8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για να λειτουργείτε σωστά στο σπίτι

happy familyΣύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι οικογένειες που επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής λειτουργούν καλύτερα και διατηρούν πιο υγιεινές σχέσεις μεταξύ των μελών τους. Θέλετε κι εσείς να το πετύχετε; Ο Σεπτέμβρης, ο μήνας του ξεκινήματος, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες και απλές συμβουλές.

1. Μη μένετε νηστικοί

Δε χρειάζεται να ακολουθείτε δίαιτες πείνας για να ελέγξετε το σωματικό βάρος σας. Κι αυτό διότι ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να αποδώσει. Όπως λένε οι ειδικοί, αν δεν τροφοδοτείται συχνά, τα επίπεδα της ορμόνης «της πείνας», δηλαδή της γκρελίνης, εκτοξεύονται και χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα αφού φάτε προκειμένου αυτή να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Όλη αυτή την ώρα, βέβαια, εσείς πιθανότατα θα καταπίνετε…αμάσητες ποσότητες φαγητού, επιβαρύνοντας τον οργανισμό σας με πολύ περισσότερες θερμίδες.

2. Μην παραλείπετε το πρωινό

Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Είναι σημαντικό να έχετε προμηθευτεί όλα όσα αρέσουν σε σας και τα παιδιά σας για πρωινό, έτσι ώστε να αποφεύγετε τις λύσεις ανάγκης.

3. Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. 20 λεπτά αρκούν!

Κι αν είναι εκτός σπιτιού ακόμη καλύτερα! Κάνει καλό στην καρδιά αλλά και την ψυχική σας υγεία. Μπορείτε να περπατήσετε στη γειτονιά σας, να κάνετε σχοινάκι στην αυλή σας ή-αν θέλετε τελικά να μείνετε στο σπίτι-να βάλετε ένα dvd γυμναστικής. Επιλογές πάντα υπάρχουν, αρκεί να μην τεμπελιάζετε.

3bcecb663a6162b580f8ff69573541c54. Κοιμίστε τα παιδιά με μια ιστορία

Είναι ό,τι καλύτερο πριν παραδοθούν στην αγκαλιά του Μορφέα. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μιλήστε λίγο πριν πέσουν για ύπνο για το πώς πέρασαν την ημέρα τους. Σε αυτή τη φάση, κουρασμένα, θα σας μιλήσουν ειλικρινά. Προσοχή: Καθιερώστε από νωρίς καλές συνήθειες ύπνου στο σπίτι. Ο καλός ύπνος μας διατηρεί νέους. Ο ανεπαρκής ύπνος-λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ-μπορεί να συντελέσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

5.Οργανώστε τις συνήθειες φαγητού στο σπίτι σας

Μπορεί αυτό να είναι ένα δύσκολο έργο για τους γονείς αλλά κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο του «κακού» όταν πηγαίνει στο super market. Σκεφτείτε το εξής: Αν υποκύψετε στον πειρασμό των chips και των μπισκότων με σοκολάτα, όχι μόνο τα παιδιά σας αλλά και εσείς θα ενδώσετε στον πειρασμό. Εντάξει, ίσως, μια φορά το μήνα κάποιες μικρές παρασπονδίες να επιτρέπονται. Έχετε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας ξηρούς καρπούς και υγιεινά γλυκίσματα, όπως για παράδειγμα τα γλυκά του κουταλιού αλλά και φρούτα και λαχανικά από πριν κομμένα στο ψυγείο.

6. Απολαύστε κάθε βράδυ το δείπνο σας οικογενειακώς

Τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε. Δεν είναι μόνο ότι βοηθάτε, έτσι, τα παιδιά σας να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να σέβονται την ώρα του φαγητού- στο τραπέζι και όχι στον καναπέ ή το κρεβάτι τους-αλλά τους ενθαρρύνετε τα εξωτερικευτούν για όλα όσα συνέβησαν την ημέρα που πέρασε και, τελικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι οικογένειες τρώνε μαζί δημιουργούν συναισθηματική αρμονία. Αν, τώρα, δε βολεύει να φάτε μαζί το βράδυ ή κάθε βράδυ φροντίστε να απολαύσετε κάποιο άλλο γεύμα της ημέρας μαζί.

cb4924d6d27870cec67e91349f7a66047. Παίξτε μαζί

Ποιος είπε ότι το παιχνίδι είναι μόνο για παιδιά; Παίζοντας με τα παιδιά σας αισθάνεστε κι εσείς νεότεροι και περισσότερο ενεργοί. Μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί ποδόσφαιρο στην αυλή ή στο πάρκο της γειτονιάς, να χορέψετε ή να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο.

8. Μην ξεχνάτε το σεξ

Οι τακτικές ερωτικές επαφές μπορεί να προσθέσουν μέχρι και τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σας. Οι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό όχι μόνο για την ενδυνάμωση της σχέσης αλλά και της υγείας.

You may also like