Our Sunday Oscar Pic(k): The Pianist

Βράδυ Κυριακής έφτασε κι ήρθε η ώρα να ρίξουμε αυλαία σε ένα ακόμη όμορφο σαββατοκύριακο. Κι όχι μόνο είμαστε πιο κοντά στο Μάρτιο και την άνοιξη, αλλά πλησιάζει κι η λαμπερή βραδιά των βραβείων Oscar. Απόψε εξερευνούμε την κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου με μία συγκλονιστική ερμηνεία που σίγουρα έγραψε ιστορία.

               Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1939 ο Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) ήταν ένας δημοφιλής πιανίστας που οι συμπολίτες του απολάμβαναν από τη συχνότητα του ραδιοφώνου… Μέχρι την επίθεση των Ναζί στη Βαρσοβία και στη συνέχεια την κατοχή. Ο Wladyslaw κι η οικογένειά του, θεωρώντας πως σύντομα η Γαλλία κι η Αγγλία θα βοηθήσουν, αποφασίζουν να μην εγκαταλείψουν την πόλη. Όμως δε θα αργήσουν όχι μόνο να γίνουν ο στόχος του μίσους των Ναζί προς τους Εβραίους… Αλλά θα γίνουν μάρτυρες θηριωδιών. Τότε είναι που αρχίζει ο αγώνας για επιβίωση για το Wladyslaw και τους δικούς τους. Κι είναι μία μάχη χωρίς έλεος!

               Η ταινία “O Πιανίστας” βασίζεται στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του Wladyslaw Szpilman όπου ο Πολωνός πιανίστας εξιστορεί το πώς κατάφερε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Βαρσοβίας. Η διασκευή του σεναρίου είναι του Ronald Harwood (“Le Scaphandre Et Le Papillon”, 2007, “Australia”, 2008). Η σκηνοθεσία είναι του Roman Polanski (“Chinatown”, 1974, “The Ghost Writer”, 2010).

               Μία ταινία “γροθιά στο στομάχι”…

               Δε χρειάζεται να έχει κανείς αστείρευτες γνώσεις της σύγχρονης ιστορίας για να αντιληφθεί πως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα από τα πιο μελανά κεφάλαιά της. Κι ο Polanski το γνωρίζει καλά καθώς κι ο ίδιος, έχοντας εβραϊκή καταγωγή, έζησε στο γκέτο της Κρακοβίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει πως, δικαίως, ο “Πιανίστας” του είναι ένα project ευαίσθητο γι’ αυτόν. Έτσι, παρά τις γραφικές εικόνες, ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία όχι μόνο του Wladyslaw Szpilman... Αλλά κάθε Εβραίου που έζησε σε αυτά τα σκληρά χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η ταινία είναι ένας ειλικρινής φόρος τιμής στα θύματα του πολέμου, τόσο στις ψυχές που χάθηκαν όσο και σε εκείνες που γλίτωσαν με πληγές που δεν έκλεισαν (δυστυχώς) ποτέ. Κι αυτή η τόλμη του Polanskiνα μιλήσει στην ουσία τόσο ανοιχτά για αυτές τις καταστάσεις του χάρισαν το OscarΚαλύτερης Σκηνοθεσίας.

               Εντούτοις, η ταινία είναι μία παραγωγή που βασίζεται αμιγώς στις ερμηνείες κι ιδίως στον Adrien Brody που σε διάρκεια περίπου 2,5 ωρών δίνει ρεσιτάλ – υποκριτικής, να τονίσω. Oηθοποιός αντιλαμβάνεται πλήρως πως ο χαρακτήρας του είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που παλεύει να επιβιώσει κι όχι ένας ήρωας. Έτσι, η προσέγγιση του Brody σε κάθε στάδιο της προσωπικής αυτής μάχης του Szpilman είναι μία πραγματική αποκάλυψη… Με τον ίδιο να έχει επιστρατεύσει πληθώρα αλλαγών για να “μπει στο πετσί” του Szpilman. Κι ο κόπος του δικαιώθηκε με το βραβείο A’ Ανδρικού Ρόλου, χρίζοντας τον Brody το νεότερο ηθοποιό στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το Oscar (ήταν μόλις 29 ετών τότε)… Αλλά και το δεύτερο Αμερικανό ηθοποιό που κερδίζει το βραβείο César.

              

               Πρωταγωνιστούν: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Emilia Fox, Michal Zebrowski, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Jessica Kate Meyer, Julia Reynerκ.

               Photo credits: IMDb

Υποψήφιοι για OscarΑ’ Ανδρικού Ρόλου 2023:

Austin Butler, “Elvis”

Colin Farrell, “The Banshees OfInisherin”

Brendan Fraser, “The Whale”

Paul Mescal, “Aftersun”

Bill Nighy, “Living”

You may also like