ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Τόσο στη διάρκεια του χειμώνα όσο και την άνοιξη, πολλοί είναι εκείνοι που πιθανώς να ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία. Συνθήκες όπως η μειωμένη υγρασία της ατμόσφαιρας ή οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να κάνουν επηρεάσουν τη φυσική υγρασία των ματιών μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε φαγούρα, ερεθισμό και δυσφορία. Το καλό είναι πως μπορούμε να αντισταθμίσουμε το πρόβλημα και να το περιορίσουμε!

Οφθαλμικές σταγόνες

Είναι ο πιο απλός τρόπος για να επαναφέρεις τη φυσική ενυδάτωση των ματιών. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε εύκολα από το φαρμακείο και να χρησιμοποιηθούν έως κι έξι φορές ημερησίως. Καλό είναι να συμβουλευτούμε το φαρμακοποιό μας ώστε να μας συστήσει ένα προϊόν με όσο γίνεται λιγότερα συντηρητικά … Αλλά και να τονίσουμε αν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής. Αν, από την άλλη, οι έξι επαναλαμβανόμενες χρήσεις ανά ημέρα δεν επαρκούν… Τότε ίσως ο θεράπων ιατρός μας μπορεί να μας συστήσει κάποιο σκεύασμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Οφθαλμική αλοιφή

Οι αλοιφές αυτές είναι μεν πιο παχύρρευστες, όμως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να δράσουν ενώ κοιμόμαστε το βράδυ. Τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά του κάτω βλεφάρου και μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε ένα απλό σκεύασμα από το φαρμακείο χωρίς συνταγή.

Αφυγραντήρες

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία είναι η η θέρμανση του χώρου μας. Κάπου εδώ έρχονται να μας σώσουν οι αφυγραντήρες ώστε να αποκατασταθεί κάπως η υγρασία της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και καθαριότητα του αφυγραντήρα, ειδάλλως η υγρασία μπορεί να φέρει περισσότερα βακτήρια και μούχλα.

Ζεστές κομπρέσες

Αν από την ξηροφθαλμία ταλαιπωρούμαστε με ερεθισμό στα μάτια, οι κομπρέσες μπορούν να μας ανακουφίσουν. Αρκούν δέκα λεπτά με ένα καθαρό ύφασμα που έχει ποτιστεί με ζεστό νερό ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Βεβαίως η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Οπότε φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά Ω3 και να μην υπερθερμαίνουμε το σπίτι . Δεν σου λέμε να κρυώσεις, αλλά φρόντισε ώστε ο χώρος να έχει τη συνιστώμενη θερμοκρασία. Ακόμη, αν τα μάτια σου έχουν τάσεις ξηροφθαλμίας, καλό είναι να αποφεύγεις το πιστολάκι για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου ή έστω το να φυσάει ο αέρας προς τα μάτια σου.

               Καθώς διανύουμε περίοδο που ένα κρυολόγημα μπορεί να μας “επιτεθεί” εκεί που δεν το περιμένουμε, έχε υπ’ όψιν πως τα αντιισταμινικά σκευάσματα μπορούν να εντείνουν την ξηροφθαλμία. Αν ο γιατρός σου συστήσει τη λήψη αντιισταμινικών, ίσως θα πρέπει να λάβεις υπ’όψιν πως πιθανώς να χρειαστείς και οφθαλμικές σταγόνες.

               Βεβαίως, σε καμία περίπτωση μην αμελείς να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή, τόσο για να μην ακολουθήσεις την ακατάλληλη αγωγή όσο και για να αποκλείσεις άλλα αίτια που ίσως προκαλούν ξηροφθαλμία, όπως κάποια μόλυνση ή παθήσεις όπως το σύνδρομο Sjögren.

Πηγή: HealthLine

Featured image: unsplash.com/@quinten149

You may also like