Οι 3 υποχρεώσεις της νονάς για το Πάσχα

Ήμουν από τα τυχερά παιδιά που είχαν δύο νονούς και δύο νονές, άρα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και σε γιορτές γενέθλια είχα τα “δώρα”. Ως νονά, δεν είμαι πολύ τυπική και με στεναχωρεί καθώς έχω μία υπέροχη βαφτιστήρα, πολύ υπομονετική… Αλλά φέτος με την αδελφή μου, φροντίσαμε να προμηθευτούμε εγκαίρως τα δώρα της βαφτιστήρας μας.  Μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε νονοί και νονές όλου το κόσμου δεν έχουμε λοιπόν παρά να προετοιμαστούμε και να χαρίσουμε στα βαφτιστήρια μας τα δώρα που τους αξίζουν!

Όσοι μπήκατε πρόσφατα στο club ή απλά δεν έτυχε να μάθετε τα εθιμοτυπικά, διαβάστε τι πρέπει να περιλαμβάνει το δώρο για το Πάσχα. Το βαφτιστήρι είτε είναι μικρό στην ηλικία είτε είναι μεγάλο σίγουρα περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα δώρα της νονάς ή του νονού.

Εκτός λοιπόν από την λαμπάδα τα δώρα της νονάς/νονού το Πάσχα είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο θα το χαρεί!)

Καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς εκ των προτέρων το νούμερο του παπουτσιού που φοράει το βαφτιστήρι σας ώστε να μην τρέχει κανείς μετά για αλλαγές. Αν επίσης έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και μένετε κοντά με το βαφτιστήρι σας μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε την λαμπάδα και τα παπούτσια ώστε να «πέσετε» σίγουρα μέσα στις προτιμήσεις του/της.

Ακόμα κι αν είστε πιεσμένοι οικονομικά, σε καμιά περίπτωση μην παραμελήσετε αυτήν σας την υποχρέωση, αυτές τις άγιες μέρες. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κάτι ακριβό. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα βρείτε οικονομικά δώρα που θα ξετρελάνουν και τα πιο…απαιτητικά βαφτιστήρια.

Ποια μέρα πρέπει να δώσω το δώρο;

Ξέρετε ότι τα παιδάκια είναι ανυπόμονα οπότε μην πάτε τελευταία στιγμή να δώσετε το δώρο σας. Φροντίστε λοιπόν να το δώσετε αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν πάλι είστε παραδοσιακοί, τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την Μ. Πέμπτη… Αλλά ποτέ την Μ. Παρασκευή!

Τι συμβολίζουν τα δώρα;
Τώρα που μάθατε τις υποχρεώσεις σας ως νονοί καλό είναι να ξέρετε και τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας.

Η λαμπάδα

Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού. Φέτος επέλεξα από την Κατερίνα Καμίση ( 2k10 creations), μία λαμπάδα που με ενθουσιάσε. Κομψή, με ένα όμορφο κόσμημα ή με τη συνοδεία ενός κουμπαρά και μυρίζει υπέροχα!

Το αυγό

Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Ενθουσιάστηκε φέτος με τις επιλογές που μας δίνει το Marks & Spencer.

Το τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως διδάσκει η θρησκεία μας. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη  στα σπίτια  φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να το φτιάξετε μόνοι σας, αλλά μπορείτε να το προμηθευτείτε από το αρτοποιείο της γειτονιάς σας.

@apollonion.official

Featured image: pexels.com/@eren-li

You may also like