Το αλάτι είναι απαραίτητο και, ναι, καλό για εμάς – αρκεί να επιλέγουμε το σωστό είδος και να το καταναλώνουμε με μέτρο. Η σωστή ποσότητα αλατιού μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για ζάχαρη στη διατροφή, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διαχείριση βάρους και στην υγεία των οστών.
Το φυσικό, ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν περισσότερα από 80 απαραίτητα μέταλλα. Σε αντίθεση με το επεξεργασμένο επιτραπέζιο αλάτι που βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να περιέχει σχεδόν αποκλειστικά χλωριούχο νάτριο και πρόσθετα χωρίς διατροφική αξία, τα «καλά» άλατα υποστηρίζουν πραγματικά τον οργανισμό.
Στην πραγματικότητα τα μέταλλα που περιέχει το ποιοτικό αλάτι αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνάς μας ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Δρουν αντιοξειδωτικά, προστατεύουν την υγεία των κυττάρων και ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού. Επιπλέον, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων υγρών στο σώμα, στη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης και στη σωστή λειτουργία των οργάνων.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μέταλλα, το καλό αλάτι έχει και χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, ενώ μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Το αλάτι είναι εξίσου απαραίτητο για τον σχηματισμό του γαστρικού οξέος, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή. Επίσης, υποστηρίζει σημαντικά την αθλητική απόδοση – αυξάνει τον όγκο του αίματος, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και βοηθά στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά την έντονη άσκηση.
Το αλάτι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση, τη μεταφορά ηλεκτρολυτών, τη μετάδοση νευρικών σημάτων και την παραγωγή ενέργειας. Και όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: δεν είναι ο “ένοχος” που νομίζαμε, αλλά ένας βασικός σύμμαχος – αρκεί να ξέρεις ποιο να διαλέξεις.
Το κλειδί είναι να καταναλώνουμε ποιοτικό αλάτι.
Το επιτραπέζιο αλάτι – οι μικροί λευκοί κρύσταλλοι που βρίσκονται στις περισσότερες αλατιέρες και στα επεξεργασμένα τρόφιμα – στερείται διατροφικής αξίας και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Αντίθετα, άλατα πλούσια σε μέταλλα όπως το θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες ή το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, είναι εξαιρετικές επιλογές. Όπως επιλέγεις καλό ελαιόλαδο, έτσι αξίζει να επιλέγεις και καλό αλάτι στην κουζίνα σου – γιατί η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.
Πριν προσθέσεις περισσότερο αλάτι στη διατροφή σου, εξασφάλισε ότι πρόκειται για φυσικό, ακατέργαστο θαλασσινό ή ροζ αλάτι Ιμαλαΐων – και χρησιμοποίησέ το με σεβασμό στη γεύση, αλλά και στην υγεία.
Featured image: unsplash.com/@bevers