Gaspacho, η ισπανική σούπα που απολαμβάνουμε κρύα

Πρόκειται για μια κρύα, κάπως πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα, η οποία συνηθίζεται πολύ το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία, ως δροσιστικό πιάτο. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, στα οποία καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί.

  • Θα χρειαστείτε:
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά, κομμένη και ξεσποριασμένη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 200 ml ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα λαχανικά μας κομμένα: τομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο πιεσμένο και τα αλατίζουμε.
  2. Τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30 περίπου λεπτά, τα βγάζουμε και μόλις μαλακώσουν λίγο μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με όλα τους τα υγρά.
  3. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα ώστε να ομογενοποιηθούν, έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι. Μόλις έχουμε την επιθυμητή σύσταση, διατηρούμε στο ψυγείο ή σερβίρουμε κατευθείαν με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

tip: Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί και 1-2 φέτες ψωμί που τραβάει τα πολλά υγρά και δίνει σώμα. Σαν καλοκαιρινή σούπα όμως μπορείτε άνετα να το παραλείψετε. Καθώς επίσης και να προσθέσετε κάποιο άλλο λαχανικό, πολύ αγαπημένο και ταιριαστό είναι το σέλερι.

πηγή

You may also like