ΠΩΣ ΑΝΑΚΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Διανύουμε την περίοδο κατά την οποία τα κρυολογήματα κι οι ιώσεις μας περιμένουν κυριολεκτικά… στη γωνία! Και βέβαια, όσο κι αν προσπαθούμε να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε κι εμείς γιατί, πέραν του ότι θα ταλαιπωρηθούμε, ξέρουμε πως μετά θα νιώθουμε καταπονημένοι και χωρίς ενέργεια. Αυτό συμβαίνει ακόμη πιο έντονα έπειτα από μία πιο περίπλοκη περίοδο ασθενείας ή ανάρρωσης από τραυματισμό. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε δυναμικά μετά από μία τέτοια περιπέτεια;

01 Σωστή διατροφή και πολλά υγρά. 

Όταν ξεκινά η διαδικασία της ίασης, το σώμα πρέπει να αναπληρώσει σωστά τα αποθέματα ενέργειας και τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη για να επανορθώσει όποια “ζημιά” υπέστη όσο ήμασταν άρρωστοι. Το γρήγορο (“junk”) φαγητό διαγράφεται ως απάντηση στο ερώτημα “τι να φάω;” κι ετοιμάζουμε γεύματα πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως λαχανικά και φρούτα.

Η καλή ενυδάτωση πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέρος της ρουτίνας μας για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία μας, αλλά στη φάση της ανάρρωσης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αναμφίβολα το τσάι κι οι χυμοί δρουν ευεργετικά, αλλά το… ταπεινό νεράκι είναι εκείνο που θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ενέργεια.

02 Γυμναστική. 

Η τακτική γυμναστική σίγουρα “χτίζει” ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά μας γεμίζει ενέργεια όταν είμαστε υγιείς. Αν κι η αλήθεια είναι πως, όταν ταλαιπωρούμαστε από κάποια ασθένεια ή έναν τραυματισμό δύσκολα σκεφτόμαστε πότε θα επιστρέψουμε στο γυμναστήριο, μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά μία ροή εκγύμνασης που και θα μας τονώσει και θα μας βοηθήσει να μη “σπάσουμε” τη συνήθειά μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ο οποίος, αναλόγως το πρόβλημα, θα μπορέσει να μας υποδείξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων. Ειδικά αν αναρρώνουμε μετά από κάποιον τραυματισμό όπου χρειαστήκαμε ράμματα δε θα θέλαμε αυτά να βγουν πριν την ώρα τους!

03 Δε διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια.

 Όσο ανεξάρτητοι και χειραφετημένοι κι αν είμαστε, εδώ… δε χωρούν εγωισμοί! Το να είμαστε άρρωστοι είναι ήδη μία κατάσταση δύσκολη από μόνη της. Ένα χεράκι βοηθείας, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Δε φοβόμαστε, λοιπόν, να ζητήσουμε από ένα φίλο ή ένα συγγενή να μας βοηθήσει να μαγειρέψουμε κάτι ή να κάνουμε παρέα τη γυμναστική μας. Αν πρόκειται για μία πιο απαιτητική περίσταση , τότε μπορούμε να απευθυνθούμε στο θεράποντα γιατρό μας προκειμένου να μας καθοδηγήσει, ενώ επίσης υπάρχουν και οι κατάλληλες ομάδες στήριξης.

Η περίοδος της ίασης είναι σίγουρα τέτοια που απαιτεί προσοχή. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως είναι δύσκολο να αποκτήσουμε ξανά την ενέργειά μας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας ακόμη πιο υγιείς.

Featured image: freepik.com/@kroshka-nastya

You may also like