Πολλοί από εμάς έχουν αναρωτηθεί πολλές φορές αν μπορούμε να ξεκινάμε τη μέρα μας πιο νωρίς από ό,τι τώρα με το σκοπό (και την ελπίδα) πως θα είμαστε πιο παραγωγικοί. Ωστόσο πιθανώς να φτάσαμε και στο σημείο να πούμε “easier said than done”… Ειδικά αν οι υποχρεώσεις μας μας κρατούν ξύπνιους μέχρι αργά.
Η αλήθεια, όμως, είναι πως η δυσκολία υφίσταται μέχρι να το πάρουμε απόφαση και να χτίσουμε σταδιακά τη νέα αυτή συνήθεια. Ναι, σωστά, όπως με κάθε συνήθεια, έτσι κι εδώ θέλει στρατηγική κι υπομονή.
Ας ξεκινήσουμε με τα πρακτικά του ζητήματος… πώς το πετυχαίνουμε; Ας δούμε τα σωστά βήματα παρέα!
01 Ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε το σώμα μας να ξυπνά νωρίς.
Όχι, δε γίνεται να ξεκινήσουμε να ξυπνάμε στις 5 ή τις 6 το πρωί όταν το βιολογικό μας ρολόι ήταν “μαθημένο” σε ώρες όπως 8, 9 ή και 10 το πρωί. Μπορούμε, όμως, να βάλουμε για τις πρώτες μέρες το ξυπνητήρι μας να χτυπήσει μισή ώρα νωρίτερα. Όταν το σώμα αρχίσει να συνηθίζει αυτή τη διαφορά, ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι άλλα 30 λεπτά νωρίτερα. Ανάλογα, όμως, προσαρμόζουμε και την ώρα κατάκλισης – η μισή ώρα που αφαιρείται από το πρωινό μαςεγερτήριο θα προστεθεί στην ώρα που θα ξαπλώσουμε. Η ροή αυτή θα συνεχιστεί έως ότου φτάσουμε στην ώρα που θέλουμε να ορίσουμε ως εγερτήριο από εδώ και πέρα.
02 Μένουμε πιστοί κάθε μέρα σε αυτήν την αλλαγή.
Το ότι καταφέραμε να ξυπνήσουμε μισή ώρα νωρίτερα Δευτέρα έως Παρασκευή δε σημαίνει πως το σαββατοκύριακο θα είναι cheat days! Αντίθετα, το νέο εγερτήριο πρέπει να ισχύει ακόμη και στα days off μας – ειδάλλως η προσπάθεια σχεδόν ακυρώνεται.
03 Ώρα για πρωινή γυμναστική.
Ακόμη και μερικά λεπτά σωματικής άσκησης τις πρωινές ώρες αρκούν για να ενδυναμώσουν τη νέα μας συνήθεια. Όσο προσαρμόζουμε το πρωινό μας ξύπνημα, προσαρμόζουμε ανάλογα και τις ασκήσεις που θα κάνουμε προτού ξεκινήσει η μέρα μας. Ο λόγος; Η πρωινή γυμναστική θα αυξήσει την εγρήγορσή μας μέσα στη μέρα και θα διευκολύνει περισσότερο τη βραδινή μας κατάκλιση.
04 Διαμορφώνουμε μία ρουτίνα ύπνου.
Δεν αρκεί να μάθουμε να ξυπνάμε νωρίς… Αλλά πρέπει να μάθουμε να κοιμόμαστε και την κατάλληλη ώρα για να κοιμηθούμε επαρκώς. Κι αυτό δε θα γίνει μόνο αλλάζοντας την ώρα που θα πάμε για ύπνο, αλλά προετοιμάζοντας και το σώμα μας κατάλληλα. “Εξηγούμε”, λοιπόν, στο σώμα μας πως ένα ζεστό μπάνιο το βραδάκι, μία ρουτίνα περιποίησης αλλά και η απομάκρυνση από οθόνες είναι σινιάλα πως σιγά σιγά πρέπει να κοιμηθεί. Αν αυτές οι μικρές συνήθειες εκτελούνται τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη νέα μας ώρα κατάκλισης… Το σώμα μας θα αρχίσει να προσαρμόζεται ανάλογα στο νέο πρόγραμμα.
05 Εκμεταλλευόμαστε το φως της ημέρας.
Ειδικά τώρα που ξημερώνει νωρίτερα, θα είναι πολύ ευκολότερο να εδραιώσουμε τις νέες μας συνήθειες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Ως γνωστόν, επιτρέποντας στον οργανισμό να εκτεθεί στο φυσικό φως της μέρας κάνει τη νέα ώρα έγερσης πιο εφικτή. Το σώμα δέχεται σταδιακά τα κατάλληλα σινιάλα για να ξεκινήσει τη μέρα του.
Τι έχουμε να κερδίσουμε με το νέο ωράριο;
Όχι πως ένας “βραδινός τύπος” δε μπορεί να είναι εξίσου δραστήριος και παραγωγικός, όμως όταν κάποιος ξεκινά τη μέρα του νωρίς το πρωί, θα βιώσει ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, η οποία σαφώς μεταφράζεται σε παραγωγικότητα. Παράλληλα, όμως, έχει παρατηρηθεί σε μελέτες πως τα άτομα που ξεκινούν από “νωρίς” έχουν καλύτερη διάθεση και περισσότερη αυτοπεποίθηση… Ενώ επίσης σωματικά αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μικρότερο ρίσκο εκδήλωσης παθήσεων όπως ο διαβήτης.
Μην ξεχνάτε πως κάθε νέα συνήθεια μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια, όμως η ουσία είναι στον τρόπο σκέψης. Εφόσον αποδεχθούμε πως αυτή η αλλαγή είναι κάτι που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή μας εν γένει, η εδραίωσή της θα γίνει πολύ πιο απλή.
Πηγή: Shape
Featured image: @brucemars/ unsplash.com