Christoph Kraemer: Οι Ελληνίδες αν και συντηρητικές απιστούν….

3α cristof kraemer ashleymadison k-mag

Christoph Kraemer, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το site AshleyMadison.com για την Ευρώπη. Είναι Γαλλο-γερμανός, όμως θα μπορούσε να είναι κάλλιστα Έλληνας. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μέρος των σπουδών του έχει κάνει στην Ισπανία. Αν και η καριέρα του ξεκίνησε στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το διάσημο site που προτιμούν οι παντρεμένοι προκειμένου να κάνουν “παράνομες” σχέσεις….

Χωρίς ίχνος τουπέ και πολύ συνειδητοποιημένος για την ιδιαιτερότητα της ιστοσελίδας, απάντησε στην ερωτήσεις μας, δίνοντας μας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα παράνομα ζευγάρια και για τα εντυπωσιακά στοιχεία που αφορούν στις Ελληνίδες….

The K-magazine: Πείτε μας για το AshleyMadison.com . Τι είναι αυτό που κάνει ένα site για τις παράνομες σχέσεις τόσο ξεχωριστό;
Cristoph Kraemer‏: Το AshleyMadison.com είναι η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για παντρεμένους που ψάχνουν μία εξωσυζυγική σχέση. Στην ουσία, εμείς επινοήσαμε τον όρο «married dating» («Ραντεβού για παντρεμένους»). Λειτουργούμε σε τριάντα πέντε χώρες κι έχουμε πάνω από είκοσι τέσσερα εκατομμύρια μέλη που μας εμπιστεύονται ως το καλύτερο site για να αναζητήσουν διακριτικά και με ασφαλή τρόπο για εξωσυζυγική σχέση.

The K-magazine: Είναι τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Cristoph Kraemer‏: Το εκπληκτικό είναι ότι είμαστε αρκετά δημοφιλείς και στις έξι ηπείρους. Δεχόμαστε αιτήσεις εγγραφής ακόμη κι από άτομα σε χώρες όπου, δεν είμαστε παρόντες γιατί η απιστία τιμωρείται με θανατική ποινή. Φαίνεται πως ανταποκρινόμαστε σε μία ειλικρινή ανάγκη που έχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ανά τον κόσμο.

The K-magazine: Τι μπορείτε να μας πείτε για τα μέλη από την Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία;
Cristoph Kraemer‏: Μόλις συμπληρώσαμε έναν χρόνο δραστηριότητας στην Ελλάδα κι ήδη έχουμε εκατό χιλιάδες μέλη από τη χώρα. Αυτό είναι περίπου το 1% του ελληνικού πληθυσμού! Για την ακρίβεια, οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί πάνω από 50% μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, που είναι κι η πιο γρήγορη αύξηση συγκριτικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 28%. Άλλες χώρες, που έχει αυξηθεί η συμμετοχή πέρα από το μέσο όρο, είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κι η Ιρλανδία. Χώρες που υποφέρουν επίσης από την οικονομική κρίση. Τα οικονομικά προβλήματα συνήθως είναι ο κύριος λόγος εντάσεων σε μία σχέση. Όταν επί συνεχή βάση προσπαθείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς, να ανταποκριθείς στη δουλειά σου κλπ και νιώθεις πως δε λαμβάνεις τη στήριξη που χρειάζεσαι στο σπίτι, τότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για μία εξωσυζυγική σχέση προκειμένου να ξεφύγουν έστω για λίγο από τη βαναυσότητα της πραγματικότητας, να νιώσουν καλά με τους εαυτούς τους και να είναι χαρούμενοι.

