7 Λόγοι για να προσθέσεις το σιταρόχορτο στα smoothies σου

Τα superfoods έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας κι αυτή είναι ίσως μία από τις καλύτερες τάσεις που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς κι έχουν κατακλίσει το Internet. Ανάμεσα στα διάφορα γνωστά τρόφιμα, όμως, βρίσκονται και μερικά άλλα, πιο ψαγμένα, όπως το σιταρόχορτο. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό το βλέπουμε συνέχεια κυρίως σε συνταγές για smoothies.

Το σιταρόχορτο μπορεί να εντοπιστεί πίσω στην ιστορία για πάνω από 5.000 έτη, στην αρχαία Αίγυπτο και ίσως ακόμη στους πρώιμους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Εικάζεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βρήκαν ιερές τις νέες φυλλώδεις λεπίδες από σιτάρι. Τις επιβράβευσαν για τη θετική τους επίδραση στην υγεία και την ζωτικότητα.

  1. Το σιταρόχορτο είναι πλούσιο σε πολλά είδη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών. Ανάμεσά τους και τις βιταμίνες C και Ε. Αυτό το κάνει πολύ καλό σύμμαχο απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων.
  2. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη μάχη εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Έρευνα, μάλιστα, έχει δείξει ότι ο χυμός του μπόρεσε να μειώσει το ρίσκο της μειωμένης λειτουργίας του μυελού των οστών, ένα σύμπτωμα συχνό μετά από χημειοθεραπεία.
  3. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Κι αυτό, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην χλωροφύλλη που περιέχει.
  4. Η χλωροφύλλη περιέχει θυλακοειδή. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο αίσθημα μεγαλύτερου κορεσμού και, κατά συνέπεια, στην απώλεια βάρους.
  5. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το σιταρόχορτο με μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  6. Η χλωροφύλλη που διαθέτει έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι μπορεί να σταματήσει την παραγωγή και την ανάπτυξη κακών βακτιριδίων.
  7. Αυτή η χλωροφύλλη μπορεί να βοηθήσειστον καθαρισμό του ήπατος κι έτσι να βελτιωθεί κι η γενικότερη υγεία του.

Featured image: parenting.firstcry.com

You may also like