ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες τροφές, βοηθούν στην υγεία των δοντιών ή ακόμα καλύτερα, μπορούν να διασώσουν την υγιεινή του στόματος όταν έχει ξεφύγει του ελέγχου μας. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, τότε ήδη τρώτε κάποιες από αυτές τις «καθαριστικές» τροφές.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Η τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο είναι ένας τρόπος φυσικού καθαρισμού του στόματος από τα οξέα που δημιουργούν τα στοματικά βακτήρια. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, που ενισχύει τα δόντια. Τέλος, μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, περιέχουν ξυλιτόλη, που από μόνη της περιορίζει τη δράση των βακτηρίων.

Νερό

Το νερό, όπως και το σάλιο, βοηθά στο φυσικό καθαρισμό των δοντιών από τα σάκχαρα και τα οξέα. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει τα δόντια από τη διάβρωση και περιέχεται μάλιστα και σε μερικές οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα. Το νερό λοιπόν κάνει καλό και στα δόντια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι βασικές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας. Το ασβέστιο φροντίζει για το σμάλτο των δοντιών, όπως φροντίζει και για τα κόκκαλα του σώματος. Τα τυριά μάλιστα, περιέχουν καζεΐνη, που σε συνδυασμό με το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο, στην διατήρηση της υγείας των δοντιών αλλά και στην «επισκευή» του χαλασμένου σμάλτου.

Φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη λαχανικά και γενικότερα οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πέραν όλων των καλών που προσφέρουν στον οργανισμό, επειδή απαιτούν παραπάνω μάσημα από τις άλλες τροφές, κάνουν πολύ καλό και στα δόντια. Το σάλιο που ενεργοποιείται με το μάσημα και τα κομματάκια από τα λαχανικά, καθαρίζουν τα δόντια και κάθε γωνιά του στόματος, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι καλές για τα δόντια καθώς περιέχουν φυσικό λευκαντικό δοντιών. Δοκιμάστε να πολτοποιήσετε μερικές, προσθέστε και λίγη μαγειρική σόδα και απλώστε το μίγμα στα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μετά από πέντε λεπτά καθαρίστε, χαμογελάστε και θα δείτε ότι το χαμόγελό σας θα είναι πιο λευκό. Μην ξεχάσετε όμως να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, για τους σπόρους της φράουλας που θα τρυπώσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Αυτοί οι σπόροι αν ξεχαστούν εκεί, δεν θα λειτουργήσουν λευκαντικά.

Featured image: pexels.com/@shiny-diamond

You may also like