ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

Ενώ είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, μπορεί να γίνει εστία μολύνσεων με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με την προετοιμασία του για τα γεύματά μας όσο και με τη συντήρησή του μέχρι να το μαγειρέψουμε.

               Είναι ευνόητο πως τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν ανάλογα με το αν το κοτόπουλο είναι ωμό ή όχι… Καθώς και το πού σκοπεύουμε να το φυλάξουμε. Αυτό σημαίνει πως το ωμό κοτόπουλο θα αντέξεις το ψυγείο για μία έως δύο μέρες (ο ρυθμός ανάπτυξης βακτηρίων μειώνεται σε θερμοκρασίες περίπου 4°C), ενώ το μαγειρεμένο από 3 έως 4. Σε ό,τι αφορά το ωμό κοτόπουλο, αυτό πρέπει να είναι σε αεροστεγές σκεύος ώστε να μην “τρέξουν” οι χυμοί του και μολύνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αν δε σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε άμεσα το κοτόπουλο, τότε η επόμενη επιλογή είναι σαφώς η κατάψυξη.

Ποιες είναι οι σωστές προθεσμίες;

               Αν θέλουμε απλά να έχουμε “στοκ” κοτόπουλου και να το ξεπαγώσουμε όταν πρόκειται αν το μαγειρέψουμε … Καλό είναι να έχουμε στο νου μας τις εξής “προθεσμίες” για την κατάψυξη:

  • Ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί έως ένα χρόνο
  • Κομμάτια κοτόπουλου (μπούτι, στήθος, φτερούγες) θα “αντέξουν” έως 9 μήνες
  • Μπορούμε να κρατήσουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο από 2 έως 6 μήνες.

Εντούτοις, η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη αν το κοτόπουλο είναι στο ψυγείο καθώς, εκ των πραγμάτων, μπορεί πολύ εύκολα να “ξεχαστεί”. Ευτυχώς, το κρέας δίνει κάποια στοιχεία που θα μας προστατεύσουν.

Τα στοιχεία που μας δίνει το κρέας για την δική μας προστασία

01 Έχει περάσει η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσής του. Μπορεί για κάποια τρόφιμα οι αναγραφόμενες ημερομηνίες λήξης να μπορούν να παραταθούν, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δε μπορεί να ισχύει για το κοτόπουλο. Αν η ημερομηνία στη συσκευασία έχει παρέλθει, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ήδη αυξημένος.

02 Υφή. Αν παρατηρήσουμε πως το κοτόπουλο είναι καλυμμένος με παχύρρευστους χυμούς (ναι, ναι, τη γνωστή γλίτσα) τότε το πετάμε άμεσα.

03 Μυρωδιά. Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο θα έχουν μία όξινη μυρωδιά που θυμίζει αμμωνία όταν αρχίσει να χαλάει. Περισσότερη προσοχή χρειάζεται για το μαγειρεμένο κοτόπουλο, καθώς η μυρωδιά μπορεί να καλυφθεί από τα μυρωδικά ή τη σάλτσα του.

04 Χρώμα. Οποιαδήποτε απόχρωση του πράσινου ή του γκρι κι αν παρατηρήσουμε σε ωμό αλλά και μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι σινιάλο πως πρέπει να πεταχτεί, μια που είναι η πιο εμφανής απόδειξη πως πλέον το κρέας δε μπορεί να καταναλωθεί.

Επιγραμματικά, καλό είναι να μη “λυπηθούμε” το κοτόπουλο αν έχουμε αμφιβολίες για οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους. Το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται όχι μόνο στην ώρα του αλλά κι επαρκώς, ενώ επίσης πρέπει να τηρούμε και συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής για να το προετοιμάσουμε για το γεύμα μας. Συγκεκριμένα, δεν πλένουμε το κρέας και πάντα χρησιμοποιούμε ξεχωριστό μαχαίρι κι επιφάνεια κοπής από τα άλλα τρόφιμα.

Πηγή: Health Line

Featured image: unsplash.com/@anshu18

You may also like