Our Sunday Movie Pic(k): Elemental

Βραδάκι Κυριακής ήρθε κι ελπίζω να σας βρίσκω στο φινάλε ενός ακόμη όμορφου σαββατοκύριακου. Και καθώς οι Κυριακές είναι για να περνά η οικογένεια χρόνο παρέα, έτσι κι η αποψινή μας πρόταση είναι για μικρούς και μεγάλους. Η Pixar κι η Disney επιστρέφουν σε μία νέα σύμπραξη!

               Όταν ο Bernie κι η Cider μετακόμισαν στην Element City για ένα καλύτερο μέλλον, αντιμετωπίστηκαν με ξενοφοβία (σε έναν τόπο, βλέπετε που όλα τα στοιχεία ζουν μαζί, η φωτιά είναι κάπως τρομακτική για κάποιους), όμως κατάφεραν κι έστησαν μία επιχείρηση και να μεγαλώσουν την κόρη τους Ember. Και μάλιστα, ο Bernie θέλει να δει την Ember να αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Η εκρηκτική προσωπικότητα της Ember, όμως, θα φέρει στους… σωλήνες του μαγαζιού της οικογένειας Lumenτον Wade, έναν ευαίσθητο νεαρό του στοιχείου του νερού και (oh, boy!) επιθεωρητής του δήμου! Υπό τον φόβο πως το κλείσιμο του μαγαζιού θα πικράνει τον πατέρα της, η Ember ζητά τη βοήθεια του Wade ώστε να παραγραφούν οι παραβάσεις που κατέγραψε. Αν και η Ember αναγκάζεται να συνεργαστεί με το Wade για να γλιτώσει ο μαγαζί του πατέρα της, δεν αργεί να καταλάβει πως ο Wade είναι ένας ωραίος τυπάκος για να κάνει παρέα!

               Η ταινία “Elemental” είναι μία πρωτότυπη ιδέα των σεναριογράφων John Hoberg, Kat Likkel(οι δυο τους ήταν παραγωγοί της επιτυχημένης σειράς “My Name Is Earl”) και Brenda Hsueh. Tη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Peter Sohn (“The Good Dinosaur”, 2015). Κατά ομολογία του Sohn, η ταινία εμπνέεται τόσο από τα προσωπικά του βιώματα ως γιος μεταναστών όσο κι από κομεντί όπως το “Guess Who’s Coming To Dinner” του 1967.

               Παίζεις με τη φλόγα; Εγώ έπαιξα, και δεν κάηκα!

               Μπορεί η ταινία όταν προβλήθηκε στις μεγάλες αίθουσες να μη δημιούργησε μία απήχηση του μεγέθους του “Inside Out”. Όμως θα ξαναπώ πως πλέον ελάχιστη σημασία δίνω στα reviews κριτικών κι ενίοτε του κοινού. Το “Elemental” είναι μία συναρπαστική ταινία κινουμένων σχεδίων, αρχικά οπωσδήποτε σε τεχνικό επίπεδο. Το πώς απεικονίστηκαν η Ember, oWade κι άλλοι χαρακτήρες από τα στοιχεία του νερού και της φωτιάς είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό, ιδίως χάρη στην κίνηση των στοιχείων να είναι σχεδόν αληθοφανής.

Κυρίως, όμως, πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορία αγάπης που διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους πως το διαφορετικό δεν είναι πάντα κακό ή επικίνδυνο- με λίγα λόγια μία διακριτική γροθιά στην ξενοφοβία. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο χαρακτήρα της Ember που, αν κι αρχικά νομίζει πως ξέρει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει στη ζωή της, η γνωριμία της με το Wade την κάνει να αναθεωρήσει όσα πίστευε πως ήθελε μέχρι τώρα. Προστίθεται στη συνταγή κι ένα χαριτωμένο rom com στοιχείο κι έχουμε μία πανέμορφη ιστορία αγάπης με χιούμορ. Ναι, θα σας κάνει και να δακρύσετε από συγκίνηση!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Με τις φωνές των: Leah Lewis (Ember), Mamoudou Athie (Wade), Ronnie Del Carmen (Bernie), Shila Ommi (Cinder), Wendi McLendon-Covey (Gale), Catherine O’Hara (Brook Ripple), Mason Wertheimer (Clod), Joe Pera (Fern) κ.α.

You may also like