Τόσο τα οφέλη της όσο και την παρουσία της στα πιάτα μας
Είναι πορτοκαλί, γλυκιά κι άμεσα συνυφασμένη με το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ο λόγος για την κολοκύθα που πλέον διεκδικεί μία ισχυρή θέση στην κουζίνα μας. Fun fact: πρόκειται για φρούτο στην ουσία καθώς προέρχεται από το άνθος του φυτού κι έχει σπόρους. Η κάπως πιο αλμυρή της γεύση όμως την καθιστά βασικό συστατικό για γεύματα ως λαχανικό. Αυτό, όμως, που έχει περισσότερη σημασία είναι πως η ογκώδης όψη της κρύβει μυστικά που ωφελούν την υγεία μας σε πολλά “μέτωπα”.
Ας ξεκινήσουμε με το τι περιέχει αυτό το πορτοκαλί “πακέτο” σε μία μερίδα 80 γραμμαρίων:
– 26 θερμίδες
– 0,7 gr πρωτεΐνη
-0,1 gr λιπαρά
– 5,9 gr υδατάνθρακες
– 1,5 gr φυτικές ίνες
-224 mg κάλιο
– 12 mg βιταμίνη C
Για να την “ξεψαχνίσουμε” τώρα λίγο παραπάνω!
Ενισχύει την όραση
Το πορτοκαλί της χρώμα μαρτυρά πως η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, και κυρίως B-καροτένη, η οποία μεταβολίζεται σε βιταμίνη Α. Επιβεβαιωμένα, η βιταμίνη Α είναι βασική για την υγεία των ματιών και την ενίσχυση της όρασης συμβάλλοντας στην ανανέωση των κυττάρων, μειώνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή και καταρράκτη.
Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Και πάλι χάρη στη χημική λειτουργία Β-καροτένη ⇒ βιταμίνη Α, η οποία μειώνει το ρίσκο νόσησης από λοιμώξεις που (όπως και να έχει) συναντάμε συχνά πυκνά όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται.
Ενδυναμώνει τα οστά
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσια σε Β-καροτένη, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και νάτριο είχαν αξιοσημείωτα οφέλη στην οστική μάζα γυναικών στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Και μαντέψτε τι περιέχει η κολοκύθα…!
Διευκολύνει την πέψη
Μία μερίδα 100 γραμμαριών ψητής κολοκύθας μας προσφέρει 2 γραμμάρια σε φυτικές ίνες που αναλογεί με το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για τους ενήλικες. Κι ενώ οι φυτικές ίνες είναι συνυφασμένες με οφέλη για την καρδιακή λειτουργία, το διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και τον καρκίνο του εντέρου, ομαλοποιεί την πέψη μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα.
Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Τόσο χάρη στη χαμηλή της θερμιδική αξία όσο και στην περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, η κολοκύθα είναι μία ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διατροφή όσων θέλουν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.
Εν γένει, η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο που η τακτική του παρουσία στη διατροφή μας είναι ιδανική για τους περισσότερους από εμάς. εκτός (σαφώς) Σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας, ή αν κάποιος λαμβάνει αντι-υπερτασική αγωγή αλλά και beta-blockers που ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό, λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο, καλό είναι να συμβουλεύεται το θεράποντα ιατρό του.
Και πώς μπορούμε να την απολαύσουμε στην κουζίνα μας;
Όρεξη και φαντασία να έχεις για να πειραματίζεσαι, καθώς η κολοκύθα είναι ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο! Από βελουτέ σούπες ψητά γεύματα (ειδικά αυτόν το “πειραγμένο” μουσακά εγώ θα τον δοκιμάσω!)… Μέχρι την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα και τάρτες (αλμυρές ή γλυκές, your choice!), η κολοκύθα μπορεί να απογειώσει κάθε συνταγή.
Επιγραμματικά, η κολοκύθα είναι ό,τι πρέπει για cozy comfort συνταγές με ένα αξιόλογο boost υγείας! 🧡
Πηγές: BBC Good Food & British Heart Foundation
Featured image: unsplash.com/@olivie_strauss

