ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

Το τρέξιμο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου. Από την απώλεια βάρους μέχρι τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, το τρέξιμο μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Αλλά όλα αυτά τα θετικά μπορεί να εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας που επιλέγεις για να τρέξεις.

Η επιστήμη θα πρότεινε ότι αργά το απόγευμα είναι η καλύτερη στιγμή για να τρέξεις ή να κάνεις οποιοδήποτε είδος άσκησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βοηθητικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, τα επίπεδα ορμονών, η αναπνευστική ικανότητα και τα αντανακλαστικά, κορυφώνονται αργά το απόγευμα.

Πήγαινε για ένα τρέξιμο αργά το απόγευμα, από τις 4 μ.μ. και μετά. Αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, το σώμα σου έχει τη βέλτιστη θερμοκρασία του πυρήνα, την αναπνευστική ικανότητα, την εγρήγορση και την ενέργεια. Όλα αυτά σε βοηθούν να τρέχεις καλύτερα και περισσότερο. Νωρίς το βράδυ, επίσης, είναι το ίδιο καλή στιγμή. Έχεις βγάλει τη δουλειά της ημέρας και τα επίπεδα ενέργειάς σου είναι αρκετά καλά για να αντέξεις το τρέξιμο.

Τα επίπεδα οξυγόνου και η χωρητικότητα των πνευμόνων σου είναι στην ακμή τους το βράδυ, γι’ αυτό μπορείς να τρέχεις περισσότερο και πιο γρήγορα το βράδυ.

Φοβάσαι τους τραυματισμούς στο τρέξιμο; Ένα βραδινό τρέξιμο συνοδεύεται από μειωμένους κινδύνους τραυματισμού, κράμπες ή πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου ζεσταίνεται επαρκώς τα βράδια. Όχι μόνο αυτό, η λειτουργία της καρδιάς σου είναι δυνατή τις βραδινές ώρες. Γι’ αυτό κάποιοι τρέχουν καλύτερα όταν έχει νυχτώσει.

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν ότι η άσκηση αργά το βράδυ θα τους δυσκολέψει στον ύπνο,, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έδειξε ότι το 97% των ανθρώπων που ασκούνταν σε υψηλή ένταση τη νύχτα, η ποιότητα του ύπνου τους ήταν ίση ή καλύτερη από ότι όταν γυμνάζονταν τις πρωινές ώρες.

Το τρέξιμο, γενικά, είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία σου ανεξάρτητα από το πότε το κάνεις. Οπότε αν δεν έχεις χρόνο τα πρωινά, αλλά θέλεις να παραμείνεις σε φόρμα, βάλε στο πρόγραμμα να τρέχεις μερικά βράδια την εβδομάδα.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like