Εμείς και ο ήλιος: κάθε πότε πρέπει να βάζουμε αντηλιακό;

Τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε κι άλλα tips.

               Μπορεί να το αναζητούμε περισσότερο το καλοκαίρι, ωστόσο η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη όλο το χρόνο – αλλά ναι, πόσο μάλλον όταν ο ήλιος πραγματικά καίει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως με το αντηλιακό δεν μπορούμε να βασιστούμε στη μία και μόνο εφαρμογή, καθώς η δράση του έχει μία συγκεκριμένη διάρκεια. Πώς, λοιπόν, θα δώσουμε διάρκεια στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία;

               Υπάρχουν προειδοποιητικά σινιάλα που μπορούν να μας υπενθυμίσουν να ξαναβάλουμε αντηλιακό;

               Αν κι ο “χρυσός κανόνας” λέει να βάζουμε αντηλιακό κάθε δύο ώρες, το σώμα σηκώνει “σημαιάκια” που μας προειδοποιούν για να το κάνουμε και νωρίτερα. Αυτά είναι η αίσθηση ξηρότητας στην επιδερμίδα, κοκκινίλα αλλά κι εκείνη η διακριτική αρχικά αίσθηση πως το δέρμα “καίγεται”.

               Ανανεώνοντας τακτικά το αντηλιακό μας μας προστατεύει όχι μόνο από το ηλιακό έγκαυμα αλλά επίσης μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου όπως το μελάνωμα.

               Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και περιοχές του σώματος που επίσης εκτίθενται αλλά τους δίνουμε λιγότερη σημασία, όπως τα αυτά, ο αυχένας ή και τα πέλματα. Και φυσικά φροντίζουμε να βάζουμε την επαρκή ποσότητα, που είναι περίπου 30 ml για μία πλήρη εφαρμογή στο σώμα.

               Αλλά… σημασία έχει και τι ακριβώς κάνουμε

               Η συχνότητα με την οποία εφαρμόζουμε το αντηλιακό φυσικά εξαρτάται κι από τις δραστηριότητές μας, με πρώτη και καλύτερη την κολύμβηση. Ακόμη και τα “waterproof” αντηλιακά μπορούν να ξεπλυθούν μετά τη βουτιά στην πισίνα ή τη θάλασσα, οπότε καλό είναι να ξαναβάλουμε αντηλιακό αμέσως μόλις στεγνώσουμε από τη βουτιά μας.

               Εξίσου βασικό ρόλο παίζει η εφίδρωση όταν γυμναζόμαστε ή κάνουμε εξωτερικές δουλειές, για παράδειγμα αν περιποιούμαστε τα λουλούδια του κήπου μας. Ο ιδρώτας μπορεί να αποδυναμώσει το αντηλιακό και ιδανικά πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή μετά από μία ώρα.

               Υψηλός δείκτης προστασίας δε σημαίνει μεγάλη διάρκεια

               Σίγουρα όσο πιο μεγάλος ο δείκτης SPF μίας αντηλιακής κρέμας, τόσο πιο ισχυρή είναι η προστασία από την UV ακτινοβολία. Αυτό δε σημαίνει πως επαναπαυόμαστε: η τακτική εφαρμογή πρέπει να τηρείται είτε ο SPF είναι 15 είτε 100 (εδώ να προσθέσω πως το ιδανικό minimum για δείκτη προστασίας είναι το 30….)

               “Σετάρουμε” το αντηλιακό και με άλλα μέτρα προστασίας

               Η αντηλιακή μας κρέμα μας προσφέρει προστασία, ναι, συμφωνούμε. Όμως δεν είναι κι η μοναδική μας ασπίδα. Αντίθετα πρέπει να έχουμε ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο που είναι:

  • Ο κατάλληλος ρουχισμός. Όσο κι αν ζεσταινόμαστε στην ιδέα, ιδανικά επιλέγουμε ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, πόσο μάλλον ρούχα που η ύφανσή τους προσφέρει αντηλιακή προστασία
  • Καπέλο και γυαλιά. Ειδικά το πρόσωπό μας είναι το πιο ευάλωτο σημείο σε ό,τι αφορά την αντηλιακή προστασία. Added bonus? Μπορούμε να το κάνουμε και stylish!
  • Σκιά. Όσο κι αν θέλουμε να απορροφήσουμε βιταμίνη D, καλό είναι να αναζητούμε και τη σκιά ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Ήρθε η ώρα να απολαύσουμε το καλοκαίρι… ας το απολαύσει κι η επιδερμίδα μας!

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@jakobowens1

You may also like

Leave a Comment