ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΞΗΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο ήλιος λάμπει έντονα, το δέρμα μας υφίσταται σημαντικές αλλαγές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ η εποχή είναι συνώνυμη με τις εκδρομές στην παραλία και τις υπαίθριες δραστηριότητες… Φέρνει μαζί της και την πρόκληση της ξηροδερμίας. Η κατανόηση του γιατί το δέρμα μας ξηραίνεται τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη. Έτσι θα διατηρήσουμε ένα υγιές, λαμπερό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Γιατί όμως το δέρμα μας ξηραίνεται το καλοκαίρι;

Αυξημένη απώλεια νερού

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία προκαλούν υπερβολική εφίδρωση, οδηγώντας σε αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα.Αυτή η απώλεια υγρασίας διαταράσσει το φυσικό φράγμα του δέρματος, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην ξηρότητα.

Έκθεση στον ήλιο και τις ακτίνες UV

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εντείνει τις επιπτώσεις των επιβλαβών ακτινών UV στο δέρμα μας. Η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου μπορεί να βλάψει τα προστατευτικά στρώματα του δέρματος, οδηγώντας σε απώλεια υγρασίας και ξηρότητα.

Συχνή έκθεση στο νερό

Ενώ το κολύμπι ή το συχνότερο ντους για να δροσιστείτε μπορεί να είναι δελεαστικό, η παρατεταμένη έκθεση στο νερό μπορεί να αφαιρέσει το δέρμα από τα φυσικά του έλαια, προκαλώντας ξηρότητα. Το χλωριωμένο νερό της πισίνας και το αλμυρό θαλασσινό νερό μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω αυτό το φαινόμενο.

Πως να προστατεύσετε το δέρμα σας

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά…Και να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο από μέσα τακτικά.  Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά, χωρίς λάδια ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. Εφαρμόστε το γενναιόδωρα μετά το ντους ή το κολύμπι για να κλειδώσετε την υγρασία και να αποκαταστήσετε τα φυσικά επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος.

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο

Η προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές ακτίνες UV είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ξηρότητας και άλλων βλαβών του δέρματος. Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες. Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες, ειδικά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Επιλέξτε απαλά καθαριστικά και αποφύγετε σκληρά αφρόλουτρα χωρίς άρωμα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα.

Περιορίστε τα ζεστά ντους και τα μπάνια

Αν και το ζεστό ντους μπορεί να είναι δελεαστικό, μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα αφαιρώντας τα φυσικά έλαια του δέρματος. Αντ’ αυτού, επιλέξτε χλιαρό νερό και περιορίστε τον χρόνο μπάνιου σας για να αποφύγετε το υπερβολικό στέγνωμα. Κάντε απαλή απολέπιση. Η τακτική απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και προωθεί μια υγιή λάμψη. Ωστόσο, να είστε απαλοί και επιλέξτε ήπια απολεπιστικά για να αποφύγετε να ερεθίσετε ή να στεγνώσετε υπερβολικά το δέρμα σας.

Αναζητήστε σκιά

Όταν περνάτε παρατεταμένες περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας ελαφρύ ρουχισμό που καλύπτει τα χέρια και τα πόδια σας. Επιπλέον, αναζητήστε σκιά κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι οι πιο δυνατές.

Λάβετε, λοιπόν, αυτά τα απλά αποτελεσματικά μέτρα και απολαύστε τον καλοκαιρινό ήλιο... Χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του δέρματός σας.

Featured image: pexels.com/@mikhail-nilov

You may also like