ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η FODMAP ΔΙΑΙΤΑ

  Στη σημερινή εποχή το έντερο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα όργανα για την ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης προβλημάτων του είναι το άγχος. Πολλές φορές θα έχετε νιώσει κάποιο πρήξιμο στην  περιοχή του εντέρου σας… Κυρίως όταν έχετε ξεπεράσει τα όρια σας και δεν αντέχετε την πίεση.. Για να καταπραΰνει κανείς τα ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα στο πεπτικό χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης σε συνδυασμό πολλές φορές με ειδικό.

Τι γνωρίζετε , άραγε,για την δίαιτα Fodmap. Ξέρετε ότι μπορεί να είναι μια καλή αντιμετώπιση σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου; Συνιστάται ως μια δίαιτα χαμηλή σε ορισμένα είδη υδατανθράκων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από τους ανθρώπους. Επίσης, συνταγογραφείται ως δίαιτα για τον εντοπισμό των τροφών που δημιουργούν λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι είναι τα Fodmaps;

Πρόκειται για όλα τα τρόφιμα με τα οποία τρέφονται τα βακτήρια του εντέρου σας, μετατρέποντάς τα σε αέρια σε μια χημική διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση. Υπάρχουν:

Οι Oλιγοσακχαρίτες

Είναι διαλυτές φυτικές ίνες γνωστές ως προβιοτικά, οι οποίες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Σε αυτές ανήκουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια/φακές και πολλά προϊόντα σιταριού. Η ευαισθησία στους ολιγοσακχαρίτες μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ορισμένων περιπτώσεων ευαισθησίας στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη. Δεδομένου ότι τα δημητριακά χωρίς γλουτένη είναι χαμηλότερα σε ζυμώσιμα σάκχαρα από τα δημητριακά που έχουν γλουτένη… Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ευαίσθητοι στους ολιγοσακχαρίτες που κατοικούν στα προϊόντα σιταριού.

Οι Δισακχαρίτες

Η λακτόζη λειτουργεί ως ζυμώσιμη ζάχαρη σε αυτή την ομάδα, όπως βρίσκεται χαρακτηριστικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ανθρώπινο γάλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες παγκοσμίως.

Οι Μονοσακχαρίτες

Η ζυμώσιμη ζάχαρη σε αυτή την ομάδα είναι η φρουκτόζη, η ζάχαρη στα φρούτα αλλά μόνο σε ορισμένες ποσότητες και αναλογίες, οπότε δεν επηρεάζονται όλα τα φρούτα.

Οι Πολυόλες

Πρόκειται για αλκοόλες ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως τεχνητά γλυκαντικά, αλλά μπορούν να βρίσκονται φυσικά και σε ορισμένα φρούτα..

Τι περιέχει μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP;

Η διατροφή λειτουργεί σε τρεις περιόδους. Είναι η περίοδος εξάλειψης, η περίοδος  επανεισαγωγής και η περίοδος συντήρησης που είναι προσαρμοσμένη μοναδικά ανά περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της φάσης εξάλειψης, αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP – μια λίστα με συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Με την πρώτη ματιά, μπορεί η φάση εξάλειψης της διατροφής να φαίνεται πολύ περιορισμένη. Αλλά πάντα υπάρχει μια πρόσθετη καλή λίστα τροφίμων – σε κάθε κατηγορία, που μπορείτε να φάτε. Χρειάζεται υποστήριξη και ψυχική πειθαρχία για να την ακολουθήσετε, αλλά τίποτα δεν ολοκληρώνεται χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, θα ξεκινήσετε τη φάση επανεισαγωγής, στην οποία προσθέτετε συστηματικά ξανά τρόφιμα. Ενώ, η τρίτη φάση διατηρεί αυτό που λειτουργεί μόνο για εσάς και αφήνει έξω αυτό που δεν λειτουργεί.

Ποια τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP χρειάζεται να αποφύγετε;

Αυτή είναι η μία ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσετε μόνοι σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και η οποία διαφέρει για τον καθένα. Το νόημα της διατροφής δεν είναι να σας στερήσει τα «κακά» τρόφιμα, αλλά να ανακαλύψετε αν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με τα Fodmaps που ενοχλούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν στο τέλος ότι μόνο μία ή δύο από τις ομάδες τροφίμων τους ενοχλούν. Ο απώτερος στόχος της διατροφής είναι να διευρύνετε τις διατροφικές σας επιλογές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βασικό συστατικό για την διαδικασία είναι να εξαλείψετε κάθε είδους τοξικότητα υπάρχει γύρω σας, ώστε να συγκεντρωθείτε πιο εύκολα και να πετύχετε τον σκοπό σας.

Πηγή: my.clevelandclinic.org

Featured image: unsplash.com/@gadgapho

You may also like