ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ: “ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ”

Τις κρύες μέρες του χειμώνα, όταν θέλουμε να “ρίξουμε ταχύτητες” ώστε να αποσυμφορηθούμε από τις όποιες εντάσεις, ένα καλό βιβλίο είναι μία ιδανική συντροφιά. Πόσο μάλλον όταν γινόμαστε μάρτυρες των ιστοριών χαρακτήρων που μοιάζουν πιο ρεαλιστικοί από όσο θα φανταζόμασταν. Αυτό ακριβώς ένιωσα όταν έπεσε στα χέρια μου το “Πράσινο Σημειωματάριο” της Clare Pooley.

               Η Μόνικα, δυναμική αλλά και… τελειομανής διατηρεί ένα μικρό καφέ στην οδό Φούλαμ του Λονδίνου. Παρά τις δυσκολίες του να έχει τη δική της επιχείρηση, η Μόνικα φαίνεται να γνωρίζει καλά σχεδόν κάθε τακτικό θαμώνα του καφέ. Εκτός από κάποιον που άφησε σε ένα τραπεζάκι ένα πράσινο σημειωματάριο με τον τίτλο “Το Πείραμα Της Αυθεντικότητας”. Αν και στην αρχή το μάζεψε ώστε να το επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του όταν αυτός το αναζητούσε, η Μόνικα ένιωσε την ανάγκη να το ανοίξει. Και σε μερικές γραμμές στις σελίδες του κατάλαβε πως αυτό το σημειωματάριο ξεκίνησε να κάνει ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Ένα ταξίδι ώστε όποιος έπιανε στα χέρια του αυτό το τετραδιάκι, να τολμήσει να μιλήσει για τις πραγματικές του επιθυμίες, τις αγωνίες του… Και κάπως έτσι, ένα απλό τετράδιο θα ενώσει τα μονοπάτια έξι αγνώστων μεταξύ τους, δημιουργώντας φιλίες, απροσδόκητες ανθρώπινες σχέσεις κι επαφές, ενώ όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον τρόπο που βλέπουν και ζουν τη ζωή τους αλλά και την πραγματικότητα στην οποία θα ήθελα να ζουν. Με λίγα λόγια, το “Πείραμα Της Αυθεντικότητας” θα τους ωθήσει να γίνουν, έστω και μία φορά, ειλικρινείς με τον εαυτό τους.

Ένα βιβλίο με “κομμάτια” της συγγραφέως

               Στο “Πείραμα Της Αυθεντικότητας”, η Clare Pooley κατ’ ομολογία μας χαρίζει τη ζωή της στο πιάτο, καθώς παραδέχεται πως κάθε χαρακτήρας έχει κάτι από την ίδια. Λίγα χρόνια μετά το blog Mummy Was A Secret Drinker και το αυτοβιογραφικό βιβλίο “The Sober Diaries”, η συγγραφέας μας προσφέρει το πρώτο της μυθιστόρημα, χωρίς ωστόσο να διστάζει να παραδεχθεί πως οι ήρωές της έχουν κι ένα δικό της κομμάτι. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης, πέραν του ότι παρακολουθεί την πορεία και τις αλλαγές που βιώνουν οι χαρακτήρες της Pooley, καλείται διακριτικά κι ο ίδιος να αναλογιστεί πόσο ειλικρινής είναι κυρίως με τον εαυτό του. Άνθρωποι που νόμιζαν πως έχουν όσα επιθυμούν έρχονται αντιμέτωποι με μία διαφορετική πραγματικότητα με αφορμή ένα τετραδιάκι και μέσα από τις αλληλεπιδράσεις του ενός με τον άλλον, αρχίζουν να κατανοούν τι πραγματικά θέλουν  από τη ζωή τους. Ο καθένας μας έχει τα όνειρά του, τους στόχους του αλλά και δαίμονες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Κι η Clare Pooley μας προ(σ)καλεί να αναλογιστούμε διακριτικά τι θα γράφαμε εμείς αν το “Πείραμα Της Αυθεντικότητας” ΄έφτανε στα χέρια μας. Κι όλα αυτά μέσα από τις εμπειρίες έξι ανθρώπων που προκαλούν συγκίνηση και μία αίσθηση δικαίωσης για τα όσα καταφέρνουν τελικά.

               “Το Πράσινο Σημειωματάριο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου. Κι αν μπορείτε, αξίζει να αποκτήσετε τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου με προσωπικό μήνυμα της Clare Pooley προς το ελληνικό αναγνωστικό κοινό!

Featured image: freepik.com/@jcomp

You may also like