ΠΙΝΕΤΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70%. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. H σημασία της βέλτιστης ενυδάτωσης εμπλέκεται σε διάφορες πτυχές της υγείας μας, όπως το δέρμα,γαστρεντερική και νεφρική λειτουργία και γνωστική λειτουργία, διάθεση, ρύθμιση του πονοκεφάλου και διαχείριση του σωματικού βάρους. Ακόμα συμβάλλει στην ρύθμιση της λειτουργίας του σώματος, τη διατήρηση του όγκου του αίματος την αποβολή τον τοξινών από το σώμα και την μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό του σώματος ενώ μειώνει κάθε τύπου οιδήματος. Εσείς πίνετε αρκετό νερό; Αν όχι ας βρούμε κάποιες λύσεις που θα σας προτρέψουν να το εντάξετε περισσότερο στη καθημερινή σας ρουτίνα.

Γεύση στο νερό

Μια ιδέα είναι ώστε ηκατανάλωση νερού να γίνεται πιο ευχάριστη,είναι η βελτίωση της γεύσης. Προσθέστε μία ή δύο φέτες λεμόνι ή λάιμ, φράουλες, αγγούρι ή φρέσκα βότανα, φέτες εσπεροειδών, μυρωδικά ή βρώσιμά λουλούδια και θα μετατρέψετε το νερό σε ένα υπέροχο δροσερό drink, που θα το καταναλώνετε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού τόσο από τα υγρά όσο και τα στερεά τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας, πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 2λίτρα ημερησίως για τις γυναίκες και δυόμισι λίτρα για τους άντρες. Περίπου το 20% της πρόσληψη νερού, προσέχετε σε τροφές και αυξάνεται συνήθως από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Το 80% απευθείας από υγρά, όπως νερό, γάλα, χυμούς ακόμα και ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές και το τσάι. Δεδομένου, ότι το νερό δεν αποδίδει θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση στην απώλεια βάρους… Ειδικά όταν αντικαθιστά θερμιδογόνα ποτά. Ακόμα προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα την μειωμένη κατανάλωση σε άλλες τροφές.

Πόσο καλό μας κάνει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και τα επίπεδα αφυδάτωσης μπορούν να επηρεάσουν την σωματική λειτουργία προκαλώντας συμπτώματα κόπωσης και πονοκέφαλο. Τις περισσότερες φορές η δίψα είναι οδηγός που οδηγεί στην κατανάλωση νερού….Ωστόσο είναι πιθανόν οι μηχανισμοί δίψας να μη λειτουργούν σωστά, σε κάποιους ηλικιωμένους ή στη διάρκεια έντονης άσκησης. Σε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, είναι καταστάσεις που απαιτούν επιπλέον πρόσληψη νερού. Πριν χτυπήσει το κουδουνάκι της αφυδάτωσης, είναι καλό να έχουμε κατά νου πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Το νερό είναι ζωή κι εμείς την ακολουθούμε.

Photo credits: pexels.com/@latronico

You may also like