Πώς να μπουν σιγά σιγά  τα παιδιά σε πρόγραμμα ύπνου;

Αν το παιδί σας έγινε… «βρικόλακας» φέτος το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα σωστό πλάνο ύπνου για τη νέα σχολική χρονιά.

               Όταν ήμασταν μικροί κι απολαμβάναμε τις καλοκαιρινές διακοπές, πηγαίναμε για ύπνο κατευθείαν όταν μας το έλεγαν η μαμά κι ο μπαμπάς; Η απάντηση είναι απλή: “όχι”! Ε, ας μην είμαστε παράξενοι όταν μας κάνουν τα ίδια… καψόνια τα δικά μας παιδιά! Εντούτοις, η πικρή αλήθεια είναι πως οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και σταδιακά πρέπει μικροί και μεγάλοι να αποδεχθούμε πως η επιστροφή στην καθημερινότητα δε μπορεί να αναβληθεί άλλο. Και μπορεί εμείς να δηλώνουμε έτοιμοι και πιο ευπροσάρμοστοι σε αυτή τη μετάβαση, όμως είναι κάπως πιο δύσκολο για ένα παιδί που για τρεις μήνες (και κάτι ψιλά!) ξυπνούσε ό,τι ώρα ήθελε, έπαιζε όλη τη μέρα με τους φίλους του και κοιμόταν όταν το “νικούσε” η εξάντληση της μέρας! Παρ’ όλα αυτά, η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης ρουτίνας αφύπνισης και ύπνου πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά θα βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν δραστήρια. Πώς;

Μία σταδιακή κι έγκαιρη μετάβαση στο νέο πρόγραμμα

               Αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η αλλαγή δε μπορεί να επιτευχθεί από τη μίαν μέρα (ή μάλλον βραδιά!) στην άλλη… Oπότε το μυστικό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το νέο πρόγραμμα. Οι ξαφνικές αλλαγές στην ώρα της βραδινής κατάκλισης του παιδιού μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου του. Με αποτέλεσμα; Η προσοχή του παιδιού να αποσπάται ευκολότερα με άμεσες επιπτώσεις στις επιδόσεις του στο σχολείο κι όχι μόνο. Και καθώς έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλό είναι η μετάβαση αυτή να ξεκινήσει σταδιακά κι όσο νωρίτερα γίνεται.

               Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει με μία νέα συνήθεια, το σώμα του παιδιού πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέου, τρόπον τινά, στην καθημερινότητα του σχολείου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ξυπνώντας το παιδί ένα τέταρτο νωρίτερα από την ώρα που ξυπνούσε μέχρι τώρα… Κι αυτό να γίνεται ανά δύο ή τρεις μέρες. Βάσει αυτής της ώρας αφύπνισης και της ενδεδειγμένης διάρκειας που το παιδί χρειάζεται*, μπορούμε να οργανώσουμε την ώρα της καληνύχτας.

What’s the plan?

               Το καλοκαίρι τα παιδιά μένουν ξύπνια ως αργά. Συνήθως όταν κοιμούνται έχουν ήδη εξαντληθεί από το ολοήμερο παιχνίδι και τις βόλτες. Όσο, όμως, πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη ρουτίνα κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ. Ιδίως το βράδυ, καλό είναι το παιδί να ξεκινά να ετοιμάζει το σώμα του για ύπνο… Όπως ακριβώς κάνουμε κι εμείς. Αυτό σημαίνει όχι έντονες δραστηριότητες, όχι σνακ με ζάχαρη κι οπωσδήποτε όχι οθόνες τουλάχιστον για μία ώρα πριν ξαπλώσει. Κι επειδή αυτό θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί μία μέρα πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο… Αυτή η ρουτίνα πρέπει να καλλιεργηθεί το νωρίτερο δυνατό.

Το σκοτάδι δίνει σινιάλο στο σώμα πως είναι ώρα για ύπνο φροντίζουμε να προετοιμάζουμε το υπνοδωμάτιο του παιδιού. Δημιουργούμε λοιπόν ένα δροσερό, ήσυχο χώρο με συσκότιση με κουρτίνες που περιορίζουν το εξωτερικό φως να εισέρχεται στο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουμε στη μελατονίνη του σώματός του να δράσει φυσικά και να επιτρέψει στο παιδί να αποκοιμηθεί… Ενώ παράλληλα ο ύπνος του θα έχει και την ιδανική διάρκεια και ποιότητα.

               Τέλος, μπορεί κάποιοι ενήλικες να στηρίζονται στα συμπληρώματα μελατονίνης για το βραδινό τους ύπνου… Όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει σε ένα παιδί εξίσου αποτελεσματικά. Κι ακόμη κι αν ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο, η χρήση οποιουδήποτε βοηθήματος πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής οδηγίας. Ειδάλλως είναι πιθανό να προκαλέσουμε περισσότερα προβλήματα στον ύπνο του παιδιού παρά θα διορθώσουμε μία κατάσταση.

               Όπως προαναφέραμε, όλες οι συνήθειες θέλουν το χρόνο τους για να αποδώσουν καρπούς. Και μπορεί στην αρχή το παιδάκι μας να κλωτσήσει“… Όμως όταν το σχολείο αρχίσει κι οι ρυθμοί της μέρας αυξηθούν, θα καταλάβει κι εκείνο πως ο ύπνος… δεν είναι και τόσο κακός!

Πηγή: Cleveland Clinic

*Βάσει μελετών, τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών χρειάζονται από εννέα έως δώδεκα ώρες ύπνου... Ενώ για τους εφήβους το πεδίο αυτό διαμορφώνεται στις οκτώ έως δέκα ώρες.

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska/

You may also like