7 σημαντικοί λόγοι για να βάλουμε το καρπούζι στο πιάτο μας

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα την περίοδο του καλοκαιριού, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δροσερή του γεύση. Ειδικά μετά από μερικές ώρες στο ψυγείο, μπορεί να μετατραπεί στο καλύτερο snack για ένα ζεστό απόγευμα.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του, πέρα από την αδιαμφισβήτητα λαχταριστή του γεύση;
  1. Αποτελείται κατά 92% από νερό. Οπότε είναι ένα φρούτο που μπορεί να ενυδατώσει και να βοηθήσει τον οργανισμό να νιώσει το αίσθημα του κορεσμού χωρίς να καταναλώσει πολλές θερμίδες.
  2. Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Μία κούπα καρπούζι (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει σε σχέση με την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη: 21% βιταμίνη C, 18% βιταμίνη Α, 5% κάλιο, 4% μαγνήσιο, 3% βιταμίνη B1, B5 και Β6. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ανάμεσα στα οποία είναι η βήτα καροτίνη και το λυκοπένιο.
  3. Το λυκοπένιο, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου και κυρίως αυτών του πεπτικού συστήματος.
  4. Το ίδιο αυτό λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης του αίματος. Παράλληλα, η κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί να αυξήσει το μονοξείδιο του αζώτου. Επίσης βοηθά στη μείωση της πίεσης, μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.
  5. Είναι εξοπλισμένο μεχολίνη, ένα πολύ σημαντικό συστατικό που βοηθάει στον ύπνο, τη μυϊκή κίνηση, τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ωθήσεων και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
  6. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα… Σε σχέση με αυτούς που δεν τις έχουν συμπεριλάβειστηδιατροφή τους.
  7. Η βιταμίνη Α, που περιέχει, λειτουργεί ευεργετικά για το δέρμα μας. Είναι απαραίτητη, τόσο για την παραγωγή σμήγματος, που κρατάει τα μαλλιά ενυδατωμένα… Όσο και για την ανάπτυξη των ιστών του σώματος σε δέρμα και μαλλιά.

Featured image: unsplash.com/@easil

 

 

You may also like