9 Μύθοι της Κουζίνας που καταρρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη

Όποιον οδηγό μαγειρικής και να ανοίξουμε (ηλεκτρονικό ή φυσικό), θα δούμε κι από μία διαφορετική μέθοδο μαγειρικής, ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο. Όμως για να το καταφέρουμε, πρέπει να έχουμε σωστές βάσεις. Κάποιες από τις παρακάτω οδηγίες έχουν περάσει ακόμη κι από γενιά σε γενιά, όμως εμείς αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε κατά πόσο ισχύουν αυτές οι οδηγίες. Και τελικά… μάθαμε κάτι καινούριο!

Νο. 1: Το αλκοόλ χάνεται όταν το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική

Η αλήθεια είναι πως το αλκοόλ χάνει τη δραστικότητά του με τη θερμότητα. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δε θα… μεθύσουμε από ένα “μεθυσμένο” πιάτο, όμως για να εξαφανιστεί εντελώς, το αλκοόλ πρέπει να μαγειρευτεί για τρεις ώρες.

Νο. 2: Τα βραστά αυγά ξεφλουδίζονται ευκολότερα όταν τα έχουμε βράσει με ξύδι

Όποιο κόλπο και να δοκιμάσει κανείς, όλα εξαρτώνται από το νερό. Ξεκινάμε να βάζουμε τα αυγά (τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) σε νερό που ήδη βράζει, απομακρύνουμε από τη φωτιά το σκεύος και το σκεπάζουμε με το καπάκι του. Αναλόγως πόσο σφιχτά τα θέλουμε, αφήνουμε τα αυγά από τέσσερα έως δώδεκα λεπτά και μετά τα βγάζουμε από το σκεύος και τα βυθίζουμε για περίπου δέκα λεπτά σε κρύο νερό. Μετά το ξεφλούδισμα θα είναι παιχνιδάκι!

Νο, 3: Το αλατισμένο νερό βράζει ταχύτερα

Όλοι ρίχνουμε λίγο αλάτι στο νερό που βράζουμε για την αγαπημένη μας μακαρονάδα, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι καθαρά προαιρετικό – εξαρτάται από το πόσο αλμυρά θέλουμε να είναι τα μακαρόνια. Το αλάτι αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού και το σημείο βρασμού δεν έχει σχέση με το χρόνο που χρειάζεται.

Νο. 4: Ξεπλένουμε τα ζυμαρικά για να μην “παραβράσουν”

Ο μόνος λόγος για να ξεπλύνει κανείς με κρύο νερό τα ζυμαρικά μετά το βράσιμό τους είναι αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει ως σαλάτα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ξέπλυμα θα απομακρύνει τις στρώσεις αμύλου και η σάλτσα που θα χρησιμοποιήσουμε δε θα μπορεί να “δέσει” με τα ζυμαρικά.

Νο. 5: Το μαγείρεμα στερεί από τα λαχανικά τα θρεπτικά τους συστατικά

Σαφώς κι ωφελούμαστε από μία σαλάτα με ωμά λαχανικά, όμως στην πραγματικότητα οι βιταμίνες τους δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό. Μάλιστα κάποια λαχανικά χωνεύονται πιο εύκολα όταν είναι μαγειρεμένα. Αν και υδατοδιάλυτες βιταμίνες όπως η C και η B μπορούν να απομακρύνουν κάποια θρεπτικά στοιχεία κατά το βράσιμο, τα περισσότερα παραμένουν.

Νο. 6: Κόβοντας το κρέας του στερούμε τους “χυμούς” του

ΟΚ, ο συγκεκριμένος μύθος έχει μία δόση αλήθειας, μια που κόβοντας το κρέας μπορούμε να του δώσουμε μία πιο τραγανή υφή αλλά παράλληλα το κρέας χάνει ένα μεγάλο τμήμα της υγρασίας του. Όχι σε μεγάλο βαθμό, όμως, αν προτού το κόψουμε το αφήσουμε για μερικά λεπτά να “ξεκουραστεί”.

No. 7: Οι μαρινάδες μαλακώνουν το κρέας

Η αλήθεια είναι πως όξινα συστατικά της κάθε μαρινάδας μπορούν να μεταβάλλουν τη δομή των πρωτεϊνών του κρέατος, όμως η μαρινάδα δεν εισχωρεί σε μεγάλο βάθος στο κρέας. Η μαρινάδα δίνει γεύση στο κρέας και παράλληλα το βοηθά να διατηρήσει την υγρασία του, ειδικά αν το κόβουμε, όπως προαναφέραμε.

Νο 8: Πάντα αφαιρούμε την πέτσα του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψουμε

Ανεξάρτητα αν κάποιος τρώει την πέτσα ή όχι (προσωπικά δε μου είναι καθόλου ευχάριστη ως υφή), βγάζοντάς την από το κοτόπουλο “πετάμε” το εργαλείο που θα μας βοηθήσει να μαρινάρουμε και να δώσουμε γεύσεις στο κρέας του. Μπορούμε να τη χαράξουμε για να τοποθετήσουμε κάτω από εκείνη τα μπαχαρικά και τη σάλτσα της προτίμησής μας και να την αφαιρέσουμε όταν το κοτόπουλο έχει ψηθεί.

Τώρα λοιπόν που ξέρουμε τι πραγματικά ισχύει για κάποιες διαδεδομένες μεθόδους, ώρα να αναβαθμίσουμε τις γαστρονομικές μας δεξιότητες!

You may also like