Ένα επίσης ενδιαφέρον γεγονός για τους Έλληνες χρήστες είναι πως το 42% αυτών είναι γυναίκες, όταν ο διεθνής μέσος όρος είναι 35%. Μου θυμίζει μία ατάκα της Μελίνας Μερκούρη, σχολιάζοντας την εξωσυζυγική σχέση του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, με τη Δήμητρα Λιάνη το 1986. Είπε τότε η Μελίνα: «Οι Έλληνες άντρες είναι καλή φίλοι και σύζυγοι. Ένας Έλληνας πάντα επιστρέφει στη σύζυγό του.». Φαίνεται πως οι Ελληνίδες έχουν μάθει κι έχουν αλλάξει μέσα σε τριάντα χρόνια. Δεν προτίθενται πλέον να περιμένουν υπομονετικά για τους συζύγους να επιστρέψουν σπίτι, αλλά πλέον επιλέγουν να βρουν μια νέα σχέση μόνες τους, αν οι άντρες τους τις απατούν.

ashley madison_0The K-magazine: Είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα προφίλ; Είναι ασφαλές για κάποιον που θέλει να απατήσει;
Cristoph Kraemer‏: Η διαδικασία της εγγραφής στο AshleyMadison.com είναι μόλις δύο βήματα κι ολοκληρώνεται σε λιγότερα από δύο λεπτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις την οικογενειακή σου κατάσταση και μετά να συμπληρώσεις μερικές βασικές πληροφορίες για τον εαυτό σου. Δε ζητούμε το όνομά σου, ούτε τη διεύθυνσή σου, ούτε τον αριθμό του τηλεφώνου σου. Πρέπει, βέβαια, να δηλώσεις μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά συνιστούμε να δημιουργεί ο καθένας έναν ειδικό λογαριασμό επιλέγοντας ένα από τα αναρίθμητα δωρεάν email sites και να μη χρησιμοποιεί κάποιος το email της δουλειάς του ή τον προσωπικό του λογαριασμό. Αυτό είναι που μας κάνει ασφαλείς κι έμπιστους. Δεν έχουμε καμία σχετική προσωπική πληροφορία των χρηστών μας. Επιπρόσθετα, έχουμε επίσης και μία ομάδα παραγωγής που αποτελείται από πάνω από τριάντα άτομα που τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζονται συνεχώς στη βελτίωση των δεδομένων ασφαλείας του site και πάντα είναι ενήμεροι όλοι με τα τελευταία πρωτόκολλα ασφαλείας.

The K-magazine: Kάποια αστεία ιστορία για τους χρήστες σας που να σου έρχεται στο μυαλό;
Cristoph Kraemer‏: Υπάρχουν κάποιες, πόσο μάλλον έπειτα από δώδεκα χρόνια. Έχουμε, για παράδειγμα, δύο μέλη που δεν έχουν ευτυχισμένους γάμους, οι οποίοι εγγράφηκαν στο AshleyMadison.com . Είχαν μία σχέση και τελικά ερωτεύτηκαν, στη συνέχεια χώρισαν από τους συζύγους τους και παντρεύτηκαν. Τώρα είναι ευτυχισμένοι μαζί, μονογαμικοί για πάνω από πέντε χρόνια τώρα. Αυτό δείχνει πως είναι πιθανό ακόμη και να βρεις τον έρωτα της ζωής σου μέσω του site μας, παρ ‘όλα αυτά είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα. Άλλη μία αγαπημένη μου είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που κατά τύχη ανακάλυψαν πως ο σύντροφός τους είναι μέλος του site. Κι όχι, δεν άρχισαν άμεσα να τσακώνονται! Το αντίθετο, μάλιστα. Είδαν πως ο καθένας είχε προσδιορίσει τις ίδιες προτιμήσεις στο προφίλ του, προτιμήσεις για τις οποίες ποτέ δεν είχε μιλήσει ο ένας στον άλλον. Βλέποντας πως ο καθένας είχε τις ίδιες προτιμήσεις, μπόρεσαν να το μοιραστούν μεταξύ τους έπειτα από δέκα χρόνια σχέσης κι ανανέωσαν την αγάπη τους και το πάθος τους!

