Culinary Journeys στο Daios Cove: MIA MONAΔΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ

Δεν έχουν υπάρξει πολλές φορές στην ζωή που να αισθανθώ τόσο μοναδικά, ειδικά όσον αφορά σε μέρος που έχω πάει για δουλειά. Όμως όταν πέρσι, τέλη Αυγούστου, βρέθηκα στο Daios Cove, κοντά στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, ένιωσα αυτό το “κάτι”. Δεν είναι μόνο η τοποθεσία ή η αισθητική του ξενοδοχείου ή οι παροχές ή το άψογο σέρβις… ήταν όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω. Είναι το ωραιότερο spa της Μεσογείου, είναι η πισίνα, είναι η εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του ξενοδοχείου και πάνω απ όλα είναι οι άνθρωποί του.

Σε όποιον με ρωτά την άποψή μου, η απάντηση μου είναι η ίδια “Αξίζει να το ζήσεις! Πρέπει -τουλάχιστον- ένα τριήμερο στη ζωή σου να το περάσεις στο Daios Cove!”

Δεν είναι η στιγμή για να το αναλύσω, καθώς το άρθρο αυτό είναι για να σας ενημερώσω ότι τα Culinary Journeys στο DaiosCove συνεχίζονται για 5η χρονιά . Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών “ενώσεων”, προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία.

Με πιο απλά λόγια; Είναι ένα γαστρονομικό φεστιβάλ με βραβευμένους με αστέρια Michelin και διακεκριμένους σεφ από τα καλύτερα εστιατόρια όλου του κόσμου. Tα Culinary Journeys υπόσχονταιγαστρονομικές απολαύσεις με εμπνευσμένους δημιουργούς, που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους στις κουζίνες των εστιατορίων του Daios Cove, καταθέτοντας το ταλέντο τους με πιάτα που θα δημιουργήσουν και φέτος έναν από τους πλέον σημαντικούς γαστρονομικούς διαλόγους διεθνώς.

Το Πρόγραμμα

29 ΙΟΥΝΙΟΥ                      Alex Atala | D.O.M.**, Σάο Πάολο

23 ΙΟΥΛΙΟΥ                      Amaury Bouhours | Le Meurice**, Παρίσι

3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ                   Hisanobu Shigeta | Spoon, Παρίσι & Jessica Préalpato | Carlton Tower Jumeirah, Λονδίνο

 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ                 Παύλος Κυριάκης | The Zillers*, Αθήνα

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ              Alexandre Sempere | Les Ombres, Παρίσι

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ              Γιώργος Σαμοΐλης | Cantina, Σίφνος & Γκίκας Ξενάκης | Aleria Restaurant, Αθήνα

Από τη γαλλική υψηλή γαστρονομία μέχρι την ιδιαίτερη βραζιλιάνικη κουζίνα, από την sustainable κουζίνα που σέβεται τα τοπικά υλικά μέχρι την ελληνική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, οι διάσημοι σεφ θα δημιουργήσουν signature πιάτα στο Ocean Restaurant και στο RHO ενισχύοντας την γαστρονομική κουλτούρα του Daios Cove μεκαινοτόμες προτάσεις, εμπνευσμένοι από τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας.

Το Daios Cove φιλοξενεί επτά αυτόνομα εστιατόρια και μπαρ, όλα με το δικό τους μοναδικό στιλ και χαρακτήρα και με βραβευμένους σεφ. Τα τοπικά, εποχιακά υλικά συνδυάζονται για να αναδείξουν το καλύτερο σε κάθε στοιχείο, χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους. Ο κρητικός τρόπος ζωής δίνει το παρών σε όλα τα εστιατόρια: σχολαστικός, απλός, λιτός. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα πιάτα, όπου η φρεσκάδα, η αυθεντικότητα και οι εξαιρετικές γεύσεις έρχονται στο προσκήνιο. Αυτή η προσήλωση στην ποιότητα, τα φρέσκα, τοπικά και εποχιακά υλικά, σε συνδυασμό με τη φαντασία των δημιουργικών σεφ, παρουσιάζουν ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι.

