AKTO x METAXA, μία συναρπαστική συνεργασία

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική μάχη της Σαλαμίνας, το 2020, o Οίκος Μεταξά, συνεργάζεται με τον ΑΚΤΟ και φέρνει στο φως μια νέα δημιουργική αφήγηση… Επαναπροσδιορίζοντας το ιστορικό έμβλημα και το συμβολισμό που φέρει στο λογότυπο του.

Βλέποντας το ως μια εξαιρετική συγκυρία ο Οίκος Μεταξά δημιούργησε μία πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης. Εκεί νέα χαρισματικά ταλέντα να παρουσιάσουν το έργο τους, ενθαρρύνοντας κι επιβραβεύοντας την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Ένθερμος υποστηρικτής της ομαδικότητας ο Οίκος Μεταξά, συνεργάστηκε με τον AKTO, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό όμιλο Τέχνης, Design & Media στην Ελλάδα, λανσάροντας έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό. Σε μία ανοιχτή πρόσκληση, ζήτησε από τους φοιτητές και αποφοίτους της χρονιάς 2020 να προτείνουν τη δική τους ερμηνεία του Σαλαμινομάχου. Να προσεγγίσουν το σύμβολο με βάση την ιστορία και τις αξίες που αντιπροσωπεύει, αποτυπώνοντας το δημιουργικά, με τα χαρακτηριστικά και την έμπνευση της δικής τους ματιάς.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες υπέβαλλαν τις δημιουργικές τους προτάσεις. Στο τέλος του 2020 μέσα από ψηφιακή ψηφοφορία, αναδείχθηκαν 5 σπουδαστές, νικητές. Οι νικητές κέρδισαν από ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο και φυσικά την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους μέσα από τον Οίκο Μεταξά.

Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται ο επόμενος κρίκος στη διαρκή σχέση του METAXA με μία μεγάλη κι ενδιαφέρουσα λίστα καλλιτεχνών . Ας θυμηθούμε τον Γιάννη Τσεκλένη τη δεκαετία του ’60 ή τον street artist Cacao Rocks μόλις την περασμένη χρονιά.

Οι 5 Νικητές

1ο  βραβείο, Γιώργος Κατσαρέλιας (απόφοιτος graphic design) @giorgos_kag:

«Η έμπνευση για την δημιουργία του έργου προέρχεται από τον μελανόμορφο ρυθμό (630-500 π.χ). Τη ζωγραφική αγγείων που αποδίδει τα εικονιστικά μοτίβα με μαύρο χρώμα πάνω στην ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του πηλού στην Αρχαία Ελλάδα. Στόχος μου, να εκσυγχρονίσω την αισθητική τους τοποθετώντας την στο σήμερα. Στο πρώτο επίπεδο επικρατεί το στοιχείο του νερού με καμπυλωτά και κυκλικά σχήματα, ένα ψάρι και σχέδια που παραπέμπουν σε κύματα. Στο επόμενο επίπεδο κυριαρχεί η τριήρης με τα κουπιά της και το επιβλητικό της μάτι. Κεντρικά έχουμε τον Σαλαμινομάχο σε στιγμή επίθεσης και δεξιά τον προάγγελο της νίκης των Ελλήνων, την κουκουβάγια.»

2ο βραβείο, Αιμίλιος Κιλτσίκης (απόφοιτος sketch-comics-cartoon) @aimilioskiltsikis

3ο βραβείο , Μαρία Γιάννη (απόφοιτος graphic design) @maryjohn28

4ο βραβείο, Γιάννης Τουρνόγλου (απόφοιτος graphic design) @ytournoglou

5ο βραβείο, Μαρία Καλαμπαλίκα (απόφοιτος sketch-comics-cartoon) @marykalart

Η επιτροπή

Μία ξεχωριστή ομάδα επαγγελματιών, ειδικοί ο καθένας στον τομέα του, κλήθηκε από τον Οίκο Μεταξά για να προσφέρει την πολύτιμη καλλιτεχνική της ματιά. Συπλήρωσαν ο ένας τον άλλο στη διαδικασία εκτίμησης των έργων. H Μίνα Μπιράκου, content director της 24 media, ο Χρήστος Χατζηϊωάννου, director of brand Experience της 24 media και o Κίμωνας Φραγκάκης, εκδότης του Andro.gr. Μαζί τους και o Φώτης Βαλλάτος, travel editor στο περιοδικό Blue. Τη συναρπαστική ομάδα συμπλήρωσαν εξαιρετικοί καλλιτέχνες όπως ο Cacao Rocks, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης κ.ά.. Πρόσφεραν απλόχερα την κριτική τους ματιά εμπλουτίζοντας το διαγωνισμό με πολύτιμες γνώσεις.

You may also like