ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ;

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να αδυνατίσετε, να ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διατροφή αλλά τα νούμερα στη ζυγαριά να μη λένε να φτάσουν το στόχο σας; Μία νέα επιστημονική θεωρία έρχεται να δώσει μία άλλη απάντηση στο θέμα. 

Η θεωρία είναι ότι το σώμα μας έχει ένα προγραμματισμένο βάρος που του αρέσει να βρίσκεται για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Το σώμα χρησιμοποιεί μία ποικιλία μηχανικών και ορμονικών μηχανισμών, όπως το να επιβραδύνει το μεταβολισμό όταν σταματάμε την πρόσληψη θερμίδων, για να διατηρεί το βάρος του όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Οπότε, αυτό σημαίνει ότι το να προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος και να φτάσουμε κάτω από το «προκαθορισμένο» είναι μάταιο, από τη στιγμή που το σώμα μας θα προσπαθήσει να το πολεμήσει και θα νικά πάντα;Όχι, η διατήρηση του βάρους είναι κάτι πιο περίπλοκο από αυτό. Πολλοί παράμετροι ελέγχουν το βάρος, συμπεριλαμβανομένων και των γενετικών, αλλά το ίδιο και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως το στρες και οι διατροφικές μας συμπεριφορές.

Πολλοί άνθρωποι αδυνατίζουν και παραμένουν σε ένα χαμηλότερο βάρος μόνιμα, αλλά πρέπει να ακολουθούμε ένα ασφαλές, σταδιακό πλάνο, στο οποίο το σώμανα μπορεί να προσαρμοστεί στη διάρκεια του χρόνου.(Επιπλέον, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουμε τα περιττά κιλά μακριά εάν έχουμε σταθερές, υγιεινές διατροφικές συνήθειες). Το να κάνουμε απότομες δίαιτες (όπως το να περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων πολύ έντονα) μπορεί να προκαλέσει να προσπαθεί το σώμα να κρατήσει το λίπος, για να παραμείνει στο ευχάριστο για αυτό βάρος.

Πηγή

Featured image: freepik.com/@pvproductions

You may also like