Our Sunday Oscar Pic(k): Ratatouille

Είμαστε στο πρώτο σαββατοκύριακο του Φλεβάρη και ανοίγουμε την αυλαία για το καθιερωμένο αφιέρωμά μας στα Oscars. Αυτή τη χρονιά σκέφτηκα να αφιερώσουμε μία βραδιά σε μία κατηγορία που δεν έχουμε εξερευνήσει τόσο, κι αυτή είναι η ταινία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Έτσι απόψε γνωρίζουμε έναν αρουραίο που σίγουρα δε μας κάνει να τσιρίξουμε “IIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ!!!!!!”!

               Ο Remy είναι ένας αρουραίος που ζει με την οικογένειά του και την αγέλη τους στο Παρίσι. Και καθώς το Παρίσι είναι σπίτι της καλής γαλλικής κουζίνας, ο Remy έχε3ι μία ιδιαίτερη κλίση στη μαγειρική. Μάλιστα, έχει και είδωλο, τον εκλιπόντα σεφ Gusteau. Όταν η αγέλη φεύγει πανικόβλητη από τη σοφίτα όπου ζούσαν, ο Remy απομακρύνεται από όλους και καταλήγει στο εστιατόριο του Gusteau. Εκεί θα δει το “σκουπιδιάρη” του εστιατορίου, το νεαρό Linguini να προσπαθεί να “σώσει” μία αποτυχημένη σούπα που έφτιαξε. Ο Remy διορθώνει τη συνταγή κι ο Linguini, έκπληκτος από την ικανότητα του Remy αλλά και το γεγονός πως ο αρουραίος τον καταλαβαίνει, οι δυο του ξεκινούν μία μυστική συνεργασία ώστε κι ο Remy να καλλιεργήσει την κλίση του, αλλά και να βοηθήσει το Linguini να μάθει να μαγειρεύει…

               Η ταινία “Ο Ρατατούης” είναι μ ία πρωτότυπη έμπνευση των Jan Prinkava, Jim Capobianco και Brad Bird, όλοι τους “βετεράνοι” στο animation department της Disney και της Pixar. Οι δε Bird και Prinkava αναλαμβάνουν και τη σκηνοθεσία της ταινίας.

               Μία ταινία “να γλύφεις τα δάχτυλά σου”!

               Εντάξει, κατά 98% μία ταινία της Pixar είναι εγγύηση! Κι ο “Ratatouille” είναι από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές της εταιρίας. Πέραν από το εντυπωσιακό animation, όμως, o Bird κι η παρέα του μας σερβίρουν μία γευστική ιστορία με συστατικά το χιούμορ, το πείσμα και το συναίσθημα σε δόσεις ακριβείας όπως ένα λαχταριστό εκλαίρ, μια που οι συνταγές της ζαχαροπλαστικής απαιτούν ακρίβεια στις δοσολογίες. Έτσι, ωσάν ζαχαροπλάστες, η ομάδα παραγωγής μας προσφέρουν μία θεαματική ταινία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους, καθώς μας προσκαλεί να διεκδικούμε τα όνειρα που μας εμπνέουν. Όπως λέει η Colette “όλοι μπορούν να μαγειρέψουν”. Κι αν εσύ, φίλε μου θεατή, θέλεις να κατακτήσεις ένα όνειρο, τότε να είσαι σίγουρο πως μπορείς…. Ακριβώς όπως όλοι μπορούν να μαγειρέψουν, δηλαδή!

               Ο “Ρατατούης” ξεχώρισε το 2007 ανάμεσα στις animated ταινίες που κυκλοφόρησαν και μάλιστα ήταν τέτοια η αίσθηση – ή μάλλον η γεύση – που άφησε που κέρδισε και το Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή όρ…. εεεε, διασκέδαση ήθελα να γράψω και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Βασικά, όχι, θα το πω! Μπορώ με άνεση να σας ευχηθώ “bon appetit”! Τόσο λαχταριστή είναι αυτή η ταινία!

               Με τις φωνές των: Patton Oswalt (Remy), Lou Romano (Linguini), Brad Garrett (Gusteau), Ian Holm (Skinner), Janeane Garofalo (Colette), Peter O’Toole (Anton Ego) κ.α.

               Στα ελληνικά ακούμε τις φωνές των: Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (Remy), Φώτη Σπύρου (Linguini), Μανώλη Γιούργου (Gusteau), Κώστα Δαρλάση (Skinner), Βίκυς Πετρίδη (Colette), Γιώργου Κοτανίδη (Anton Ego), Δημοσθένη Αμπραζή (Emile), Θέμη Ψυχογιού (Horst) κ.α.

               Photo credits: IMDb

               Οι υποψήφιες ταινίες για το Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για φέτος είναι:

“The Boy And The Heron”

“Elemental”

“Nimona”

“Robot Dreams”

“Spider-Man: Across The Spider-Verse”

You may also like