ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΕΞ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ;

Βασικά, ναι, το σεξ είναι ευχαρίστηση, δεν πρόκειται για κάποιον μύθο που θέλουμε να αποκαθηλώσουμε! Αλλά εκτός από αυτό, το σεξ μπορεί να μας προσφέρει κι οφέλη πέρα από την συναισθηματική και βεβαίως… σωματική ευχαρίστηση. Ή μάλλον, επιτρέψτε μου να το θέσω κάπως διαφορετικά: αυτή η ευχαρίστηση είναι πολύπλευρη! Πώς;

01 Καίει θερμίδες.

Το σεξ μπορεί να θεωρηθεί μία μέτριας έντασης σωματική άσκηση, καθώς το σώμα καίει έως150 θερμίδες σε μία ώρα. Μάλιστα, αναλόγως με τις στάσεις που χρησιμοποιεί το ζευγάρι, ενεργοποιούνται και διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Αν σκεφτεί κανείς πως η εβδομαδιαία συνιστώμενη διάρκεια ήπιας γυμναστικής είναι 150 λεπτά… E, το πώς θα μοιράσεις το χρόνο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ιδιαίτερο, αν όχι διασκεδαστικό!

  02 Υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία.

Όπως και με τη γυμναστική, το συχνό σεξ αυξάνει την αντοχή του σώματος στις δραστηριότητες. Αυτό αμέσως μεταφράζεται σε καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού . Mάλιστα σε έρευνα διαπιστώθηκε πως γυναίκες που κάνουν συχνά σεξ έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους. Εντούτοις, άνδρες που έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, καλό είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους σε ό,τι αφορά τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

03 Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Βάσει τεστ σιέλου που διενεργήθηκε σε άτομα που έκαναν σεξ 1-2/φορές την εβδομάδα, βρέθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά ανοσοσφαιρίνης Α (IgA). Τα IgA είναι μία κατηγορία αντισωμάτων που βοηθούν στην πρόληψη νόσησης από διάφορα παθογόνα … Ενώ επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Επίσης, το σεξ βοηθά το σώμα να παράξει ωκυτοκίνη. Η διάσημη ορμόνη της αγάπης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποκοιμηθεί και, ως γνωστόν, περισσότερος και ποιοτικότερος ύπνος ισούται με δυνατό ανοσοποιητικό. Άσε το μουρουνέλαιο κάτω, δεν το χρειάζεσαι!

04 Μειώνει τον πόνο.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στη διάρκεια του σεξ είναι το φυσικό αναλγητικό του σώματος. Οπότε ναι, αφήστε τη δικαιολογία του πονοκεφάλου, η επιστήμη την κατέρρευσε! Αλλά το σεξ μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο που υφίσταται και κατά τη διάρκεια της πράξης, καθώς ενδυναμώνονται οι μύτες της λεκάνης, με αποτέλεσμα σταδιακά το σεξ να γίνεται λιγότερο επώδυνο.

  05 Ανακουφίζει από το στρες.

Όλοι γνωρίζουμε πως η κατάσταση στρες το σώματος οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης. Όμως η ωκυτοκίνη κι οι ενδορφίνες που το σώμα απελευθερώνει στη διάρκεια του σεξ τιθασεύουν αυτά τα επίπεδα. Την επόμενη φορά που ο αύντροφός σας θα προσπαθήσει να σας χαλαρώσει με μία αγκαλιά και μερικά φιλιά… αφήστε τον!

               Ανεξάρτητα του αν απολαμβάνει κάποιος το σεξ με το σύντροφό του ή… μόνος, η υγιής σχέση μας με το σώμα μας και τη σεξουαλικότητά μας και πάλι θα μας ωφελήσει σε βάθος χρόνου.

               Να θυμίσουμε επίσης πως ο συναισθηματικός δεσμός που μας ενώνει με το σύντροφό μας είναι εξίσου σημαντικά για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία ανεξάρτητα με τη συχνότητα του σεξ. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό και βεβαίως συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για κάθε ανησυχία ή απορία που έχουμε.

               Από εκεί κι ύστερα… enjoy safely! 😉

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@wevibe

You may also like