ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ

Αποφασίζεις τα λαχανικά να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή σου…Όμως για να γίνει αυτό θέλεις να επιλέγεις τα πιο φρέσκα προϊόντα για τα γεύματά σου. Όμως είναι εξίσου λογικό να σκέφτεσαι πως είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς το λάχανο που είναι στα ράφια του μανάβικου από εκείνο το σακουλάκι με το ήδη κομμένο λαχανικό στο ψυγείο. Κι επειδή πολλές φορές μερίδες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια καθώς δεν μπορέσαμε να το καταναλώσουμε ολόκληρο… Τα συσκευασμένα λαχανικά είναι πλέον η εύκολη λύση. Αν αναρωτιέσαι αν χάνεται η θρεπτική αξία των λαχανικών αν είναι ήδη κομμένα και πλυμένα, η απάντηση είναι όχι, μπορείς και πάλι να πάρεις όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Απλά θέλει να είσαι λίγο πιο παρατηρητική και προσεκτική στην αγορά αλλά και τη χρήση αυτών των προϊόντων. Και τα παρακάτω tips θα σου μάθουν σε τι να δίνεις βάση κάθε φορά που πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ!

01 Προτίμησε προϊόντα με ωμά λαχανικά.

Τα λαχανικά που έχουν κοπεί και συσκευαστεί είναι εξίσου θρεπτικά με τα λαχανικά που αγοράζουμε ακέραια. Ειδικά αν δεν είναι προμαγειρεμένα. Ωστόσο πρέπει να προσέχεις αν έχουν χάσει την υγρασία τους γιατί αυτό σημαίνει πως έχουν μειωθεί και τα θρεπτικά τους στοιχεία. Και φυσικά φρόντισε να επιλέξεις τα προϊόντα που φυλάσσονται σε ψυγείο.

02 “Παίξε” με τα χρώματα.

 Μία οδηγία που πολλοί διατροφολόγοι δίνουν είναι να φροντίσουμε τα γεύματά μας να έχουν πολυχρωμία. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει κάτι διαφορετικό σε αυτήν την περίπτωση. Ένα προϊόν με ποικιλία χρωμάτων (κι άρα λαχανικών) μας βοηθά να προσλαμβάνουμε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα κι αντιοξειδωτικά από ό,τι αν επιλέγαμε ένα μεμονωμένο λαχανικό.

   03 Δεν αμελούμε ποτέ τις ετικέτες.

Ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης στην περίπτωση των συσκευασμένων λαχανικών δεν πρέπει να  τον προσπερνάτε. Επομένως φροντίζουμε να επιλέγουμε με βάση την ημερομηνία από την οποία το προϊόν ξεκινά να είναι ιδανικό για κατανάλωση. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε επειδή με την πάροδο των ημερών, τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων των λαχανικών μειώνονται. Επίσης είναι καλύτερα να επιλέγεις προϊόντα όπου τα λαχανικά έχουν ήδη πλυθεί κι είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

pexels.com/@cup-of-couple/
  04 Φρόντισε να τα καταναλώσεις σύντομα.

Επειδή τα λαχανικά βρίσκονται μέσα στη συσκευασία, δε σημαίνει πως μπορείς να τα αφήσεις να σε περιμένουν στο ψυγείο. Το ιδανικό χρονικό πλαίσιο να καταναλώσουμε αυτά τα προϊόντα είναι έως έξι μέρες από τη μέρα που τα αγοράσαμε. Αλλά ακόμη κι αν δεν καταναλώσεις όλο το περιεχόμενο, μπορείς να αποθηκεύσεις ό,τι περίσσεψε σε αεροστεγή σκεύη.

   05 Δώσε προσοχή σε τυχόν χημικά στοιχεία.

Σε κάποια προϊόντα χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους. Κάποιες εταιρείες πλένουν τα λαχανικά με νερό που περιέχει χλώριο ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός βακτηρίων που πιθανώς θα αλλοιώσουν τα λαχανικά. Στην Αμερική ο FDA έχει εγκρίνει αυτήν τη διεργασία. Επίσης συνιστά πως η περιεκτικότητα του χλωρίου στο νερό είναι κάτω από τα όρια που έχει θέσει ο Οργανισμός. Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να διαβάζουμε επιμελώς τις ετικέτες.

  06 Να είσαι (ακόμη πιο) προσεκτική σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Το προσεκτικό πλύσιμο των λαχανικών είναι από τις πρώτες οδηγίες που ο γυναικολόγος θα δώσει σε μία μέλλουσα μαμά σε ό,τι αφορά τη διατροφή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέγεις ολόκληρο το προϊόν ώστε να το πλύνεις και να το προετοιμάσεις όπως πρέπει. Αλλά ακόμη κι αν προτιμήσεις κάποιες φορές να αγοράσεις για χάρη ευκολίας ένα προσυσκευασμένο προϊόν, πλύνε το καλά, ακόμη κι αν η ετικέτα τονίζει πως έχει ήδη πλυθεί κι είναι έτοιμο για κατανάλωση.

               Τα συσκευασμένα λαχανικά παρέχουν μία ομολογούμενη άνεση σε ό,τι αφορά την ετοιμασία των γευμάτων μας. Σαφώς και δεν την αγνοούμε, αλλά όπως και να έχει μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη τους μόνο όταν γνωρίζουμε και πώς να τα διαχειριστούμε κατάλληλα.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: pexels.com/@vanessa-loring/

You may also like