“ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ”: ΕΝΑΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 35

Ευτυχώς σταδιακά μπαίνει στο χρονοντούλαπο

               Όταν κάποιος ακούει τη λέξη “γηριατρική”, αυτόματα ο νους πάει στην ιατρική φροντίδα των υπερηλίκων. Πριν πολλά χρόνια, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εγκυμοσύνη γυναικών ηλικίας άνω των 35. Με δεδομένο πως ο πιο συνήθης μέσος όρος μίας γυναίκας να γίνει μητέρα είναι τα 27 έτη, ο όρος έγινε σχεδόν συνώνυμος μίας εγκυμοσύνης “εκτός μέσου όρου”… Ιδίως για να δικαιολογηθεί ο χαρακτηρισμός “υψηλού ρίσκου” για επιπλοκές ή και αποβολή σε αυτές τις περιπτώσεις. Κι ας το παραδεχθούμε, ο όρος είναι κάπως “βαρύς” για τις γυναίκες που για τον Α ή Β λόγο γίνονται μητέρες εκτός των “κανονικών” ηλικιακών πλαισίων.

               Εντούτοις, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, επειδή πλέον δεν είναι τόσο “ταμπού” μία εγκυμοσύνη ακόμη και μεταξύ των 40 ή και 44 ετών. Μάλιστα, ο αριθμός σχετικών κυήσεων διπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2012. Επίσης, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής κι ειδικά της γυναικολογίας, γυναίκες των οποίων η εγκυμοσύνη χαρακτηριζόταν “γηριατρική” μπορούν να γεννήσουν ένα υγιές μωρό και μάλιστα με την κύηση να έχει κάνει τον προβλεπόμενο “κύκλο”.

               Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν την ανάγκη ο όρος “γηριατρική εγκυμοσύνη” να εξαλειφθεί από την επιστημονική ορολογία όχι μόνο επειδή είναι πεπερασμένος… Αλλά επειδή ταυτόχρονα είναι υποτιμητικός αλλά και σεξιστικός. Πόσο μάλλον όταν κίνδυνοι για την ανάπτυξη κι υγεία του εμβρύου ελλοχεύουν και στις περιπτώσεις όπου ο πατέρας είναι προχωρημένης ηλικίας.

               Σαφώς δεν αμελούν να τονίσουν τη σημασία η γυναίκα να τίθεται υπό μία σταθερή παρακολούθηση… Ιδίως στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι σε προχωρημένη ηλικία, καθώς κίνδυνοι όπως ο διαβήτης κύησης κι η προεκλαμψία είναι πιο ορατοί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γυναίκα πρέπει να ενθαρρύνεται σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής της… Και να δέχεται την ανάλογη υποστήριξη χωρίς να “κρίνεται”.

               Πηγή: Health

Featured image: unsplash.com/@by_syeoni

You may also like