ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ; 8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ

Όσο αγαπάμε το καλοκαίρι για τις εξορμήσεις στη θάλασσα και την εξοχή και την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα ποτό ή γεύμα με το καλοκαιρινό αεράκι, υπάρχει κι ένα (φευ!) αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του (εκτός από τις απότομες ζέστες που μπορεί να βιώσουμε!). Κι αυτό είναι τα κουνούπια. Ε, όσο να πεις, κανείς δε θέλει να γίνεται μπουφές σε καθημερινή βάση ενώ προσπαθεί να πιει το κρασάκι του στη βεράντα. Κι όχι μόνο επειδή το “μπζζζ” δίπλα στο αυτί μας (ειδικά όταν κοιμόμαστε…!) μπορεί να μας αποσυντονίσει ή εξαιτίας της ενοχλητικής φαγούρας αν μας τσιμπήσουν, αλλά επειδή μπορούν να φέρουν μολυσματικές ασθένειες ή να προκαλέσουν αλλεργίες. Κι επειδή μόλις σταματήσουν αυτές οι παράλογες για την εποχή βροχές θα έχουμε ευκαιρίες να χαρούμε το καλοκαίρι μας, ας κάνουμε ακριβώς αυτό εμποδίζοντας τα κουνούπια από το να μας βλέπουν σα μπουφέ!

01 Καλύψου.

 Τουλάχιστον όσο ακόμη ο καιρός επιτρέπει, προσπάθησε να φοράς ρούχα που θα καλύψουν τα χέρια και τα πόδια σου τις ώρες “αιχμής”.

02 Χρησιμοποίησε μία εντομοαπωθητική λοσιόν.

 Είναι ίσως η πιο βασική ασπίδα προστασίας. Προσπάθησε να βρεις προϊόντα που περιέχουν πικαριδίνη ή, ακόμη καλύτερα, DEET, το οποίο προσφέρει προστασία μεγαλύτερης διάρκειας. Εφαρμόζουμε το προϊόν στα εκτεθειμένα σημείο του σώματος (λαιμός χέρια και πόδια) κι αποφεύγουμε να αγγίξουμε το στόμα ή τα μάτια μας. Συνήθως τα κουνούπια κυκλοφορούν από τη δύση του ηλίου κι έπειτα, όπως δεν είναι απίθανο να έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε και στη διάρκεια της μέρας σε κάποιες περιοχές. Κι επειδή εκείνες τις ώρες είναι απαραίτητη κι η εφαρμογή αντηλιακού, ξεκινάμε με αυτό κι αφότου απορροφηθεί, χρησιμοποιούμε το εντομοαπωθητικό προϊόν. Και φυσικά, αν βραχούμε ή ιδρώσουμε, εφαρμόζουμε ξανά, ακριβώς όπως θα κάναμε με το αντηλιακό.

03 Απόφυγε τη χρήση αρώματος.

 Όσο κι αν αυτή η οδηγία δε σου είναι ευχάριστη, αν μένεις σε περιοχή με πολλά κουνούπια ή η περιοχή που θα επισκεφθείς είναι busy με αυτά… Eίναι προτιμότερο να προσπεράσεις αυτό το στάδιο της προετοιμασίας σου για την έξοδό σου. Οι έντονες νότες; Φρούτων, ανθών ή ξύλου που χρησιμοποιούνται στα αρώματα είναι “προσκλητήρια” για τα κουνούπια. Aκόμη και με την αρωματική σου λοσιόν θα είναι σα να τους δίνεις στίγμα πού να σε βρουν και πού να τσιμπήσουν.

04 Κάνε ντους.

Αν κι ο ιδρώτας είναι χρήσιμος για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του σώματός μας, όμως την ίδια στιγμή μέσω του ιδρώτα απελευθερώνεται και γαλακτικό οξύ. Τα κουνούπια έλκονται από οσμές που το σώμα εκκρίνει, με αποτέλεσμα να θεωρούμαστε εξαιρετικός “μπουφές”. Αν έχουμε ιδρώσει μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα, καλό είναι να κάνουμε ένα ντους και να στεγνώσουμε αμέσως το σώμα μας.

05 Μην αφήνεις νερά να λιμνάζουν στο χώρο σου.

 Ειδικά αν έχουμε στο μπαλκόνι μας γλάστρες, αυτές είναι πολύ εύκολο να γεμίσουν με επιπλέον νερό, κάνοντας τη γλάστρα “μαιευτήριο” για τα κουνούπια! Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους στα λιμνάζοντα νερά κι αν δε θέλεις αυτού το είδους τα γεννητούρια στα πέριξ… Φρόντισε να αδειάζεις το περιττό νερό από τις γλάστρες ή την αυλή σου. Ακόμη, αν έχεις στον κήπο κάδους απορριμμάτων, εκτός από το να τους διατηρείς στεγνούς, μπορείς να τους ψεκάσεις με εντομοαπωθητικό για επιπλέον προστασία.

06 Κλείσε τα παράθυρα.

 Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες το συγκεκριμένο tipείναι πρόκληση. Αν δε μπορείς να έχεις τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες κλειστά.. Τότε καλό είναι να επενδύσεις σε σίτες ή να φροντίσει αν επισκευάσεις τις υπάρχουσες, αν χρειάζεται.

07 Μείνε μέσα τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια.

Είναι κάπως αυτονόητο, αλλά και πρόκληση, ειδικά αν θέλεις να απολαύσεις μία καλοκαιρινή βραδιά στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σου. Αν μπορείς, όμως, προτίμησε να μείνεις μέσα, ειδικά μετά τη δύση του ήλιου.

08 Άναψε τον ανεμιστήρα.

Τα κουνούπια “δεν το έχουν” με τον ισχυρό άνεμο, και ο τεχνητός αέρας το ανεμιστήρα συγκαταλέγεται στην κατηγορία.

               Σε περίπτωση που δε γλιτώσεις το τσίμπημα, μην καθυστερήσεις να αναζητήσεις ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Πρόσεξε λοιπόν… Αν το σημείο του τσιμπήματος είναι ζεστό και έχει αλλάξει υφή ή χρώμα ή έχει κάνει φουσκάλες ή αν αισθάνεσαι ρίγος ή πως ανεβάζεις πυρετό και έχεις συμπτώματα ναυτίας ή κόπωσης.

Δοκίμασε να συνδυάσεις κάποια από τα παραπάνω tips κι απόλαυσε το καλοκαίρι λέγοντας στα κουνούπια “κλείσαμε”!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: pexels.com/@skyler-ewing

You may also like