ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ;

Ο καλός ύπνος είναι βασικός. Είναι τόσο σημαντικός, επειδή η ποιότητα του ύπνου έχει σημασία για τα πάντα. Από το λαμπερό δέρμα μέχρι την αντιμετώπιση του στρες. Έτσι, αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, μπορεί να προκαλέσει ολέθρια αποτελέσματα. Το ροχαλητό του ατόμου δίπλα σας μπορεί να σας εμποδίσει όχι μόνο να κοιμηθείτε… Αλλά και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τις σχέσεις σας.

Μελέτες, έδειξαν άλλωστε, πως τα ποσοστά διαζυγίου, στις περιπτώσεις που ο ένας από τους δυο ροχαλίζει, ήταν υψηλότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένταση του ροχαλητού θα μπορούσε πραγματικά να ξυπνήσει ακόμα και το ίδιο το άτομο που εκπέμπει τον θόρυβο. Επομένως, φαίνεται ότι η απουσία αυτής της συνήθειας του αγαπημένου σας προσώπου θα μπορούσε να βελτιώσει το σώμα σας, το μυαλό σας… Αλλά και την μεταξύ σας σχέση. Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να σταματήσει εντελώς το ροχαλητό.

Το ροχαλητό είναι δονήσεις που προκαλούνται όταν αναπνέουμε. Οι δονήσεις αυτές οφείλονται σε μερικώς παρεμποδιζόμενη οδό στο στόμα, τη μύτη ή το λαιμό. Το ροχαλητό επηρεάζει περίπου το 45% έως 50% των ενηλίκων. Είναι δηλαδή αρκετά συνηθισμένο και επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα, καθώς η γλώσσα πέφτει πίσω στον λάρυγγα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, πίνουν υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος ή έχουν ανατομικά προβλήματα με τη μύτη και το λαιμό θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίσουν. Μια δίαιτα που βοηθάει στην απώλεια βάρους μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει και με το ροχαλητό. Μην πίνετε αλκοόλ πολύ αργά το βράδυ, και εάν καπνίζετε, κόψτε το. Αυτό θα μειώσει τη φλεγμονή στη μύτη και το λαιμό και θα διευκολύνει την αναπνοή. Όσο για τα πιο δραστικά μέτρα, αυτά περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, της οποίας τα αποτελέσματα ποικίλουν αναλόγως την ασθενή, τη θέση της γλώσσας του και το μέγεθος των αμυγδαλών του.

Το ροχαλητό μπορρεί να συνυπάρξει με την υπνική άπνοια. Εάν οι δύο αυτές καταστάσεις συνυπάρχουν συνήθως έχουν κοινή αιτία, συνεπώς αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα. Ένας Ειδικός Χειρουργός – ΩΡΛ είναι σε θέση μετά την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και τα αίτια και να προτείνει όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να προτείνει εξατομικευμένα την καταλληλότερη θεραπεία.

Featured image: pexels.com/@kampus

You may also like