ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ …ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ

Ο κοινωνικός σου κύκλος είναι πιθανό να συρρικνωθεί κάποιες φορές… Ειδικά όσο μεγαλώνεις και ακολουθείς τη δική σου καριέρα ή δημιουργείς οικογένεια. Βέβαια πολλοί άνθρωποι θεωρούν σχεδόν απαραίτητο να έχουν πολλούς φίλους και γνωστούς δίπλα τους.

Αλλά το να μετράς τους πραγματικά δικούς σου ανθρώπους στα δάχτυλα του ενός χεριού, ίσως να είναι απολύτως θετικό για την ζωή σου. Ίσως να σου διδάξει ότι πρέπει να εστιάζεις στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα στις φιλίες.

Από το γυμνάσιο και μετά, έχουμε μάθει να λατρεύουμε την ιδέα της ομάδας φίλων. Οι δημοφιλείς ταινίες και σειρές, όπως το Mean Girls ή το Friends μας λένε ότι σε όσο το δυνατόν περισσότερα στάδια της ζωής πριν από τον γάμο και τα παιδιά, θα πρέπει να ανήκουμε σε μια μεγάλη ομάδα φίλων.   Η προσδοκία να έχουμε μια μεγάλη, κοινωνικά συνδεδεμένη ομάδα φίλων μπορεί να γεννήσει μια ανασφάλεια σε πολλούς, που ίσως να κουβαλάνε στα ενήλικα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η εστίαση σε ποιοτικές φιλίες μπορεί να είναι ένας από τους πιο ικανοποιητικούς τρόπους προσέγγισης των φιλιών στη ζωή μας. Αυτό μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να ιεραρχήσουμε τις δικές μας ανάγκες με τρόπο που συχνά εμποδίζουν οι μεγάλες ομάδες φίλων. 


Ένας μικρός κοινωνικός κύκλος σου δίνει περισσότερο χρόνο να επενδύσεις στον εαυτό σου

Ενώ η επιθυμία για μια ομάδα φίλων μπορεί να είναι μεγάλη, είναι επίσης εύκολο να θυσιάσουμε πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς όταν προσπαθούμε να συνδεθούμε με άτομα που δεν μοιράζονται τις αξίες μας. Όταν επενδύουμε περισσότερο χρόνο σε λιγότερες φιλίες, μαθαίνουμε για τα πράγματα στη ζωή μας που είμαστε ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε με άλλους, ενώ παράλληλα κερδίζουμε χρόνο για να επενδύσουμε στον εαυτό μας.

Όταν  έχεις λιγότερους φίλους σου επιτρέπει να είσαι πιο προσεκτική με τους ανθρώπους που αγαπάς

Η ικανότητα να είσαι εκεί για κάποιον που νοιάζεσαι βαθιά είναι ένα δώρο και ένα τεράστιο μέρος της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα φίλων, έχεις λιγότερο χρόνο και ενέργεια να δώσεις για να είσαι εκεί για τους φίλους σου όταν χρειάζονται αυτές τις βαθιές συζητήσεις. Φυσικά, η διασκέδαση με τους φίλους  εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά είναι συχνά εκείνες οι στιγμές κρίσης όπου η φιλία έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να έχεις λίγες φιλίες στις οποίες πρέπει να εστιάσεις μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Μ.Ε.

Featured image: pexels/@elly-fairytale

You may also like