8 απλές ασκήσεις yoga για άμεση χαλάρωση

               Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έτσι κι αλλιώς έντονοι και τώρα με την περιπέτεια της COVID-19, το άγχος φαίνεται να μας έχει στήσει καρτέρι σε κάθε γωνία. Έτσι είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να βρίσκουμε τρόπους να διοχετεύουμε σωστά την ένταση που προκαλείται. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η yoga. Και πιο συγκεκριμένα ένα σετ ασκήσεων που δοκιμάσαμε για σας. Οι ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν ακόμη κι από κάποιον που δεν έχει ξανακάνει yogaχωρίς να υπάρχει φόβος ενοχλήσεων ή τραυματισμών . Μάλιστα εκτός από πνευματική ηρεμία προσφέρουν και μία ήπια σωματική εκγύμναση.

               01

Καθόμαστε στο στρωματάκι με τα πόδια οκλαδόν και τοποθετούμε το δεξί μας χέρι στο πλάι, δίπλα στο πόδι μας. Τεντώνουμε το αριστερό χέρι και το υψώνουμε πάνω από το κεφάλι. Την ίδια στιγμή λυγίζουμε ελαφρώς τη μέση προς τα δεξιά. Κρατάμε το χέρι τεντωμένο, στρέφουμε το κεφάλι μας προς τα πάνω και κρατάμε αυτή τη θέση για 3 έως 5 αναπνοές. Επανερχόμαστε αργά κι αλλάζουμε πλευρά.

               02

Ξεκινάμε από θέση σανίδας ,στηριζόμενοι στις παλάμες μας. Κινούμε τους γοφούς μας προς τα πίσω κι επάνω δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση με τις παλάμες και τα πέλματα ώστε στο τέλος το σώμα να σχηματίσει ένα “Λ”. Αν σας ζορίσει να κρατήσετε τεντωμένα τα γόνατά σας, μπορείτε να τα λυγίσετε ελαφρώς. Διατηρούμε τη θέση για πέντε αναπνοές.

               03

Ερχόμαστε σε όρθια θέση με τα πόδια σε έκταση. Φέρνουμε το δεξί πέλμα σε θέση ώστε να κοιτάζει προς τα έξω και το αριστερό σε γωνία περίπου 45 μοιρών. Λυγίζουμε το δεξί γόνατο ώστε να σχηματιστεί ορθή γωνία και ο μηρός να έρθει σε παράλληλη θέση με το πάτωμα. Λυγίζουμε τη μέση προς τα δεξιά φέρνοντας το δεξιό πήχη στο πάνω στο μηρό και το αριστερό χέρι τεντωμένο πάνω από το κεφάλι μας. Με την κίνηση αυτή θα νιώσουμε πως “ανοίγει” το στήθος, ένδειξη πως κάνουμε αποτελεσματικά την άσκηση. Κρατάμε τη θέση για τρεις έως πέντε αναπνοές, επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση κι αλλάζουμε πλευρά.

               04

Ξεκινώντας από όρθια θέση και πάλι με τα δάχτυλα του δεξιού ποδιού να “κοιτούν” προς τα δεξιά και τα γόνατα τεντωμένα. Λυγίζουμε τη μέση προς έως ότου το δεξί μας χέρι αγγίξει το coup de pied του δεξιού ποδιού… Ή ένα yoga block, αν έχετε και σας ξεκουράζει περισσότερο. Υψώνουμε το αριστερό χέρι προς τα πάνω στρέφοντας και το κεφάλι. Κρατάμε για τρεις έως πέντε αναπνοές κι αλλάζουμε.

               05

Σε όρθια θέση και με τα πόδια σε έκταση, λυγίζουμε το δεξί μας πόδι δημιουργώντας ορθή γωνία. Εκτείνουμε τα χέρια μας προς τα έξω, με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα με το δεξί χέρι μπροστά μας και το αριστερό πίσω μας. Μένουμε στη θέση για πέντε αναπνοές κι αλλάζουμε.

               06

Ξεκινάμε από θέση push ups. Στηριζόμαστε στο δεξί χέρι φροντίζοντας η παλάμη να είναι ακριβώς κάτω από το δεξιό μας ώμο και κρατάμε ενωμένα πόδια κι αστραγάλους. Σταδιακά σηκώνουμε τους γοφούς στον αέρα δημιουργούμε μία ευθεία γραμμή με το σώμα μας. Εκτείνουμε το αριστερό μας χέρι προς τα πάνω κρατώντας το τεντωμένο και κρατάμε τη θέση για τρεις έως πέντε αναπνοές προτού αλλάξουμε πλευρά.

               07

Βρισκόμαστε και πάλι σε θέση push ups φροντίζοντας τα χέρια μας να δημιουργούν μία κάθετη γραμμή προς το έδαφος με τις παλάμες ακριβώς κάτω από τους αγκώνες μας. Φέρνουμε το σώμα μας σε ευθεία γραμμή που ξεκινάει από το κεφάλι ως τις φτέρνες μας. Κρατάμε συσφιγμένους τους μύες του κορμού, ιδίως κοιλιακούς και ραχιαίους. Κρατάμε τη θέση για πέντε αναπνοές.

               08

Ξαπλώνουμε ανάσκελα με μία πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό κάτω από τα γόνατά μας. Φέρνουμε τα χέρια μας στα πλαϊνά του σώματος σε ελαφριά έκταση με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. Κλείνουμε τα μάτια και μένουμε στη θέση αυτή για πέντε έως δέκα λεπτά εισπνέοντας αργά.

               Το όλο σετ δε χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα και όσο το εφαρμόζουμε τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος.

               Πηγή & photo credits: Health

You may also like