ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ; ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ!

Θα διαπιστώσεις πως είναι από τα καλύτερα χαλαρωτικά!

               Βιβλίο… μία εξαιρετική συντροφιά! μας ταξιδεύει, μας συστήνει καινούριους χαρακτήρες (καθένας με τα καλά του αλλά και τα… κουσούρια του!) και βεβαίως μας μεταφέρει και σε μία καινούρια περιπέτεια.

               Εκτός του ότι είναι μία ήπια μορφή ψυχαγωγίας ώστε το μυαλό μας να “φύγει” για λίγο από όσα το ταλαιπωρούν, το διάβασμα:

  • ενισχύει τη νοητική μας λειτουργία καλλιεργώντας το συναίσθημα της εμπάθειας (της δυνατότητας να κατανοούμε σε βάθος τη συναισθηματική κατάσταση των γύρω μας)
  • αυξάνει το λεξιλόγιό μας
  • καθυστερεί τη νοητική κατάπτωση λόγω ηλικίας

Το βιβλίο, όμως, μπορεί να γίνει κι ένα αποτελεσματικό μέσο να μας κάνει να προετοιμαστούμε για έναν πλήρη κύκλο βραδινής ανάπαυσης, καθώς μας επιτρέπει να “χαμηλώσουμε ταχύτητες”.

Αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Όταν ετοιμαζόμαστε για την βραδινή μας κατάκλιση, το διάβασμα μας επιτρέπει να…

               01 … περιορίσουμε το στρες. Το διάβασμα έστω για μισή ώρα πριν κοιμηθούμε έχει την ίδια επίδραση σε επίπεδο χαλάρωσης με μισή ώρα yoga, απομακρύνοντας την προσοχή μας από καταστάσεις και συναισθήματα που μας “νικάνε”.

               02 … βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου μας. Σε έρευνα του 2021 όπου 496 συμμετέχοντες διάβαζαν πριν κοιμηθούν και άλλοι 496 δεν είχαν τη συνήθεια… Διαπιστώθηκε πως το 42% όσων διάβαζαν δήλωσαν πως ο ύπνος τους ήταν καλύτερος (στη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 28%). Συγκεκριμένα, ένα βιβλίο μπορεί να “ρίξει” τις αντιστάσεις του εγκεφάλου σε ό,τι αφορά νοητικά ερεθίσματα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αναπαυθεί ποιοτικά και με διάρκεια, καταπολεμώντας την αϋπνία.

               Εντούτοις, καλό είναι να έχουμε στο νου μας πως το ίδιο δε μπορεί να ισχύει με τα e-books. Ο λόγος είναι απλός: οι συσκευές που υποστηρίζουν e-book εκπέμπουν μπλε φως που απορρυθμίζουν τα επίπεδα μελατονίνηςστο οργανισμό. Αυτή η μείωση της μελατονίνης εμποδίζει το σώμα να προετοιμαστεί για τη βραδινή κατάκλιση. Με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να κοιμηθούμε με διάρκεια ή να επιτύχουμε βαθύ ύπνο. Πρόκειται για την επιβράδυνση του λεγόμενου κιρκάδιου ρυθμού που επιφέρει και τον REM ύπνο. Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν επιλέγουμε την old style βερσιόν!

@suzyhazelwood/pexels.com
               Κάποια πρόταση σε βιβλίο;

               Θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει όριο, όμως θα ήταν ψέμα. Όσο κι αν μας βοηθά το διάβασμα να κοιμηθούμε, όλα εξαρτώνται κι από το είδος της ιστορίας που θα μας κρατήσει συντροφιά. Σαφώς ένα βιβλίο τρόμου, ένα βιβλίο με κατασκόπους ή ένα ψυχολογικό θρίλερ δεν είναι κατάλληλες για εκείνη την ώρα. Αφήστε κάτω το Jo Nesbo, κι εγώ τον αγαπώ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση τον βάζουμε για ύπνο! Αντίθετα, ένας τίτλος από την κλασική λογοτεχνία ή ακόμη και κάτι που σας άρεσε να διαβάζετε στην παιδική κι εφηβική ηλικία σας.

               Αλλά κι η κατάλληλη ατμόσφαιρα παίζει ρόλο!

               Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το τακτικό διάβασμα πριν από τον ύπνο, σημαντικό ρόλο παίζουν κι οι συνθήκες που θα το κάνουμε. Ακριβώς κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το σώμα μας για να κοιμηθούμε. Αυτό σημαίνει πως η καρέκλα του γραφείου δεν είναι η ιδανική επιλογή… Αλλά ένα άνετο μέρος όπως η γωνίτσα μας στον καναπέ ή ακόμη και το κρεβάτι μας… Υπό την προϋπόθεση πως καθόμαστε αναπαυτικά χωρίς να επιβαρύνουμε τον αυχένα και την πλάτη μας. Ένας ήπιος φωτισμός αρκετός για να διαβάσουμε άνετα, σε συνδυασμό με ένα αρωματικό χώρου ή απαλή μουσική δίνουν στο σώμα σινιάλα ώστε να χαλαρώσει σταδιακά. Και τέλος, πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση, καλό είναι να έχουμε ολοκληρώσει τη βραδινή μας ρουτίνα. Περιποίηση προσώπου, σώματος και βεβαίως… δοντάκια!

               Η προσπάθεια να εντάξουμε αυτή τη νέα συνήθεια στη ρουτίνα μας οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο. Κι από προσωπική εμπειρία θα σας πω πως πιάνει!

               Πηγή: Health Line

Featured image: @lenin33/ unsplash.com

You may also like