7 κίνητρα για να γυμναστείς… χωρίς γκρίνια!

Η διαδρομή είναι πάνω κάτω γνωστή: ξεκινάμε με ενθουσιασμό κι αποφασιστικότητα ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής κι ενώ βλέπουμε λίγο-λίγο τις ευεργετικές αλλαγές που μας προσφέρει, πάντα κάτι θα μας γίνει για να μας βγάλει off track. Χάνουμε μία μέρα, σκεφτόμαστε “ΟΚ, χρειαζόμουν ένα ρεπό έτσι κι αλλιώς”. Τι γίνεται, όμως όταν αυτά τα ρεπό… στοιβάζονται; Εκ των πραγμάτων απομακρυνόμαστε από τον εκάστοτε στόχο για την υγεία μας κυρίως επειδή δεν έχουμε τα κίνητρα για να συνεχίσουμε.

               Μην απελπίζεσαι, όμως! Αν τυχόν νιώθεις πως κι εσύ κοντεύεις να χάσεις τον αρχικό ενθουσιασμό σου, σου προτείνουμε μερικά tricks ώστε να τον αναζωπυρώσεις!

01 Κάνε μία λίστα με όλα τα θετικά που μπορείς να αποκομίσεις

Μπορεί να φαίνεται κάπως εξεζητημένο, όμως όπως καταγράφουμε το εβδομαδιαίο πλάνο των υποχρεώσεων μας ή τα συναισθήματα της ημέρας για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη γυμναστική μας. Είναι η διατήρηση του ιδανικού βάρους; Αισθάνεσαι καλύτερα ψυχολογικά και με περισσότερη ενέργεια μετά την προπόνησή σου; Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, αν τους γράψεις σε μία λίστα στην οποία μπορείς να ανατρέξεις όποτε θέλεις να κάνεις “κοπάνα” θα διαπιστώσεις πως θα ξεκινήσεις αυτόματα την προθέρμανση!

               02 Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου

Κάθε μέρα δεν είναι ίδια, έτσι είναι λογικό κάποιες μέρες να μην έχουμε διάθεση να κάνουμε την καθιερωμένη μας γυμναστική. Αντί να “μαλώνεις” τον εαυτό σου που δεν κινητοποιείται, αφιέρωσε λίγο χρόνο σε έναν εσωτερικό διάλογο (είναι απόλυτα υγιές!). Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να ανασυγκροτηθείς και στην επόμενή σου προπόνησή η διάθεσή σου θα είναι πολύ καλύτερη ώστε να νιώσεις ικανοποιημένος από αυτήν.

               03 Κάνε μία βόλτα

Ειδικά αν νιώθεις κουρασμένος για οποιοδήποτε λόγο, ένας περίπατος θα σε ανανεώσει. Επισκέψου το κοντινότερο πάρκο ή το παραλιακό μέτωπο κι άσε το φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα να κάνουν όλα τα υπόλοιπα ενώ εστιάζεις σε όσα σε περιβάλλουν. Μάλιστα είναι η ευκαιρία να κάνεις και μία ήπια γυμναστική αν αυξήσεις λίγο το ρυθμό του βηματισμού σου.

               04 Ξεκίνησε με δέκα λεπτά

Είτε νιώθεις πως δεν έχεις χρόνο είτε απλά… βαριέσαι (συμβαίνει κι αυτό καμία φορά, μη νιώθεις άσχημα), πείσε τον εαυτό σου να αφιερώσει μόλις δέκα λεπτά για μερικές ασκήσεις. Πολλοί διαπιστώνουν πως όταν ξεκινήσουν, δε βιάζονται να σταματήσουν μόλις παρέλθει το δεκάλεπτο, αλλά συνεχίζουν “λίγο ακόμη”. Είναι σα να μας λέει το ίδιο το σώμα μας πως θέλει να κινηθεί λίγο παραπάνω!

@morgan_inspired/ unsplash.com
               05 Οραματίσου το μέλλον σου

Σκέψου πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια, παραδείγματος χάρην, αν συνεχίσεις να γυμνάζεσαι αλλά και αν δε γυμνάζεσαι. Ο μακροχρόνιος στόχος είναι ένα καλό κίνητρο που θα σου τονώσει το ηθικό για να συνεχίσεις αυτήν την καλή συνήθεια…Μιας και θα διαπιστώσεις πόσο καλά νιώθεις μέρα με τη μέρα.

               06 Φρόντισε να ενυδατώνεσαι και να τρέφεσαι σωστά

Όταν δεν πίνουμε πολύ νερό ή όταν δεν έχουμε φάει αρκετά, μόνο για γυμναστική δεν έχουμε διάθεση. Μην ξεχνάς να έχεις ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου ενόσω γυμνάζεσαι και προγραμμάτισε τα γεύματα και τα σνακ σου έτσι ώστε να είναι ισορροπημένα και να σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις.

               07 Απόλαυσε κάθε επίτευγμα, όσο μικρό κι αν είναι

Κατάφερες να περπατήσεις πέντε χιλιόμετρα με ταχύ ρυθμό χωρίς να εξαντληθείς; Τέλεια! Έκανες είκοσι λεπτά μυϊκής ενδυνάμωσης και δε νιώθεις λες κι έφαγες ξύλο; Ακόμη καλύτερα; Μην υποτιμάς κάθε πρόοδο που κάνεις…Ακόμη κι αν μιλάμε για baby steps είναι κίνητρα από μόνα τους για να συνεχίσεις την προσπάθεια.

               Δοκίμασε αυτά τα κόλπα ή κάνε κι έναν συνδυασμό, even better! Και σύντομα θα δεις πως δε θα προσπερνάς κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για γυμναστική, ακόμη κι όταν ο χρόνος είναι εναντίον σου!

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@aheald25

You may also like