Arancini Siciliani από το Ristorante Cosca

Cosca, είναι μια πολύ χαρακτηριστική λέξη της σιτσιλιάνικης αργκό, που πέρασε και στην επίσημη ιταλική γλώσσα.
Cosca όμως, είναι και το όνομα ενός μικρού σιτσιλιάνικου εστιατορίου που το Δεκέμβριο του 2007 γεννήθηκε σε μια παλιά γειτονίιά της Αθήνας, κάπου ανάμεσα στο Κουκάκι και τα Άνω Πετράλωνα.
Στην κουζίνα του κυριαρχούν πολλά λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά που καθιστούν την σισιλιάνικη κουζίνα άκρως μεσογειακή, αλλά και ευρηματική στους συνδυασμούς των γεύσεων. Σπεσιαλιτέ της νήσου η γνωστή Caponata di melenzana ή το Carpaccio di pescespade(Καρπάτσιο ξιφία).Tagliatelle με σαρδέλες ή Λαβράκι Palermitana όποια κι αν είναι η επιλογή σας το γαστρονομικό έγκλημα είναι οργανωμένο και σφραγισμένο με Σισιλιάνικη Omertà.

ΥΛΙΚΑ:
*Για το ραγού:
150γρ κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτός με χοιρινό
80 γρ αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
150 γρ. μοτσαρέλα ή πρόβολα που κόβω σε κυβάκια
Πιπέρι/ ελαιόλαδο
40 γρ πάστα τομάτας
½ κούπα (100 ml) κόκκινο κρασί
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
25 γρ βούτυρο
*Για το ρύζι:
500 γρ. ρύζιγλασέ ή αρμπόριο
3 Κρόκους αυγού/ 1 φακελάκι σαφράν
30 γρ βούτυρο
100 γρ τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
Αλάτι
*Για τη γαλέτα:
2 αυγά χτυπημένα / τριμμένη φρυγανιά/ ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

arancini_sicilianiΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράζω σε μια κατσαρόλα 5 κούπες νερό με αλάτι και μόλις βράσει προσθέτω το ρύζι. Είναι σημαντικό να είναι λίγο το νερό για να το πιεί το ρύζι και να κολλάει αρκετά στο τέλος
2. Όσο βράζει το ρύζι σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνω τα βούτυρο μαζί με το λάδι και προσθέτω τα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις αυτό πάρει χρώμα προσθέτω τον κιμά. Όταν ψηθεί το κρέας το σβήνω με το κρασί και την αραιωμένη σε νερό πάστα τομάτας και αφήνω το ραγού μου άλλα 15’ σε χαμηλή φωτιά
3. Στην κατσαρόλα με το ρύζι που έχει βράσει προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το σαφράν, τους κρόκους και το πεκορίνο ανακατεύοντας συνεχώς. Απλώνω το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνω λίγο να κρυώσει
4. Βράζω λίγο και τον αρακά με νεράκι και αλάτι αλλά προσέχω να μείνει τραγανός
5. Αρχίζω τώρα, έχοντας έτοιμα και τη γέμιση ραγόυ και το ρύζι και τον αρακά μου να φτιάχνω τα aranciniως εξής:
6. Απλώνω στην παλάμη μου ρύζι τόσο όσο να πιάνει το εσωτερικό της παλάμης. Βάζω στο κέντρο μια κουταλιά ραγού και 2 κυβάκιαμοτσαρέλλα. Κλείνω σε μπαλάκι με τα πλαϊνά του ρυζιού φτιάχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο μπάλες με γέμιση.
7. Περνάω το κάθε aranciniστα αυγά μου και μετά το βουτάω στο τριμμένο πεκορίνο που το έχω αναμείξει με τη φρυγανιά.
8. Τηγανίζω σε καυτό ηλιέλαιο ίσα για να ροδίζουν και είναι έτοιμα

cosca logo finCOSCA
Πραμάντων 10
Κουκάκι
τηλ.210 9210229
www.cosca.gr

You may also like