Our Sunday Oscar Pic(k): Rain Man

Βράδυ Μαρτιάτικης Κυριακής έφτασε και μαζί κι η λαμπερή βραδιά των βραβείων Oscars. Σε μερικές ώρες οι μεγάλοι νικητές θα ανακοινωθούν και, όπως διαπιστώσαμε στα πλαίσια του αφιερώματός μας, οι υποψηφιότητες ήταν αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες φέτος, κάνοντας δύσκολη την όποια πρόβλεψη! Η αυλαία στο αφιέρωμά μας πέφτει απόψε και θυμόμαστε (κι ίσως κάποιοι γνωρίσουν για πρώτη φορά) μία ταινία που έγραψε ιστορία στις νίκες στις βασικότερες κατηγορίες των βραβείων.

               Ο Charlie Babbitt (Tom Cruise) είναι ένας έμπορος αυτοκινήτων που εξειδικεύεται στην πώληση συλλεκτικών μοντέλων… Όμως βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο στην προσπάθεια να φέρει κάποια αυτοκίνητα που έχει προπωλήσει. Όταν μαθαίνει πως ο αποξενωμένος πατέρας του απεβίωσε, θα ταξιδέψει στο Cincinnati για να παραστεί στο άνοιγμα της διαθήκης. Πάντα με την ελπίδα πως μία οικονομική ανάσα έρχεται από την κληρονομιά. Εντούτοις, δεν κληρονομεί τίποτα εκτός από τις τριανταφυλλιές και τη συλλεκτική Buick του πατέρα του… Ενώ τα χρήματα καταλήγουν σε έναν μυστήριο δικαιούχο. Ο δικαιούχος αυτός είναι ο Raymond (Dustin Hoffman)… Ο αδερφός που ο Charlie αγνοούσε ως τώρα την ύπαρξή του κι ο οποίος διαμένει σε ίδρυμα όντας αυτιστικός.

Έξαλλος με τις εξελίξεις, ο Charlie θα πάρει μαζί του το Raymond με την ελπίδα πως θα καταφέρει να πάρει ένα σεβαστό μερίδιο από την κληρονομιά. Οι απαιτήσεις του Raymond σαφώς δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν από τον εγωιστή Charlie… Όμως το ταξίδι κι οι μέρες που εκείνος θα περάσει με το Raymondθα γίνουν ένα πολύτιμο μάθημα…

               Η ταινία “Ο Άνθρωπος της Βροχής” είναι μία πρωτότυπη ιστορία των Barry Morrow(“RaceTheSun”, 1996) και Ron Bass (“Stepmom, 1998 & “Entrapment”, 1999). Τα ηνία της σκηνοθεσίας κρατά ο Barry Levinson (“Bugsy” , “Sleepers”, “Wag The Dog” ).

               Μία ταινίαμε φροντίδα και σεβασμό…

               Πρόκειται για μία “καλοκουρδισμένη” παραγωγή που απεικονίζει πλήρως τις προκλήσεις των ατόμων όπως ο Raymond (σημ.: πλέον δεν κουβαλάνε υποτιμητικές ταμπέλες, αλλά χαρακτηρίζονται ως neurodivergent- σε ελεύθερη μετάφραση “νευροδιαφορετικοί”). Γυρίζοντας την ταινία σε μορφή road trip, ο Levinson παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς όχι μόνο στον εγωιστή Charlie, αλλά και στο κοινό που παρακολουθεί την ταινία. Ο “Άνθρωπος Της Βροχής” είναι μία εξαιρετική αναπαράσταση του πώς αντιμετωπίζουμε άτομα όπως το Raymondόταν δεν έχουμε καμία επίγνωση των περιστάσεων.

Το καλό είναι πως πλέον έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τον αυτισμό κι άλλες παρόμοιες διαταραχές, αλλά αν αναλογιστεί κανείς το πότε κυκλοφόρησε η ταινία… μας πήρε πολύ καιρό να διανύσαμε την ως τώρα διαδρομή κατανόησης  κι ακόμη (δυστυχώς) δε φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, μία συγκινητική ιστορία που μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπουςκαι γι’ αυτό ξεχώρισε κερδίζοντας τόσο το OscarΚαλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας αλλά και πρωτότυπου σεναρίου.

               Εκ των πραγμάτων, όμως η ταινία βασίζεται στις ερμηνείες της. Κι αν κι έχουμε έναν Tom Cruise ο οποίος απεικονίζει εξαιρετικά τον συναισθηματικά μπερδεμένο κι αναστατωμένο Charlie (δεν είναι κακός ο Charlie, είναι η αλήθεια) όμως την παράσταση δικαίως κλέβει ο Dustin Hoffman. Ο Raymond του είναι ιδιαίτερα απαιτητικός εκ των πραγμάτων, εντούτοις, ο Hoffmanκαταφέρνει να μας κάνει να αντιληφθούμε πλήρως τις προκλήσεις του κάθε Raymond που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και το κάνει με μία συγκινητική άνεση. Αποτέλεσμα; Η Ακαδημία του είπε “Μπράβο” με το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Gerald R. Molen, Michael D. Roberts, Ralph Seymour κ.

               Photocredits: IMDb

Φέτος, το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι:

Martin McDonough, “The Banshees Of Inisherin”

Daniel Kwan & Daniel Scheinert, “Everything Everywhere All At Once”

Steven Spielberg, “The Fabelmans”

Todd Field, “Tár”

Υποψήφιες για το Oscar Καλύτερης Ταινίας είναι:

“All Quiet In The Western Front”

“Avatar: The Way Of Water”

“The Banshees Of Inisherin”

“Elvis”

“Everything Everywhere All At Once”

“Tár”

“Top Gun: Maverick”

“Triangle Of Sadness”

You may also like