ALEX ATALAD.O.M.**, Σάο Πάολο

Ο βραβευμένος Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala, με καριέρα πάνω από 30 χρόνια, απογειώνει τις γεύσεις της πατρίδας του σε νέα επίπεδα παγκοσμίως. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, το βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριό του στο Σάο Πάολο, D.O.M., περιλαμβάνεται στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το 2015, ο Alex έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος σεφ που έχει εστιατόριο δύο αστέρων στον οδηγό Michelin. Το 2021, κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα των διάσημων βραβείων Best Chef Awards. Ο σεφ Alex Atala είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου ATÁ, μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει μια διακεκριμένη διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με το φαγητό, το μαγείρεμα, την παραγωγή και τη φύση. Εκτός από τα βραβευμένα εστιατόρια D.O.M. και Dalvae Dito, ο Atala διατηρεί επίσης το Bio, στόχος του οποίου είναι να χρησιμοποιεί το 100% κάθε συστατικού στην κουζίνα του, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση στην κατανάλωση.

AMAURY BOUHOURS Le Meurice**, Παρίσι

Μετά τις σπουδές του στη Soissons Hospitality School, ο ΑmauryBouhours ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της γαστρονομίας ως ασκούμενος στο LouisXV – Alain Ducasse στο Μονακό. Επόμενος σταθμός του Amaury ήταν η θέση του Commis Chef στο εστιατόριο Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι, όπου διδάχθηκε διαδοχικά από τους Christophe Moret, Christophe Saintagne και Romain Meder. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε τη θέση του Head Chef de Partie και στη συνέχεια του Junior Sous-Chef πριν πλαισιώσει τον Adrien Trouilloud ως Sous-Chef στο Lasserre. Ο Amaury είναι σήμερα Chef de Cuisine στο Le Meurice. Ο Alain Ducasse δήλωσε σχετικά με την ανάθεση των ηνίων της επιχείρησης στον Amaury: «Αν επέλεξα τον Amaury, ήταν επειδή έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα νέο στάδιο στη ζωή του εστιατορίου στο Le Meurice».

HISANOBU SHIGETA SpoonRestaurant, Παρίσι

Ο Hisanobu Shigeta φοιτούσε σε σχολή μόδας στο Τόκιο, πριν αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη μαγειρική κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ως εργαζόμενος σε χώρους εστίασης. Αφού απέκτησε εμπειρία στο Τόκιο σε ένα ιταλικό εστιατόριο, στη συνέχεια εντάχθηκε στο εστιατόριο Beige του Alain Ducasse, όπου ανακάλυψε τη γαλλική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών στο Beige, ο Hisanobu έμαθε γαλλικά και έγινε chef de partie πριν μετακομίσει στη Γαλλία για να εργαστεί ως βοηθός σεφ στα Benoit και Jules Verne, καθώς και στο Blue Hill Farm του Dan Barber στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Hisanobu Shigeta είναι Head Chef στο Spoon by Alain Ducasse στοΠαρίσι.

JESSICA PRÉALPATO Carlton Tower Jumeirah, Λονδίνο

Γαλουχημένημε croustades και άλλες γλυκές λιχουδιές από τον φούρνο του πατέρα της στο χωριό Mont-de-Marsan, η Jessica Préalpato πήρε πτυχίο μαγειρικής από το Hotel School του Biarritz, πριν εργαστεί δίπλα σε διάφορους διάσημους σεφ, ξεκινώντας με τον Philippe Labbé στο διάσημο La Chèvre d’Or στο Eze στην ΚυανήΑκτή. Η Jessica εντάχθηκε στην ομάδα Ducasse τον Νοέμβριο του 2015 με αποστολή να αναπτύξει, σε συνεργασία με τον επικεφαλήchef de cuisine Romain Meder της ADPA, επιδόρπια για το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του Plaza. Η Jessica είναι η δημιουργική δύναμη πίσω από το ‘Desseralité’ του Alain Ducasse, με έμφαση στην ουσιαστική φύση των πρώτων υλών. Η visiting chef μας ανέλαβε πρόσφατα ως σύμβουλος σεφ στο Carlton Tower Jumeirah του Λονδίνου.