The K-magazine: Διεξάγετε πολύ συχνά έρευνες. Τα μέλη είναι ειλικρινή όσον αφορά τις απαντήσεις τους; Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν μία απάντηση είναι αληθινή ή ψεύτικη;
 Cristoph Kraemer‏: Η Terrie Fisher του Πανεπιστημίου του Οχάιο έκανε μία έρευνα το 2003 και την επανέλαβε το 2013, όπου ρωτούσε γυναίκες κι άνδρες για τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων. Μέσα από διαφορετικές μεθόδους, κατάφερε να βρει τη φόρμουλα με την οποία μπορείς να διαιρέσεις δια του 3 τον αριθμό των συντρόφων που ο άντρας θα σου πει και να πολλαπλασιάσεις επί 3 τον αριθμό που θα σου πει μία γυναίκα. Μέχρι και σήμερα, ο κόσμος νιώθει κοινωνική πίεση όταν απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με το σεξ. Χάρη στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν τα μέλη μας κι επειδή γνωρίζουν πως σεβόμαστε την ιδιωτικότητά τους και την ανωνυμία τους κι επειδή έχουμε ελέγξει έρευνες που έχουμε διεξάγει κόντρα στα δεδομένα και το χαρακτήρα του site μας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι έρευνές μας είναι πολύ πιο αξιόπιστες από εκείνες οποιοδήποτε άλλου κέντρου ερευνών, όσον αφορά στο θέμα της απιστίας.

Ashley-Madison-11The K-magazine: Γιατί οι άνθρωποι αποφασίζουν να απιστήσουν; Οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς λόγους να το κάνουν από τους άντρες;
Cristoph Kraemer‏: Συνηθίζω να λέω πως στο τέλος… όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη! Παρά το γεγονός πως οι άντρες έχουν διαφορετικούς λόγους για να προχωρήσουν σε απιστία σε σχέση με τις γυναίκες, στο τέλος όλοι ψάχνουμε το ίδιο πράγμα/. Για τους άντρες το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η σεξουαλική εκτόνωση κι η επιθυμία μίας σεξουαλικής κατάκτησης. Για τις γυναίκες, από την άλλη, ο κυρίως λόγος είναι η έλλειψη προσοχής από μέρους του συντρόφου τους κι η ανάγκη να νιώσουν ποθητές ξανά. Βέβαια κι οι άνδρες νιώθουν μία συναισθηματική απόρριψη στις σχέσεις τους και θέλουν να μιλήσουν για τα αισθήματά τους, όπως κι οι γυναίκες έχουν μία βαρετή ερωτική ζωή και θέλουν το πάθος για να επιστρέψουν στο κρεβάτι. Εν ολίγοις, μπορεί να διαφέρουμε κάπως, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε το ίδιο.

The K-magazine: Γεννηθήκατε στη Γερμανία, η μητέρα σας είναι Γαλλίδα. Ζήσατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία. Έχειτε παρατηρήσει διαφορές στις νοοτροπίες αυτών των χωρών; Οι Ευρωπαίοι είναι πιο πιστοί στο θεσμό του γάμου; Οι Έλληνες, οι Γερμανοί, η ακόμη κι οι Γιαπωνέζοι, έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις περί απιστίας;
Cristoph Kraemer‏: Βιολογικές έρευνες δείχνουν πως η μονογαμία δεν είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Βέβαια μπορεί κάποιος να πει πως είναι αφύσικο. Επίσης κοινωνιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πως περίπου το 60% με 70% του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες, απιστούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτό παγκοσμίως είναι αλήθεια. Στη Δύση μόνο έχουμε παρατηρήσει, ας πούμε, μικρές διαφορές στις πεποιθήσεις για την απιστία. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία κι η Ελλάδα, που ακόμη θεωρούνται κοινωνικά συντηρητικές κι αρκετά θρησκευόμενες, φαίνεται πως λειτουργούμε εξαιρετικά καλά. Φαίνεται πως όπου υπάρχουν περισσότεροι κοινωνικοί κανόνες, ο κόσμος μπαίνει σε μεγαλύτερο πειρασμό για να τους σπάσει και να κάνουν το απαγορευμένο. Φαίνεται πως όλο αυτό πάει πίσω, στον Αδάμ και την Εύα και το μήλο.

