Oscar Night: Unforgiven (Oscar Καλύτερης Ταινίας & Σκηνοθεσίας)

Βράδυ Κυριακής έφτασε και μας χωρίζουν μερικές ώρες από τη λαμπερή απονομή, έστω κι αν γίνει με τρόπο πρωτόγνωρο. Γι’ αυτό κι απόψε, τη βραδιά που η αυλαία πέφτει για το αφιέρωμά μας στα βραβεία της Ακαδημίας, θυμόμαστε μία ταινία που αναδείχθηκε νικήτρια στις δύο πιο σημαντικές κατηγορίες.

          1880: Στη μικρή πόλη του Big Whiskey του Wyoming δύο cowboys χαράσσουν το πρόσωπο μίας πόρνης. Αντί να τους τιμωρήσει, ο σερίφης της πόλης, “Little Bill” Daggett (Gene Hackman) τους λέει να δώσουν ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του χανιού μερικά άλογα. Οι πόρνες του χανιού, όμως έχουν άλλη γνώμη για τη δικαιοσύνη, έτσι ορίζουν μία αμοιβή σε όποιον σκοτώσει τους δύο άντρες. Αυτήν την αμοιβή θα διεκδικήσουν (με λίγο ενθουσιασμό) ο πρώην πιστολέρο William Munny (Clint Eastwood) με τη βοήθεια του πρώην συνεργάτη του, Ned Logan (Morgan Freeman) και του νεαρού “Schofield Kid” (Jaimz Woolvett) και σε κάθε τους βήμα διαπιστώνεται πως οι νόμοι της Άγριας Δύσης δε γράφονται σε βιβλία…

          Η ταινία “Οι Ασυγχώρητοι” είναι μία πρωτότυπη ιδέα του David Webb Peoples (“Blade Runner”, 1982), ενώ η σκηνοθεσία είναι… ποιου άλλου; Μα του Clint Eastwood, βεβαίως!

O Eastwood ως σκηνοθέτης…

          Ο Eastwood δεν είναι άγνωστος στο western genre, αυτό είναι γεγονός. Με τη διαφορά πως στο “Unforgiven” ο σκηνοθέτης αποφασίζει να δώσει μία λιγότερο ρομαντική ματιά στην Άγρια Δύση. Βλέπετε, Wild West δεν ήταν μόνο γενναίοι cowboys που εναντιώνονταν σε εγκληματίες και γοήτευαν χαριτωμένες κοπέλες που ζούσαν σε φάρμες. Ο Clint Eastwood εστιάζει σε αντιήρωες, ανθρώπους με αν μη τι άλλο θολές πτυχές στο παρελθόν τους που έμαθαν να ζουν με τους δαίμονές τους και ταυτόχρονα θέλουν να τους καταχωνιάσουν προσπαθώντας να ζήσουν φυσιολογικά. Εντούτοις, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν κι έναν κρυφό κώδικα τιμής, ένα αίσθημα δικαίου, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε πως τρόπον τινά έγραφαν κάποιους νόμους μόνοι τους. Ο Eastwood μας προσφέρει μία σκοτεινή ιστορία και την ίδια στιγμή μας σαγηνεύει με τον τρόπο που την αφηγείται ώστε να μας διδάξει πως κάθε τι που συμβαίνει έχει και τις επιπτώσεις του και πως το νόμιμο δεν είναι και πάντα ηθικό – επίκαιρο όσο ποτέ. Γι’ αυτήν του τη σκηνοθετική σκοπιά, ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε με το Oscar Καλύτερης Ταινίας αλλά και με εκείνο της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, κάνοντας το “Unforgiven” ένα κρυφό διαμαντάκι της ιστορίας των Oscars.

The Cast…

          Και βέβαια δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το castπου συμβάλλει σε αυτήν την ιδιαίτερη ιστορία από την Άγρια Δύση. O Gene Hackman είναι ένας εξαιρετικός κρυφός villain ως ο σερίφης του Big Whiskey κι ο Morgan Freeman είναι απολαυστικός ως η φωνή της λογικής για τον Munny. Φυσικά κι ο ίδιος ο Eastwood, υποδυόμενος έναν χαρακτήρα που καταφέρνει και κερδίζει τη συμπάθεια του θεατή, παρά το αντικειμενικά βεβαρυμμένο παρελθόν του, δίνει για άλλη μία ρεσιτάλ ερμηνείας, δίνοντας κι από τη θέση του πρωταγωνιστή το δικό του μοναδικό “farewell” στο western genre που είχαμε γνωρίσει ως τότε.

          Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackman, Richard Harris, Jaimz Woolvettt, Saul Rubinek, Frances Fisher, Anna Thompson κ.α.

Φέτος το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι:

Thomas Vinterberg, “Another Round”

David Fincher, “Mank”

Lee Isaac Chung, “MInari”

Chloé Zhao, “Nomad land”

Emerald Fennell, “Promising Young Woman”

Υποψήφιες για το Oscar Καλύτερης Ταινίας είναι:

“The Father”

“Judas And The Blac Messiah”

“Mank”

“MInari”

“Nomadland”

“Promising Young Woman”

“Sound Of Metal”

“The Trial Of The Chicago 7”

Photo credits: IMDb

You may also like