H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΙΑΤΑ!

Η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα είναι από τις καλύτερες που μπορεί κάποιος να προτιμήσει αν στόχοι του είναι η ευζωΐα και το μικρότερο ρίσκο χρόνιων παθήσεων. Οι Έλληνες είναι “διάσημοι” στον κόσμο για το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και η διατροφή σαφώς κι είναι ένας βασικός παράγοντας. Και μάλιστα κάποια ελληνικά πιάτα είναι από τα πιο υγιεινά που μπορεί κανείς να καταναλώσει!

               01 Μελιτζανοσαλάτα.  

Δε λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι όταν βγαίνουμε στην ταβέρνα με την παρέα ή την οικογένεια και εκτός από γευστική, κάνει και καλό! Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και (σαφώς) φυτικές ίνες που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Μάλιστα έχουν συνδεθεί και με ενισχυμένη νοητική λειτουργία. Ένα μικρό πιατάκι κι όμως είναι θησαυρός!

               02 Τζατζίκι.

Το “μυστικό” του τζατζικιού κρύβεται στη βάση του που δεν είναι άλλη από το γνωστό “Greek yogurt”! Το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και την αύξηση του μεταβολισμού… Ενώ τα προβιοτικά του διασφαλίζουν τον υγιή πληθυσμό των “καλών” βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.

               03 Ντολμάδες.

Εννοούμε τα “κλασσικά” ντολμαδάκια με το αμπελόφυλλο, το ρυζάκι και (ενίοτε) τον κιμά. Τα αμπελόφυλλα έχουν ελάχιστες θερμίδες κι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με το χυμό σταφυλιών. Τα δε μπαχαρικά που σίγουρα έχουν βρει το δρόμο τους σε ένα πιάτο με ντολμάδες, όπως ο άνιθος κι ο μαϊντανός, έχουν τα δικά τους χαρίσματα. Ο άνιθος έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ο μαϊντανός είναι πλούσιος στη σύμμαχο της καρδιαγγειακής υγείας βιταμίνη Κ.

pexels.com/@eat-kubba
               04 Αυγολέμονο.

Αχ, ποιος δεν έχει απολαύσει τη μυρωδιά της φρέσκιας σάλτσας αυγολέμονου σε μία σούπα με γιουβαρλάκια ή σε ένα πιάτο με ψάρι… Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό) … Ενώ το αυγό έχει αρκετές πρωτεΐνες κι ελάχιστες θερμίδες.

               05 Φακές σούπα.

Οι φακές είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνών… Πόσο μάλλον αν θέλουμε να περιορίσουμε τη συχνότητα του κρέατος στην εβδομαδιαία διατροφή μας. Για τους δε χορτοφάγους και vegan, οι φακές σε σούπα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ένα μπολ σούπας προσφέρει το 90% και 23% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αντίστοιχα.

               06 Γαρίδες σαγανάκι.

Όπως κάθε άλλο θαλασσινό, έτσι κι οι γαρίδες έχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στη μεσογειακή διατροφή και δη στην ελληνική κουζίνα. Έχοντας ελάχιστα λιπαρά αλλά και περίπου 18grπρωτεΐνης ανά μερίδα, είναι ιδανικές για πρόσληψη ποιοτικής πρωτεΐνης. Παράλληλα είναι πλούσιες σε σελήνιο που συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών. Ο δε χυμός ντομάτας μας προσφέρει λυκοπένιο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

               07 Χωριάτικη σαλάτα.

Τα λαχανικά της“horiatiki” που ζητάνε οι τουρίστες κάθε φορά που επισκέπτονται μία ταβέρνα στην Ελλάδα είναι μία πλούσια πηγή φυτικών ινών αλλά κι αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνες C, K και κάλιο. Το ελαιόλαδο και τα μονοακόρεστα λιπαρά του καταπολεμούν τις φλεγμονές… Ενώ η φέτα (που παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα) μας προσφέρει αρκετό ασβέστιο για γερά οστά.

               08 Σπανακόρυζο.

 Μπορεί όταν ήμασταν μικροί να το αποφεύγαμε σαν παλαβοί, όμως το σπανακόρυζο είναι από τα πιο θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και Κ, καθώς και φολικό οξύ, κάλιο και σίδηρο. Επίσης, το σπανάκι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Εντούτοις, καλό είναι να προσθέτουμε το παραδοσιακό λεμόνι στο πιάτο ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο που περιέχει το σπανάκι.

               Κι ένα πιάτο plot twist είναι το… σουβλάκι!

               Η πρωτεΐνη που μας προσφέρει το σουβλάκι εγγυάται πως θα προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους και το αρμονικό μεταβολικό ρυθμό. Μάλιστα, η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία είναι απαραίτητη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αν και το απολαμβάνουμε παραδοσιακά με πίτα και τηγανητές πατατούλες, για να κάνουμε πιο υγιεινό το σουβλάκι μας μπορούμε να προτιμήσουμε μία σαλάτα.

               Νομίζω πως μπορούμε πλέον άνετα να “εξάγουμε” συνταγές όπως τις παραπάνω… το μόνο εύκολο να γίνουν ανάρπαστες όντας νόστιμες και θρεπτικές 2-σε-1!

Πηγή: HealthLine

Featured image: pexels.com/@christina-petsos

You may also like