Η υπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε κατάθλιψη

Τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να πάθουν κατάθλιψη, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν ότι οι έφηβες που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους στο Facebook, το Twitter ή MySpace είναι αρκετά πιθανό να μην τους αρέσει το σώμα τους και να πιστεύουν ότι πρέπει να χάσουν βάρος.

Στην έρευνα, που έγινε από ομάδα επιστημόνων του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία, συμμετείχαν 1.096 κορίτσια ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Το 40% αυτών ήταν δυσαρεστημένο με το σώμα του, ενώ οι μισές από αυτές φοβόντουσαν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί να βάλουν κιλά.

Όσο περισσότερο τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να «υποκύψουν» σε τέτοιου είδους συναισθήματα.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στην υπερβολική χρήση των μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη» ανέφερε η Dr Amy Slater που διεξήγαγε τη μελέτη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το 96% των κοριτσιών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους το 72% «ανέβαζε» φωτογραφίες του στο διαδίκτυο και το 12% αυτών και βίντεο.

Ο μέσος όρος χρήσης του υπολογιστή ήταν 3,5 ώρες, ενώ μόνο στο 35% των περιπτώσεων οι γονείς έβαζαν όρια και κανόνες στο ποιες σελίδες μπορούσαν οι κόρες τους να επισκέπτονται όση ώρα βρίσκονταν συνδεδεμένες στο ίντερνετ.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr

You may also like