ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι διαφορετικοί παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής, παίζουν ρόλο στο να καταλάβεις  πότε θα φας  το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο.   Αν για παράδειγμα δουλεύεις σε βάρδιες  και εργάζεσαι ενώ όλοι κοιμούνται, τότε ο χρόνος σου για να φας είναι διαφορετικός. Κατά γενικό κανόνα, συνιστάται να τρως  μέσα σε δύο ώρες από το ξύπνημα και να τρως  κάτι κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Ενώ μελέτες προτείνουν ότι το φαγητό μεταξύ 5 μ.μ. και 7 μ.μ. είναι ευεργετικό  για τη γενική υγεία, αν αυτό δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σου,  προσπάθησε να σταματήσεις να τρως τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγεις προβλήματα όπως η δυσπεψία.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να τρως  σταθερά σε τακτικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει σταδιακά να πεινάς και να χορταίνεις με επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες περίπου.

Πώς να βρεις την κατάλληλη ώρα για το βραδινό σου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν προσπαθείς  να δημιουργήσεις  ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο μπορείς να τηρήσεις. Η δουλειά σου, το επίπεδο πείνας, τα φάρμακα, οι καθημερινές δραστηριότητες και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεις πότε να φάτε οποιοδήποτε γεύμα. Αλλά πιο σημαντικό από το timing είναι να κάνεις υγιείς επιλογές. Το να έχεις  ένα υγιεινό δείπνο συνδέεται με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού σακχάρου στο αίμα, της διατήρησης βάρους και του βελτιωμένου ύπνου.

Όσοι πάσχουν από παλινδρόμηση οξέος ή χρόνια καούρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε νωρίτερα δείπνα για να αφήσουν το φαγητό τους να αφομοιωθεί πλήρως πριν ξαπλώσουν. Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν καλύτερα αποτελέσματα γλυκόζης στο αίμα εάν τρώνε τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Επίσης, άκουσε το σώμα σου γιατί σίγουρα θα σου πει πότε χρειάζεται φαγητό. Αν τρως καλά  γεύματα μέσα στη μέρα, τότε ο ίδιος ο οργανισμός σου θα σου  λέει πότε είναι ώρα για φαγητό. Τα σημάδια πείνας μπορούν επίσης να σε  βοηθήσουν για το πότε θα είναι καλύτερα να φας το βραδινό σου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις πριν τον ύπνο

Ανεξάρτητα από την ώρα που τρως  το βραδινό σου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι καλύτερο να αποφεύγεις  εάν θέλεις  να κοιμάσαι καλά. Για παράδειγμα τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και μπορεί να βαρύνουν το στομάχι σου εάν τα καταναλώσεις πολύ αργά. Αυτό θα προκαλέσει δυσπεψία και δυσκολία στον ύπνο. Επίσης τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν  να διαταράξουν τον ύπνο σου, για προφανείς λόγους.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like