ALEXANDRE SEMPERE Les Ombres, Παρίσι

Ο Alexandre Sempere συνδυάζει τους πυλώνες της φιλοσοφίας του Ducasse, τη Μεσόγειο, τη νεωτερικότητα και τη φυσικότητα, για να αναπτύξει πρωτότυπους και γκουρμέ συνδυασμούς. Ο Alexandre Sempere, που παλιότερα ήταν sous-chef του Romain Meder στο Plaza Athénée, επιλέχθηκε από τον σεφ Alain Ducasse για να αναλάβει τα ηνία της κουζίνας στο Les Ombres, μαζί με τον chef patissier Jérémy Schotte. Ο visiting chef μας, εξυμνεί τα βιολογικά προϊόντα και πειραματίζεται με τεχνικές εκχύλισης, αφυδάτωσης και ζύμωσης για να δημιουργήσει μια ζωντανή γευστική εμπειρία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ Cantina, Σίφνος

Αρχικά μοριακός βιολόγος με διδακτορικό στη βιοχημεία, ο Γιώργος Σαμοΐλης στράφηκε στη γαστρονομία όταν μαγείρεψε για φίλους του στη Σίφνο, ένα νησί συνώνυμο της πλούσιας γαστρονομίας της Ελλάδας, εμποτισμένο με την κληρονομιά του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Έχοντας επίσης ζήσει και εργαστεί στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής, ο αρχικός ιδρυτής και Head Chef του Ω3 Fishand Wine Bar εστιάζει στη βιωσιμότητα, την τοπικότητα και την εποχικότητα.Το δεύτερο εγχείρημα του Γιώργου Σαμοΐλη είναι το φημισμένο εστιατόριο Cantina στη Σίφνο, βραβευμένο για ταεξαιρετικά πιάτα και τη zero-waste προσέγγισή του, που διαμορφώνει τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.

ΓΚΙΚΑΣ ΞΕΝΑΚΗΣ Aleria Restaurant, Αθήνα

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, οι πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Γκίκα Ξενάκη περιλαμβάνουν καλό, υγιεινό φαγητό και τον χαλαρό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Η αίσθηση αυτής της προέλευσης και των απλών υλικών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημιουργιών του στην κουζίνα. Απόφοιτος της σχολής μαγειρικής LeMonde, ο Ξενάκης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεεξαίρετους σεφ. Ως Head Chef στο φημισμένο Aleria, το εστιατόριο βραβεύτηκε πρόσφατα με Χρυσό Σκούφο (το κορυφαίο βραβείο γαστρονομίας στην Ελλάδα). Ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και την ποικιλομορφία της με το ξεχωριστό δημιουργικό του στιλ, προσφέροντας ένα εξαιρετικό Culinary Journey στους επισκέπτες του Daios Cove. 

ΠΑΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ The Zillers, Αθήνα

Ο σεφ Παύλος Κυριάκης σπούδασε μαγειρική στην Αθήνα και εργάστηκε στο εστιατόριο Σπονδή 2* Michelin για 6 χρόνια, όπου θήτευσε δίπλα στους Arnaud Bignon**, Eric Frechon***, William Mahi***, Michel Del Burgo***.

Έχει εργαστεί σε παγκοσμίου φήμης εστιατόρια του εξωτερικού σε Ευρώπη και Αμερική όπως το Pierre Gagnaire*** στο Παρίσι, στο Benu*** στο San Francisco με τον Corey Lee και στο Azurmendi *** στο Bilbao με τον Eneko Atxa. Από το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του Executive Chef στο Lycabettus Restaurant του ομίλου Andronis στη Σαντορίνη, το οποίο κάθε χρόνο βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα και με 2 αστέρια από το FNL Guide. Στη συνέχεια απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin ως Executive Chef στο The Zillers* στην Αθήνα. 

You may also like