O “μουσακάς της θείας”

ΥΛΙΚΑ:
600 gr κιμάς μοσχαρίσιος αλεσμένος μία φορά.
2500 gr μελιτζάνες φλάσκες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κουτάκι ντοματάκια αποφλοιωμένα ή ανάλογη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας
Αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη

*για τη μπεσαμέλ

1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι με μισό κουταλάκι αλάτι
1 lt γάλα
2 αυγά
Ξυσμένο τυρί
150 gr περίπου βούτυρο ή μαργαρίνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Από την προηγούμενη ημέρα τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για να στραγγίσουν αφού πρώτα τις έχουμε κόφει φέτες και τις έχουμε αλατίσει.Μερτά από 2-3 ώρες τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τις σφίγγουμε και τις σκουπίζουμε.
Την άλλη μέρα τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι,προσθέτουμε την ντομάτα το αλάτι – πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει το ζουμάκι του.
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε ελαφρά το αλεύρι.
Κατόπιν προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα και προσέχοντας να μην σβολιάσει.
Όταν διαλυθεί τελείως το αλεύρι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία.Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 2 αυγά ολόκληρα ανακατεύοντας συνέχεια.
Στο τέλος ρίχνουμε και το τυρί.
Σκεπάζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και κουκίζουμε με λίγο τυρί.
Τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα.(γύρω στη μισή ώρα έως τρία τέταρτα)

ΤΙΡ:
Ανάλογο λάδι για να τσιγαριστεί ο κιμάς όπως επίσης και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας.
Αν θέλουμε για να γίνει πιο νόστιμος ο κιμάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι από τις μελιτζάνες που έχει στραγγίξει.

Σύμφωνα με την κα Προβελεγγίου που μας έστειλε τη συνταγή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πάντοτε μοσχαρίσιο κιμά μία φορά αλεσμένο για να για να γίνονται τα φαγητά πιο αφράτα.

You may also like