ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Η πρόσληψη σακχάρων με μέτρο είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες για μία ισορροπημένη διατροφή. Κι επειδή κάποιοι θέλουν… τη γλύκα στη ζωή τους, στρέφονται σε άλλα υποκατάστατα. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως δεν είναι κακό να προσθέτουμε λίγη ασπαρτάμη ή ζαχαρίνη στα ροφήματά μας… Όμως μία πρόσφατη έρευνα μας λέει πως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

               Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Molecular Sciences. Εστίασε στην επιρροή των υποκατάστατων ζάχαρης στο μικροβίωμα του πεπτικού μας συστήματος. Στο πέρας της έρευνας διαπιστώθηκε πως τα υποκατάστατα αυτά επηρεάζουν τους πληθυσμούς των λεγόμενων “καλών βακτηρίων” στο πεπτικό μας σύστημα, διευκολύνουν τη δυσανεξία στα σάκχαρα και μπορούν ακόμη και να διαταράξουν τα τοιχώματα του πεπτικού. Στην ουσία, αυτά τα υποκατάστατα μπορούν να καταστήσουν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος παθογόνα.

Επιγραμματικά, αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο έντερο που μπορούν να οδηγήσουν και σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως μόλυνση, σηψαιμία κι ανεπάρκεια οργάνων.

               Αν και κατά κανόνα η χρήση των γλυκαντικών ουσιών δεν έχει γίνει απαγορευτική, δε γίνεται να αγνοήσουμε το γεγονός πως ακόμη μία έρευνα μας προειδοποιεί και συνιστά τη μετρημένη χρήση τους… Μωρέ μια χαρά είναι και το ταπεινό μελάκι!

Πηγή: EatThis, NotThat

Featured image: pexels.com/@artempodrez

You may also like