ΠΑΝΤΖΑΡΙ: ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ

 Τα παντζάρια είναι κόκκινα, γλυκά και χρωματίζουν τα πιάτα μας. Γλυκαίνουν την ψυχή μας και μας αφήνουν μια ευχάριστη διάθεση. Άλλοτε ως μέρος μιας δροσερής σαλάτα και άλλες φορές ζεστά σε μορφή παντζαρόσουπας, συνοδεύοντας τα πιάτα μας σχεδόν όλο τον χρόνο. Ανήκοντας στην ίδια οικογένεια με το σέσκουλο και το σπανάκι , μπορούν να καταναλωθούν τόσο τα φύλλα όσο και η ρίζα του παντζαριού – τα φύλλα έχουν πικρή γεύση, ενώ η ρίζα είναι γλυκιά. Αν και είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, τα παντζάρια είναι τα πιο γλυκά και τρυφερά κατά την περίοδο αιχμής τους. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως τα λευκά και τα κίτρινα παντζάρια, μα μόνο τα κόκκινα παντζάρια, έχουν την ένωση βητακυανίνη που καταπολεμά τον καρκίνο.

Ας δούμε 3 οφέλη για τον οργανισμό μας, όταν τα καταναλώνουμε.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η φυτική χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα του είναι η βητακυανίνη. Ένας ισχυρός παράγοντας που θεωρείται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα, τα οποία είναι φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και δυνητικά μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Ενέργεια και όρεξη για άσκηση

Σύμφωνα με τον χρυσό Ολυμπιονίκη, David Weir, ένα σφηνάκι από τον χυμό παντζαριού την ημέρα – ήταν το μυστικό της επιτυχίας του. Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι, όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στη διατροφή τους, μπορεί να υποστηρίξει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει την απόδοση. Βοηθά επίσης, την ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια βοηθούν να φέρει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η συμπερίληψη των παντζαριών στη διατροφή μας μπορεί να είναι η ενεργειακή ώθηση που χρειαζόμαστε.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν!

Featured image: unsplash.com/@webdesignnewcastle

You may also like