Our Sunday Movie Pic(k): Arrival

Βράδυ Κυριακής έφτασε . Ένα ακόμη όμορφο σαββατοκύριακο που μας επέτρεψε για λίγο να αφήσουμε τα άγχη της καθημερινότητας στην άκρη ολοκληρώνεται. Γιατί να μην κρατήσουμε αυτήν την αίσθηση ηρεμίας λίγο παραπάνω… Ώρα, λοιπόν, να πιάσουμε την αγαπημένη μας γωνίτσα στο σαλόνι και να απολαύσουμε μία καλή ταινία. Απόψε το μενού έχει μία ιδιαίτερη ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

               Η Louise Banks (Amy Adams) είναι μία καταξιωμένη γλωσσολόγος. Ταλαιπωρείται από αναμνήσεις της κόρης της που πέθανε από μία ανίατη ασθένεια. Εντούτοις, μία νέα πρόκληση την περιμένει καθώς δώδεκα εξωγήινα σκάφη έφτασαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στη Γη κι ο στρατηγός Weber (Forest Whitaker) την επιστρατεύει μαζί με τον φυσικό Ian Donnelly (Jeremy Renner) ώστε να μελετήσουν το σκάφος στη Montana. Στόχος να διαπιστώσουν το λόγο που οι εξωγήινοι ήρθαν στη Γη κι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μάθει η Louise της γλώσσα τους και να εδραιώσει μία μορφή επικοινωνίας ώστε να λάβει την απάντηση. Ωστόσο, ο χρόνος είναι εναντίον τους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμηνείας που μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει σύρραξη.

               Η ταινία “Arrival” βασίζεται στο διήγημα “Story Of Your Life” του Ted Chiang. Τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφει ο Eric Heisserer και σκηνοθετεί ο Denis Villeneuve (“Blade Runner 2049”, 2017 & “Dune”, 2021).

               Μία Άφιξη που αξίζει να αποκωδικοποιηθεί

               Όταν πρόκειται για ταινίες επιστημονικής φαντασίας με κεντρικό άξονα τη συνάντηση της ανθρωπότητας με εξωγήινες μορφές ζωής… Ως επί το πλείστον περιμένουμε σκηνές καταστροφής έως ότου οι άνθρωποι κερδίσουν τη μάχη! Αντίθετα, στην “Άφιξη” μπορούμε και παρακολουθούμε κάτι κάπως διαφορετικό. Τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με αυτούς τους επισκέπτες… Που στο κάτω κάτω κανείς δε μπορεί να μας πείσει πως δεν υπάρχουν. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει την ταινία πιο ελκυστική για fans του είδους που δε θέλουν να περιορίζονται σε σκηνές διαγαλαξιακών μαχών (λέγε μας και “pew pew!”!).

Στην ουσία πρόκειται για μία φιλοσοφημένη ταινία όπου εξερευνάται η δύναμη της γλώσσας. Γνωρίζουμε όλοι καλά τη δύναμη των λέξεων και η γλώσσα είναι ένας τρόπος να ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και γνωρίζουμε επίσης καλά πως κάποιες φορές κάτι που ειπώθηκε σχεδόν πάντα μεταφραστεί ή να ερμηνευτεί ανάλογα με το πώς το αντιλαμβάνεται η άλλη πλευρά.

Το να πετύχουμε να κάνουμε τη γλώσσα εργαλείο συνύπαρξης είναι κάτι που ίσως κάνει την ανθρωπότητα λίγο καλύτερη. Και τι καλύτερος τρόπος για το Villeneuve να περάσει αυτό το μήνυμα από μία αριστοτεχνική ιστορία επιστημονικής φαντασίας όπου κάθε σκηνή να είναι κι ένα κομμάτι του παζλ της άφιξης των εξωγήινων – ακριβώς όπως συμβαίνει και με την επικοινωνία. Και μπορεί κάποιοι να πουν “ναι, αλλά σαν το ‘Interstellar’ δεν είναι”. Όχι, δε θέλουμε μία κόπια του “Interstellar”, αυτό έχει τη δική του θέση στην καρδιά μας, όπως ακριβώς διεκδικεί μία και η “’Αφιξη”.

8 υποψηφιότητες για Όσκαρ

Και μπορεί το στυλ του Villeneuve να μοιάζει να εμπνέεται από τη δουλειά του Nolan… Εντούτοις δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να αντιγράψει: αντίθετα, αφηγείται την ιστορία με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Γι’ αυτό κι η ταινία έφτασε το 2016 να διεκδικεί Όσκαρ σε 8 κατηγορίες, μεταξύ άλλων το βραβείο Καλύτερης Ταινίας αλλά και Σκηνοθεσίας. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε την παρουσία της Amy Adams… Με την ηθοποιό να καταφέρνει σε κάθε σκηνή της ταινίας να μεταδίδει το μεγαλείο όσων μαθαίνει ο χαρακτήρας της από την αλληλεπίδραση με τους εξωγήινους.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Amy Adam, Jeremy Renner, Forest Whitaker, κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like