7.03.2024: 4ο Women in Digital Forum @Wyndham Grand Athens Hotel

Οι Γυναίκες στον Ψηφιακό Κόσμο: Η Σημαντική Συμβολή της γυναικείας ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης στις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς

Καθώς η τεχνολογία διαπλατύνει τα όρια της και επιδρά σε κάθε πτυχή της Κοινωνίας, η συμμετοχή των γυναικών στον ψηφιακό χώρο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Είτε αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στον κλάδο της τεχνολογίας, είτε εφαρμόζουν ψηφιακές δεξιότητες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, οι γυναίκες προσφέρουν μια μοναδική διάσταση στην επιχειρηματική και κοινωνική σφαίρα λόγω της ενσυναίσθησης που τις διακρίνει.

Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να εννοούν και να εκτιμούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων, αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο στην ανάπτυξη τεχνολογίας και στην κατανόηση των αναγκών της αγοράς. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινότητά μας, η συναισθηματική νοημοσύνη προσθέτει μια ακόμα διάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία και στην επιχειρηματική επιτυχία.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων

Αυτή η δεξιότητα είναι ζωτικής σημασίας για όποιον θέλει να γίνει επιτυχημένος ηγέτης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες στο STEM.

Οι γυναίκες στους τομείς STEM συχνά εργάζονται σε ανδροκρατούμενους τομείς όπου μερικές φορές αντιμετωπίζουμε προκαταλήψεις ή διακρίσεις. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά σε αυτές τις καταστάσεις.

Επιπλέον, ως ηγέτες, πρέπει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των μελών της ομάδας μας και να δημιουργήσουμε ένα θετικό, υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας για όλους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη χρήση της συναισθηματικής νοημοσύνης για να γίνετε επιτυχημένη ηγέτης στο STEM:
Πρακτική αυτογνωσία
Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η εξάσκηση της αυτογνωσίας. Αυτό σημαίνει να αφιερώσετε χρόνο για να αναλογιστείτε τα συναισθήματά σας και να κατανοήσετε πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας.
Όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση υψηλής πίεσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τον εαυτό σας και να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας πιο αποτελεσματικά και να αποφύγετε την παρορμητική αντίδραση.
Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι ένα άλλο βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ως ηγέτης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα συναισθήματα των μελών της ομάδας σας και να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τα μέλη της ομάδας σας και να κατανοήσετε τις προοπτικές τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρότερες σχέσεις και να δημιουργήσετε μια πιο συνεκτική ομάδα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να φέρετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ηγεσίας για γυναίκες στον οργανισμό σας.
Επικοινωνήστε αποτελεσματικά
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια άλλη κρίσιμη δεξιότητα για τους ηγέτες. Όταν επικοινωνείτε με τα μέλη της ομάδας σας, να είστε σαφείς και συνοπτικές και να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε τις ανησυχίες τους. Αποφύγετε να αντιδράσετε συναισθηματικά και, αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κατανοήσετε την προοπτική τους και να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση.
Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας
Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ένας άλλος ουσιαστικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη για να γίνετε επιτυχημένη ηγέτης. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία και δημιουργήστε μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τις ιδέες και τις ανησυχίες τους.
Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα
Τέλος, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα ως ηγέτης. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τη δική σας συναισθηματική ευεξία, είτε αυτό σημαίνει να κάνετε διαλείμματα, διαλογισμό ή να μιλήσετε με έναν σύμβουλο. Όταν δίνετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένες για να οδηγήσετε αποτελεσματικά την ομάδα σας.
Η ενσυναίσθηση, είναι κρίσιμης σημασίας στη χρήση των social media. Αυτό διότι τα social media δεν είναι απλώς μια τεχνική πλατφόρμα, αλλά ένας εικονικός κόσμος όπου άνθρωποι μοιράζονται τις σκέψεις, τις συναισθηματικές εμπειρίες και τις προσωπικές τους ιστορίες.

Στα social media, η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις, όπως προκλητικά σχόλια, εκφράσεις μίσους και αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, η ενσυναίσθηση συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού και υποστηρικτικού κοινοτικού περιβάλλοντος στα social media.

Επιπλέον, η ενσυναίσθηση είναι σημαντική για τη διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίας μας. Καθώς μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις σκέψεις μας με τον ψηφιακό κόσμο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες των δημοσιεύσεών μας στους άλλους ανθρώπους. Η ενσυναίσθηση μας καθοδηγεί να είμαστε ευαισθητοποιημένοι/ες στις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητα και την ειλικρίνειά μας.
Το 4ο Women In Digital Forum, ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου 2024, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της εκπροσώπησης των γυναικών στον ψηφιακό χώρο. Μέσα από συζητήσεις, εργαστήρια και ευκαιρίες δικτύωσης, η εταιρεία Smart Press δημιουργεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στον τομέα της τεχνολογίας. Το Women In Digital Forum αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της γυναικείας παρουσίας στον ψηφιακό κόσμο και αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας πλουραλιστικής και περιεκτικής κοινότητας, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό της και να επιτύχει στον ψηφιακό τομέα.

Με βασικές θεματικές ενότητες που καλύπτουν το φάσμα του ψηφιακού κόσμου, το συνέδριο δίνει έμφαση στη σημασία της γυναικείας παρουσίας σε κλειδαρότρυπες θέσεις ηγεσίας, στην ανάγκη για διαφορετικότητα στους τομείς STEM και στην επιχειρηματικότητα στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, το συνέδριο αναδεικνύει τον ρόλο της τεχνολογίας στην κοινωνική αλλαγή και επισημαίνει τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία γυναικών στον ψηφιακό χώρο.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και διαθέσιμη online, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους και όλες να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις γνώσεις των ομιλητριών και των συμμετεχόντων/ουσών. 
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο ζωντανά ή και online εγγραφείτε ΕΔΩ.

Tο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο στις 7 Μαρτίου στις 10 π.μ., παρέχει εύκολη πρόσβαση, καθώς βρίσκεται κοντά στο σταθμό του μετρό «Μεταξουργείο».

Featured image: freepik.com/@freepik

Photo credits: smartpress

You may also like