Ωστόσο, βλέπουμε μία σημαντική διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση της απιστίας σε Δύση κι Ανατολή. Στην Ιαπωνία, παραδείγματος χάριν, η απιστία δεν είναι διόλου ανήθικη. Εκεί είναι αμφίβολο το κατά πόσο η σχέση σου (σημ.: η εξωσυζυγική) παραμένει κρυφή. Το πρόβλημα δεν είναι να απατάς το/τη σύζυγο, αλλά περισσότερο το να αποκαλυφθείς και να χάσεις την εικόνα που έχει ο κόσμος για σένα. Οι Γιαπωνέζοι είχαν – κι έχουν – παραδοσιακά πολλές ευκαιρίες για να προχωρήσουν σε μία σχέση εκτός γάμου: από τις γκέισες μέχρι ινστιτούτα μασάζ, οίκους ανοχής κλπ. Οι Γιαπωνέζες, από την άλλη, δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες.

Γι’ αυτό το λόγο μας έχουν υποδεχθεί μ’ ανοιχτές αγκάλες οι γυναίκες απο την Ιαπωνία, όπου εν γένει έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών από κάθε άλλη χώρα με περίπου 50%.

The K-magazine: Νιώθετε άνετα όντας αντιπρόσωπος ενός site που – τρόπος του λέγειν – βοηθά τον κόσμο να απιστήσει; Τι πιστεύετε για την απιστία γενικά;
Cristoph Kraemer‏: Δεν εφηύραμε την απιστία και καμία διαφήμισή μας δε θα πείσει κάποιον να απιστήσει, αν είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο μπορώ και κοιμάμαι τα βράδια καλά. Ξέρω πως αυτό που κάνουμε – κι είναι επιτρεπτό – είναι στην ουσία συμβουλές προς ενήλικες να γνωριστούν μ’ έναν διακριτικό κι ασφαλή τρόπο. Και, παρά το γεγονός πως ξέρω ότι δε θα κερδίσουμε ποτέ βραβείο Νόμπελ, φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα της απιστίας σε κοινή θέα, βοηθούμε στο να ελαχιστοποιήσουμε – κατά πολύ –την υποκρισία και τη διπλή ηθική που ακόμη χαρακτηρίζουν το θέμα.

Όσο για την προσωπική μου αντίληψη περί απιστίας: Ενώ είμαι σε μία σχέση επτά ετών, στην οποία είμαι πολύ ευτυχισμένος και στην οποία είμαι πιστός, στο παρελθόν (σημ.: σε παλιότερες σχέσεις) έχω απιστήσει δύο φορές. Και στις δύο περιπτώσεις οι απιστίες αυτές συνέβησαν στο τέλος της (μόνιμης) σχέσης και, κατά τη γνώμη μου, ήταν ένα σημάδι πως είχε έρθει το τέλος. Για την ακρίβεια, τελείωσαν σχεδόν άμεσα. Θεωρώ πως μία σχέση της μιας βραδιάς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα κι είναι κάτι που δεν είναι κι απαραίτητο να σημαίνει κάτι. Μάλιστα, δε θα ήθελα να ξέρω αν η σύντροφός μου είχε μία τέτοια σχέση και δεν είμαι σίγουρος αν αποκάλυπτα κι εγώ κάτι τέτοιο, γιατί θεωρώ πως η εξομολόγηση μίας τέτοιας ασήμαντης εμπειρίας γίνεται καθαρά για εγωιστικούς λόγους – για να ησυχάσει η συνείδηση κάποιου – και θα κάνει μη αναγκαίο κακό σε κάποιον που αγαπάς. Το να έχει μία αληθινή σχέση, ωστόσο, θα ήταν δύσκολο για μένα να το φανταστώ ή να το δεχθώ, γιατί θα σήμαινε πως υπάρχει κάτι ουσιαστικό που λείπει από τη σχέση.

