Μπορεί να έχεις φορέσει το πιο κομψό σου outfit, να έχεις ετοιμάσει την πιο πειστική παρουσίαση ή να βρίσκεσαι σε ένα πρώτο ραντεβού με τις καλύτερες προθέσεις — αλλά αν η αναπνοή σου «προδώσει», όλα τα υπόλοιπα πάνε… περίπατο. Η κακοσμία του στόματος είναι ένα θέμα που λίγοι συζητούν ανοιχτά, όμως όλοι θέλουν να αποφύγουν. Κι ενώ η σωστή στοματική υγιεινή είναι βασική, κάποιες τροφές παίζουν τον δικό τους ρόλο στο να αφήνουν πίσω τους όχι απλώς γεύση, αλλά και μια… ανεπιθύμητη εντύπωση.
Πριν κάποιο διάστημα είχαμε αναφερθεί στις τρεις τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια, όμως σήμερα θα μάθετε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή είναι η διατροφή. Πολλές τροφές είναι δυνατό να αποτρέψουν την κακοσμία του στόματος, ενώ άλλες να την προκαλέσουν ή και να την επιδεινώσουν.
Για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την κακοσμία, φροντίστε να ξεπλένετε καλά το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων και να διατηρείτε γενικότερα μια καλή στοματική υγιεινή.
Ανακάλυψε ποιες είναι οι 3 τροφές που, όσο απολαυστικές κι αν είναι, μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή — και πώς μπορείς να τις «διαχειριστείς» έξυπνα.
1. Κρέας και ψάρι
Οι ζωικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτές τις τροφές αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του στόματος. Κατά τη διαδικασία διάσπασής τους απελευθερώνονται θειούχες ενώσεις που, όπως και στην περίπτωση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, προκαλούν κακοσμία του στόματος.
2. Γλυκά
Η μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης που βρίσκεται στα διάφορα γλυκά τρέφει τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα αυτά να παράγουν δύσοσμες ουσίες.
3. Κρεμμύδι & σκόρδο
Πέρα από τη δυνατή μυρωδιά που απελευθερώνουν τα ίδια όταν τα κόβουμε, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι γνωστό ότι προσδίδουν μια έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά στην αναπνοή. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν δύσοσμες θειούχες ενώσεις.
Feaured image: unsplash.com/@400grains