ΑΠΟ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D:

5 λόγοι για να… φωτοσυνθέτουμε όσο μπορούμε!

               Είναι η βιταμίνη του ήλιου και, ειδικά στις βόρειες χώρες, την κυνηγούν σε κάθε ευκαιρία – true story! Επομένως είναι λογικό στην Ελλάδα που τη φωτίζει για αρκετό διάστημα ο ήλιος να τη θεωρούμε κάπως δεδομένη. Ή μήπως όχι, μια που η έντονη καθημερινότητα μπορεί να μας κρατήσει πολλές φορές μέσα στο σπίτι;

               Η βιταμίνη D έχει γίνει αντικείμενο συνεχούς μελέτης τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο καθώς η σύνδεση της με συγκεκριμένα για την υγεία μας οφέλη είναι πλέον πιο εμφανής. Αν κι ακόμη η ακριβής της λειτουργία (κάποιοι θεωρούν πως λειτουργεί σαν ορμόνη) είναι υπό διερεύνηση, ήδη έχει συσχετιστεί θετική επίδραση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Από τι ακριβώς μας προστατεύει η βιταμίνη D, λοιπόν;

01 Διαβήτης ΙΙ.

Στα πλαίσια μίας δωδεκαετούς έρευνας του πανεπιστημίου της California, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη ασθενών που δεν παρουσίαζαν προδιάθεση σε διαβήτη. Στο τέλος της έρευνας, παρατηρήθηκε πως η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Dήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην εκδήλωση της πάθησης. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως για συμμετέχοντες που προσλάμβαναν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Dτο ρίσκο εμφάνισης διαβήτης κυμαινόταν από το ένα τρίτο στο ένα πέμπτο των πιθανοτήτων. Αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εδραιωθεί επακριβώς η συσχέτιση, η εικασία πως η βιταμίνη D μπορεί να εμποδίσει την παρουσίαση ή εξέλιξη της νόσου είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

               02 Μυϊκή ενδυνάμωση.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Birmingham, ο συνδυασμός συστηματικής σωματικής άσκησης κι επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D ευνοεί τη μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ ακόμη εικάζεται πως η βιταμίνη D πιθανώς να την επηρεάζει και σε γονιδιακό επίπεδο.

               03 Κατάθλιψη.

Έχουμε πει πολλές φορές πως για τα λεγόμενα winter blues ευθύνεται η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεσή μας κι η ψυχολογία μας. Σκεφτείτε απλά πώς αλλάζει το mindset μας την άνοιξη και το καλοκαίρι κι εν γένει όταν περνάμε χρόνο στον ήλιο!

               04 Καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι επιστρωμένα με ενδοθηλιακά κύτταρα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εξισορροπούν τη ροή του αίματος και κατ’ επέκταση την καρδιαγγειακή λειτουργία. Εντούτοις, σε περιπτώσεις παθήσεων όπως ο διαβήτης κι η υπέρταση, τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε νοσήματα όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ohio παρατήρησαν πως η πρόσληψη βιταμίνης D3 από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ισχυροποιήσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα, ενισχύοντας στη συνέχεια την καρδιαγγειακή υγεία. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

               05 Άνοια/Alzheimer.

Έχει παρατηρηθεί πως η βιταμίνη D ευθύνεται για την αποβολή της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία είναι διαβόητα συνδεδεμένη με νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η άνοια και το Alzheimer. Σε μελέτες παρατηρήθηκε πως μία ήπια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Dμπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο εκδήλωσης άνοιας κατά 53%, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο ανησυχητικό 125% σε περιπτώσεις πλήρους ανεπάρκειας, αλλά και στο 70% για εκδήλωση Alzheimer.

               Ακόμη, αξίζει να προσθέσουμε πως ήδη διενεργούνται μελέτες για την ακριβή συσχέτιση της βιταμίνης Dκαι της υγείας των οστών, η οποία ως τώρα εικάζεται να περιστρέφεται γύρω από τη συμβολή της στην απορρόφηση του ασβεστίου.

               Καθώς η βιταμίνη D δεν βρίσκεται τόσο εύκολα σε τροφές (εκδοχές όπως η D2 και D3 μπορούμε να τα προσλάβουμε από λιπαρά ψάρια, τον κρόκο των αυγών και μανιτάρια), είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα επίπεδα που χρειαζόμαστε τόσο με επαρκή έκθεση στον ηλιακό φως (πάντα με τη δέουσα προστασία) ή με συμπληρώματα διατροφής.

               Το βέβαιο είναι πως η βιταμίνη D φαίνεται πολλά υποσχόμενη ώστε να ενισχύσει την συνολική καλή μας υγεία, εξ ου κι οι συνεχείς μελέτες γύρω από αυτήν!

               Πηγή: Health Line

Featured image: unsplash.com/@jsbco

You may also like