[quote_right]Μαθαίνουμε συχνά από μέλη μας πως μία σχέση μέσω του AshleyMadison.com έσωσε τους γάμους τους.[/quote_right]

The K-magazine: Έρευνες έχουν δείξει πως κάποιες φορές ένα one-night-stand ή μία «παράνομη» σχέση μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη σχέση ενός ζευγαριού. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
Cristoph Kraemer‏: Μαθαίνουμε συχνά από μέλη μας πως μία σχέση μέσω του AshleyMadison.com έσωσε τους γάμους τους. Συνήθως συναντούμε δύο τύπους εκβάσεων. Στον πρώτο είναι εκείνοι που λένε πως ενώ είχαν την εμμονή μίας σχέσης εκτός γάμου, όταν τελικά δημιούργησαν μία, συνειδητοποίησαν πως το λιβάδι δεν είναι πάντα καταπράσινο στην άλλη πλευρά κι ήταν ξανά ευγνώμονες γι’ αυτό που είχαν στο σπίτι τους. Στο δεύτερο τύπο «απίστων» είναι εκείνοι που εν γένει είναι ευτυχισμένοι με τον/τη σύντροφό τους, αλλά κάτι τους λείπει, κάτι που εκείνος/εκείνη δε μπορούσε να τους προσφέρει. Μέσω μίας σχέσης, ολοκληρώθηκαν ως άτομα 100% κι από τότε είναι πιο χαρούμενοι, ενώ ακόμη μεταφέρουν αυτή τους τη χαρά στο/στη σύντροφό τους, την οικογένειά τους, ενώ είναι και πιο παραγωγικοί στις εργασίες τους. Έτσι και οι σχέσεις τους και το περιβάλλον τους επωφελούνται από μία τέτοια σχέση.

originalThe K-magazine: Τελικά, η AshleyMadison.com ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν μία εξωσυζυγική σχέση;
Cristoph Kraemer‏: Όπως είπα και πριν, δεν εφηύραμε την απιστία. Η Απιστία υπήρχε πολύ πριν τον «τεχνητό» θεσμό της μονογαμίας. Και παρά το γεγονός πως η εμπορική στρατηγική μας κι οι επικοινωνιακές καμπάνιες μας επισημαίνονται συχνά ως παραδείγματα και χρησιμοποιούνται σε μελέτες πανεπιστημίων – ένας πίνακας που είχαμε φτιάξει με τους Γάλλους προέδρους, μάλιστα, έγινε μέρος της συλλογής του Μουσείου Διακοσμητικών τεχνών στο Παρίσι – , καμία καμπάνια που έχουμε κάνει ή πρόκειται να κάνουμε, θα πείσει ποτέ κάποιον να απατήσει τον/τη σύντροφό του, αν είναι 100% ευτυχισμένοι.

The K-magazine: Ο Noel Biderman, ο ιδρυτής του AshleyMadison.com , ετοιμάζεται να ανακοινώσει καινούρια projects για το site;
Cristoph Kraemer‏: Παρουσιάζουμε συνεχώς νέες δυνατότητες και βελτιώσεις στο site, ενώ επίσης επεκτεινόμαστε σε νέες χώρες. Δυστυχώς, δε μπορώ να αποκαλύψω τίποτα παραπάνω, αλλά υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ενδιαφέρουσες επικεφαλίδες το 2014. Μείνετε συντονισμένοι…

The K-magazine: Εσείς έχετε λογαριασμό στο AshleyMadison.com ;
Cristoph Kraemer‏: Φυσικά! Άλλωστε πρέπει να ελέγχω τη λειτουργία της ιστοσελίδας και να είμαι ενημερωμένος για κάθε πρωτοτυπία και βελτίωση του προϊόντος μας…!

Ευχαριστούμε την  Κατιλένα Άλπε που μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Η μετάφραση έγινε από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

You may also like