ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΣΤΕ;

Μπαίνουμε στην Άνοιξη και ως γνωστόν ο ήλιος του Μάρτη πολύ συχνά μας φέρνει δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιδερμίδα μας.. Αντιμετωπίζουμε κοκκινίλες, ξεφλουδίσματά η ερεθισμούς. Εσείς ξέρετε ποιος φωτότυπος δέρματος είστε; Κάθε οργανισμός παράγει διαφορετική μελανίνη, η οποία μας προστατεύει και μας κάνει να μαυρίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την ποσότητα μελανίνης που έχουμε… Έχουμε και το ανάλογο χρώμα δέρματος,το χρώμα των μαλλιών και το ματιών μας. Αν θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο καλοσυντηρημένο δέρμα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε σε ποιο φωτότυπο ανήκουμε και να ακολουθήσουμε την σωστή φροντίδα που του χρειάζεται.

Κατηγορία 1: κανονικό δέρμα

Οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικό τύπο δέρματος, αλλάμπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό εξαρτάται από πόσο νερό υπάρχει στο δέρμα σας, το οποίο επηρεάζει την άνεση και την ελαστικότητά του. Πόσο λιπαρό είναι, το οποίο επηρεάζει την απαλότητα του. Ένας κανονικός τύπος δέρματος δεν είναι ούτε πολύ ξηρός και ούτε πολύ λιπαρός.Το κανονικό δέρμα έχει σχεδόν καθόλου ή λίγες ατέλειες, μικρές πιθανότητες για ευαισθησίες, ελάχιστους ορατούς πόρους και  διατηρεί μια λαμπερή επιδερμίδα.

Κατηγορία 2: μεικτός τύπος δέρματος

Το δέρμα σας μπορεί να είναι ξηρό ή φυσιολογικό σε ορισμένες περιοχές και λιπαρό σε άλλες, όπως η ζώνη Τ (μύτη, μέτωπο και πηγούνι). Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτόν τον τύπο και μπορεί να χρειαστεί ελαφρώς διαφορετική φροντίδα. Το μεικτό δέρμα συνήθως  έχει πόρους που φαίνονται μεγαλύτεροι από το κανονικό δέρμα. Είναι πιο ανοιχτοί, ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται σπυράκια. Εξακολουθεί το δέρμα να είναι λαμπερό.

Κατηγορία 3: ξηρός τύπος δέρματος

Το πλεονέκτηματου ξηρού δέρματος είναι ότι έχει σχεδόν αόρατους πόρους αλλά δυστυχώς έχει θαμπή, τραχιά επιδερμίδακαι λιγότερη ελαστική. Είναι πιο ορατές οι γραμμές του προσώπου και το δέρμα σας μπορεί να σπάσει, να ξεφλουδίσει ή να έχει αρκετές φορές φαγούρα, ερεθισμούς ή φλεγμονή. Η ξηροδερμία μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τα γονίδιά σας, την γήρανση ή ορμονικές αλλαγές. Άλλοι παράγοντες είναι ο καιρός όπως ο άνεμος, ο ήλιος ή το κρύο.Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία ή αν έχετε υψηλή εσωτερική θέρμανση.Τα ζεστά λουτρά και τα συστατικά σε σαπούνια, καλλυντικά ή καθαριστικά μπορούν να τα την επιβαρύνουν εύκολα.

Κατηγορία 4: λιπαρός τύπος δέρματος

Χαρακτηριστικό της είναι οι διευρυμένοι πόροι και η θαμπή ή λαμπερή από λιπαρότητα, παχιά επιδερμίδα. Συνήθως συσσωρεύονται μαύρα στίγματα, σπυράκια ή άλλες κηλίδες. Η λιπαρότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή τον καιρό. Επίσης επηρεάζουν η εφηβεία ή άλλες ορμονικές ανισορροπίες, η πίεση, η έκθεση στις απότομες αλλαγές στη θερμότητα ή στην υπερβολική υγρασία. Για να φροντίσετε το λιπαρό δέρμα, χρειάζεται να το πλένετε- όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα- και αφού ιδρώσετε πολύ. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό και μην τρίβετε. Μην πιέζετε τα σπυράκια, διότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν. Αναζητήστε προϊόντα φροντίδας του δέρματος κατόπιν συμβουλές ειδικού.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Υπάρχουν βασικοί κανόνες αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο ανοιξιάτικο δέρμα. Να θυμάστε ότι οι φθορές από τον ήλιο συσσωρεύονται με την πάροδο των χρόνων. Γι’ αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα έτσι ώστε να προλαμβάνετε τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ακμή

Αν έχετε πρόβλημα ακμής, αποφύγετε την θεραπεία σε σπυράκια, αλλά αντί αυτού περιποιηθείτε όλο το πρόσωπο με καλλυντικά και μάσκες για την ακμή. Έτσι, αντί να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια που έχουν ήδη εμφανιστεί, τα προλαμβάνετε και δεν επεκτείνονται με επιβάρυνση της υπόλοιπης επιδερμίδας.

Ο κατάλληλος συνδυασμός

Συνδυάστε το αντηλιακό με ένα αντιοξειδωτικό όρο. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου και πριν από το αντιηλιακό σας, εφαρμόστε έναν όρο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Θα βοηθήσει στην μείωση των φλεγμονών και θα θωρακίσει ακόμα πιο εντατικά το δέρμα έναντι στις ελεύθερες ρίζες. Για παράδειγμα ένας όρος με βιταμίνη C που είναι το υπέρτατο αντιοξειδωτικό συστατικό, ευνοεί την παραγωγή του κολλαγόνου και βοηθάει στην διόρθωση των φθορών της επιδερμίδας.

Ναι ή όχι στην ρετινόλη;

Μιας και ο ήλιος θα είναι φωτεινότερος και πιο ζεστός από δω και πέρα, η ρετινόλη καθώς είναι μία δραστική ουσία, είναι ευαίσθητη απέναντι στις ψηλότερες θερμοκρασίας και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα. Είναι απ’ τα αγαπημένα συστατικά της κοσμετολογίας και αυτό οφείλεται στο ότι ανανεώνει σημαντικά τα κύτταρα της επιδερμίδας και προάγει την νεανική όψη. Χρειάζεται όμως προσοχή αναλόγως ποια περίοδο την χρησιμοποιούμε.

Αρχίστε τις αλλαγές στην περιποίηση σας σιγά σιγά και το δέρμα σας θα ανανεώνεται χωρίς αισθητό κόπο.

Πηγή: webmd.com

Featured image: @roman-odintsov/ pexels.com

You may also like